Novosti Hrvatska

raste pesimizam

SDP prestigao HDZ! Novi Crobarometar donio je još neke zanimljive promjene...

raste pesimizam

Novi Crobarometar koji je za Novu TV provela agencija Ipsos donio je neke zanimljive promjene u odnosu na protekli mjesec. Naime, došlo je do smjene na vrhu, SDP je prestigao HDZ, a ono što je posebno interesantno je činjenica da je Most ponovno 'narastao' i preskočio Živi zid.

Da su kojim slučajem danas izbori, SDP bi osvojio 29,1 posto glasova birača, a HDZ 28,7 posto. Zato se Most vratio na 7,9 posto potpore, a Živi zid ima 7,8 posto. Stranka Bandić Milan 365 trenutačno uživa 4,3 posto potpore birača. Slijede HNS s 1,5, HSS s 1,4, IDS s 1,4, BUZ s 1,1 te HSU koji ima 1 posto potpore.

Ostale stranke imaju 6,7 posto potpore birača, a neodlučnih je 7,6 posto.

Međutim, ono što je važnije je da raste pesimizam. Tako 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a samo njih 19 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Ne zna 8 posto ispitanika. To je drastičan porast pesimista, budući da je u siječnju samo 48 posto ispitanika smatralo da zemlja ide u lošem smjeru

Trenutačno 56 posto građana ne odobrava Vladine politike, a odobrava ih 32 posto dok njih 12 posto ne zna. Prošloga mjeseca pala je potpora onih koji podupiru Vladine politike, a porastao broj onih koji ih ne odobravaju. Bit će zanimljivo vidjeti u sljedećim mjesecima hoće li se ti negativni trendovi zaustaviti ili će i dalje rasti pesimizam.

U svibnju Hrvatska je doslovno podijeljena oko trajanja Oreškovićeva kabineta. 47 posto građana misli da će opstati, a njih 46 da će se raspasti. No, posljednjih 30 dana zanimljiv je trend velikog pada potpore opstanku Vlade i porasta onih koji misle da će se Vlada raspasti. Ne zna njih 7 posto.

Naslovnica Hrvatska
Page 9 of 10First45678[9]10Last