Novosti Hrvatska

šef Diplomacije NIJE ZNAO IMENA DVAJU POGLAVLJA

Jandroković ispao neznalica

šef Diplomacije  NIJE ZNAO IMENA DVAJU POGLAVLJA

Glavni pregovarač odgovorio je umjesto ministra da su posrijedi ‘poduzetništvo i industrijska politika’

Glavni pregovarač odgovorio je umjesto ministra da su posrijedi ‘poduzetništvo i industrijska politika’

Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak bio je Jandrokoviću
’joker’ s klupe / Damjan Tadić /CROPIX
Neznanje Gordana Jandrokovića, hrvatskog ministra vanjskih poslova, u vezi preciznog imena dva poglavlja koje treba brzo “odraditi” u pregovorima s Europskom unijom na televiziji je ispalo gore nego što je bilo uživo.

Podsjetimo, šef hrvatske diplomacije kazao je u Bruxellesu da bi Hrvatska mogla, u sljedećem razdoblju, do kraja lipnja zatvoriti dva poglavlja, a na novinarsko pitanje da precizira o čemu je riječ, Jandroković je privremeno ostao “bez teksta”.

Snašao se pred TV kamerama pa je pozvao Vladimira Drobnjaka. Glavni pregovarač odgovorio je umjesto ministra da su posrijedi “poduzetništvo i industrijska politika” i “još jedno”, ne preciziravši koje. Izgleda tako da čak ni Drobnjak to još ne zna, jer je u velikom broju poglavlja dosta napredovano.

Samo za “poduzetništvo i industrijsku politiku” Europskoj komisiji predan je cijeli dosje i čeka se njezina verifikacija, vjerojatno pozitivna. Nekad su napredovanja spektakularna ili bi to trebala biti, a nekad se, naime, radi samo o usvajanju zakona.

No, je li u redu što je Jandroković pozvao Drobnjaka da mu kaže koja su to poglavlja? Nema pravila. Nakon kratke prijateljske ankete kod kolega novinara koji su tome prisustvovali, zaključujemo da su to jedva primijetili.

Barroso i Rehn

Predsjednik Europske komisije Barroso stalno daje riječ Olliju Rehnu kad je riječ o bilo kojem preciznijem objašnjenju. Ministri vode ‘generalnu’politiku, a specijalisti svoje grane.

Naslovnica Hrvatska