Novosti Hrvatska

SRAMOTNA PROPOVIJED

Kardinal Puljić: Žene, nemojte isprobavati muškarce prije braka da ne postanete štrace!

SRAMOTNA PROPOVIJED

Zavjetna svetkovina Gospe Loretske, tzv. „Arbanaško čudo", svečano je proslavljena u utorak u župi Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru, koji ove godine obilježavaju svoju veliku obljetnicu – 290 godina doseljenja iz okolice Skadra na zadarsko područje pod vodstvom barskog i zadarskog nadbiskupa Vicka Zmajevića.

Tradicionalnu procesiju za kipom Gospe Loretske kroz Arbanase i svečanu misu predvodio je bosanskohercegovački kardinal Vinko Puljić. Prije svete mise arbanaški puk u crkvu je unio okićeni kip Gospe Loretske i postavio ga na oltar. Misnom slavlju prisustvovao je zadarski gradonačelnik Zadra i rođeni Arbanas Božidar Kalmeta, zatim župan Stipe Zrilić i saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović, te predstavnici albanske vlasti koji su došli na proslavu, piše zadarski.hr.

- Kuću, topli obiteljski dom, čine ukućani, a ne kaže se uzalud u narodu da žena drži tri kantuna kuće. To je zbog toga što je sposobnija više podnijeti i žrtvovati se. Nema prave ljubavi tamo gdje nema žrtve. Sve je manje topline u našim kućama. Ušao je u kuću jedan stranac koji smije psovati, svašta govoriti… On stalno govori dok mi šutimo. To je televizija. Vi je plaćate, a ona vam truje djecu, pokazuje koje su to bjelosvjetske vrijednosti: prevariti, ukrasti, zavesti u preljub… Taj je stranac oteo toplinu koju treba stvarati na temeljima Nazaretske obitelji čije je središte Isus – kazao je u propovijedi kardinal Puljić dodajući kako se treba paziti i one političara „vama narode domovina, nama imovina“.

- Ovih dana naslušao sam se priča kako mnogi napuštaju svoja mjesta i odlaze u Europu za poslom jer se tamo više plaća. Ima tu vrlo perfidne aktivnosti od onih koji nisu htjeli rađati, sad im treba radna snaga. I ne žale platiti jer je to netko drugi rodio i odgojio i školovao – rekao je Puljić.

Upozorio je da se žene ne poštuju dovoljno i da postaju roba kojom se trguje zloupotrebom njihova tijela.

- Je li žena svjesna svojeg dostojanstva kojega joj je Bog dao? Da bude mati, da bude osoba koja zrači plemenitošću i njome odgaja svoje dijete, ali i obrati svoga muža? A ako se to pretvori u sebičnost, narod propada. Dostojanstvenošću žene, narod pada ili raste. Danas slavimo posebnu ženu, Gospu Loretsku, majku nazaretskog doma, majku crkve, Mariju, najdostojanstveniju ženu u kojoj gledamo kako obnoviti dostojanstvo obiteljskog doma – istaknuo je.

Upozorio je žene da se ne upuštaju u tjelesna zadovoljstva prije braka, što je - kazao je - postalo učestalo u zadnje vrijeme kako bi isprobale koji će muž biti dobar.

- Pazite da tako ne bi postale „štrace“, kazao je kardinal i zaključio: ljudi koji nisu sposobni za žrtvu, nisu sposobni niti budućnost graditi.

Nakon mise i procesije, Društvo zadarskih Arbanasa organiziralo je svečano otvorenje završnih radova Hrvatskog doma "Đili 1910" kod Gospinog stola, zabavni program s grupama Calypso i Nevera, te etno i gastro ponudom. Voditelj i vlasnik Hrvatskog doma "Đili 1910" je Đili Dadić, legendarni arbanaški nogometaš.

U organizaciji Društva zadarskih Arbanasa u programu "Dana Gospe Loretske 1726.-2016." predstavljena je monografija prof.dr.sc. Isaka Sheme "Josip V. Relja - Život i književno stvaralaštvo". Prisustvovali su brojni gosti s Kosova među kojima i sam autor prof. dr. Isak Shema s Univerziteta u Prištini.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 32FirstPrevious[1]2345678910Last