Novosti Hrvatska

masovna podrška

Više od 20.000 potpisa za potporu Jokiću, u srijedu prosvjed

masovna podrška
Istovremeno, na Facebooku je pokrenuta grupa "Podrška Jokiću i kurikularnoj reformi", a koristi i hashtag #hrvatskamožebolje, koja je građane pozvala na masovni prosvjed 1. lipnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

15:57 - Više od 20.000 potpisa prikupila je dosad internetska peticija podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi obrazovanja, a Facebook inicijativa "Hrvatska može bolje" i Sindikat hrvatskih učitelja za srijedu najavljuju u Zagrebu prosvjed podrške čelnicima stručne radne skupine za provedbu reforme koji su, kako su objavili, zbog političkih pritisaka dali neopozive ostavke.

Online peticija kojom se izražava bezrezrevna podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Ekspertnoj radnoj skupini, okupljenoj oko Borisa Jokića, pokrenuta je jučer nakon što je Jokić zatražio razrješenje stručne skupine, zbog nezadovoljstva odlukom saborskog Odbora o proširenju radne skupine i preslagivanjem kadrova unutar skupine.

Iz sata u sat raste broj potpisnika peticije u čijem se obrazloženju navodi da se osjećaju dužni reagirati na ležernost kojom je Saborski odbor za znanost i obrazovanje ugrozio napore najboljih i najvrjednijih hrvatskih stručnjaka za obrazovanje. broj potpisnika raste iz sata u sat. 

"Zabrinjava nas prijedlog imenovanja dodatnih članova Ekspertne radne skupine mimo javnog natječaja, koji je bio obvezan za sve članove radnih tijela unutar Cjelokupne kurikularne reforme, uključujući i Ekspertnu radnu skupinu. Uz to, smatramo problematičnim prijedlog da se nadležnost Ekspertne radne skupine proširi i na nadležnost ocjenjivanja pojedinih kurikularnih dokumenata. Izmjena te odredbe, kao i uključivanje dodatnih članova dovodi do stvaranja ‘nadtijela’, koje bi imalo isključivu nadležnost odlučivanja o rezultatima stručne i javne rasprave. Po našem mišljenju to nije ništa drugo, nego omogućavanje cenzure, koju u svakom društvenom djelovanju treba izbjeći, a napose u obrazovanju i znanosti, kao temeljima budućnosti našeg društva", navodi se u peticiji.

Pokretačice peticije, inače članice akademske zajednice, Ivana Ćosić, Ivana Sekol, Tanja Slišković i Ana Ljubojević pozivaju hrvatsku akademsku zajednicu i građane da svojim potpisom podrže napore ekspertne radne skupine i Cjelovite kurikularne reforme.

Podršku ekspertnoj skupini dala je i Facebook inicijativa "Hrvatska može bolje" koja za srijedu, 1. lipnja, u 18 sati  na Trgu bana Jelačića u Zagrebu organizira prosvjed potpore cjelovitoj kurikularnoj reformi.

"Želimo bolje obrazovanje za bolju budućnost Hrvatske! Nemamo vremena!", stoji u opisu Facebook stranice "Podrška Jokiću i kurikularnoj reformi #hrvatskamožebolje", na kojoj je svoj dolazak na prosvjed dosad najavilo više od šest tisuća građana.

Navode kako je razvidno da "Vlada nije sposobna provoditi reforme, a da vladajuća saborska većina političkim pritiscima dodatno opstruira i ono što entuzijastični stručnjaci pokušavaju napraviti, vrijeme je da im pošaljemo poruku da su dobro obrazovanje, stručnost i ljudski resursi važni za budućnost Hrvatske! U zemlji u kojoj se ni oko čega ne možemo dogovoriti, neka obrazovanje bude mjesto gdje će Hrvatska pokazati jedinstvo ", poručuju osnivači inicijative.

Inicijativu su pokrenule udruge-članice GOOD koordinacije (RODA, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno drustvo, Udruga roditelja Korak po korak), te članovi stručnih radnih skupina kurikularne reforme za - Politiku i gospodarstvo, Povijest, TZK, Etiku, Tehničku kulturu, Likovnu kultura/umjetnost.

Sindikat hrvatskih učitelja kao član Matice hrvatskih sindikata bit će suorganizator prosvjeda, doznaje se od predsjednice sindikata Sanje Šprem. 

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, još ne zna hoće li se i Preporod pridružiti prosvjedu u srijedu, no istaknuo je da će iskazivanja nezadovoljstva svakako biti. "Još ne znamo hoće li to biti jedan prosvjed ili serija prosvjeda. Sutra će početi dogovori oko planiranja akcija", rekao je Stipić Hini.  Poručio je kako očekuje da će se u prosvjede uključiti znanstvena zajednica, nastavnici roditelji, sindikati i dio nevladinih udruga.

"Ovo mora biti snažna poruka da se mnogi u Hrvatskoj ne mogu složiti s ovakvim odnosom prema obrazovanju. Potporu očekujemo od svih koji su ranije davali potporu reformi školstva, dakle i od Hrvatske udruge poslodavaca, ali i do Katoličke crkve koja je podržavala projekt reforme", rekao je Hini Stipić. 

12:43 - Ekspertna skupina za kurikularnu reformu na čelu s Borisom Jokićem u srijedu popodne održala je press konferencija na kojoj su zatražili od ministra Šustara razrješenje za svoje dužnosti.

Sve ovo još više je uzburkalo strasti i pokrenulo burne rasprave na društvenim mrežama, a dr.sc. Ivana Ćosić i doc.dr.sc. Ivana Sekol pokrenuli su peticiju kako bi pružili podršku kurikularnoj reformi i ekspertnoj skupini pod vodstvom Borisa Jokića.

U manje od 24 sata, peticija je skupila više od 15 000 potpisa i stotine komentara, piše Jutarnji list.

Peticiju možete potpisati OVDJE!

Podsjećamo, dva dana ranije, u ponedjeljak, isti su akteri održali konferenciju za novinare na kojoj su tražili da ministar obrazovanja do srijede ujutro odbaci zaključke saborskog odbora koji je, nakon što je pregledao trenutačni program reforme, tražio da se u eskpertnu skupinu uključi još deset stručnjaka iz različitih područja.

Tijekom jučerašnjeg dana, ministar je Jokiću i kolegama odgovorio priopćenjem u kojem je rekao da neće potpisati zatražena razrješenja.

„Kurikularna reforma ide dalje i u tome je dobila jednoglasnu potporu Vlade. Ne prihvaćam zatraženo razrješenje ekspertne radne skupine. Ukoliko smo uistinu posvećeni provedbi reforme, preuzimamo odgovornosti koje su nam povjerene,“ rekao je u priopćenju ministar obrazovanja Predrag Šustar.

Jokiću nije trebalo dugo da odgovori, no ostaje pri svome stavu i traži razrješenje.

„Nije ovo tržnica, radi se o budućnosti naše zemlje. Ne, mi smo danas rekli sve što smo mislili. Političari moraju pokazati ljudskost i odgovornost. Moja odgovornost je potpuna, nemamo više ni moralnog ni ljudskog integriteta voditi taj proces. Zahvaljujem svima na pozitivnim reakcijama, a s ministrom Šustarom se nisam čuo,“ izjavio je voditelj ekspertne skupine.

Istovremeno, na Facebooku je pokrenuta grupa "Podrška Jokiću i kurikularnoj reformi", a koristi i hashtag #hrvatskamožebolje, koja je građane pozvala na masovni prosvjed 1. lipnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, piše Jutarnji list.
 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last