Novosti Hrvatska

bježi od novinara

Ministar Šustar obmanjuje javnost i zaustavlja primjenu Zakona o sportu

bježi od novinara
Ministar: Zakon je nejasan, čekamo tumačenje iz Sabora Sabor: Nismo zaprimili zahtjev Ministarstva Ministar je zaustavio rad sportske inspekcije

Do petka ujutro (29. travnja), Sabor nije zaprimio zahtjev Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za vjerodostojno tumačenje Zakona o sportu.

Odgovor je to saborske službe za medije na naš upit o zahtjevu za koji je Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, već u nekoliko navrata ustvrdio kako je već upućen nadležnim saborskim odborima.
Prvi put je to ustvrdio upravo u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju još 16. ožujka, kazavši kako moraju zatražiti pojašnjenje u vezi sa Zakonom o sportu jer je u jednom dijelu nedorečen:

- Svi su, počevši od HNS-a, jasno iskazali da se žele držati zakona, međutim, inspekcija ne može izdavati rješenja jer je zakon u jednom dijelu nejasan. Stoga smo zatražili vjerodostojno tumačenje i čekamo odluku kako provoditi odredbu vezano uz preustroj - kazao je Šustar u razgovoru za Slobodnu.

Kontrola

Iako je u samoj toj izjavi obmanuo javnost, jer su čelni ljudi Hrvatskoga nogometnog saveza jasno ustvrdili kako ne žele provoditi Zakon jer, po njihovu tumačenju, na njih se ne odnosi, ministar je još gore obmanuo javnost time što nikakav zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem Zakona nije niti poslao u Sabor.

Osim toga, da njemu, kao čelniku tijela čija je jedna od osnovnih svrha donošenje zakona i briga o njihovoj provedbi, nije stalo do provedbe Zakona o sportu pokazao je time što je zaustavio sportsku inspekciju u njezinoj obvezi – a to je kontrola provedbe zakona u sportskim udrugama, pa tako i u HNS-u. Kako su mediji već objavili, a ministar nije demantirao, sportski inspektori već su krenuli u inspekciju kad su vraćeni u "bazu".

Očito je, dakle, da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta neće prstom maknuti kako bi uveli reda u hrvatski nogomet, čiji su čelni ljudi, Zdravko Mamić i Damir Vrbanović, prošlog tjedna okićeni optužnicama za malverzacije teške više od 127 milijuna kuna. Ako Uskok podigne optužnicu i za ostale malverzacije, smiješi im se spis s više od 280 milijuna kuna štete, što će biti drugi najteži slučaj po nezakonitoj koristi u povijesti Hrvatske – veća šteta u optužnici je navedena samo u slučaju pokušaja privatizacije "Podravke" njezinim novcem, ukupno 400 milijuna kuna.

Ministru Šustaru, očito, ni najmanje ne smeta to što je hrvatski nogomet postao oaza za nezakonito bogaćenje, i čije su nezakonitosti odavno prešle granicu kriminala u sportu, izazivajući duboke podjele i sukobe u društvu. O uvođenju reda u ovaj društveni segment trebala bi se brinuti skijašica Janica Kostelić, po priznanju ministra Šustera njegov osobni izbor, i za koju je sam kazao kako će joj svakako "trebati pomoć".

Kladionica

U međuvremenu, ministrova taktika je da – ignorira. Od novinara bježi čim mu spomenu nogomet i ekipu s kojom gleda utakmice reprezentacije, a kojima se sudi za vrtoglave financijske malverzacije. Uputiti pitanja ministru Šustaru isto je kao i baciti ih u bunar. Tako smo mu poslali i upit vezan uz najavljeno vjerodostojno tumačenje Zakona o sportu, no u Odnosima s javnošću ministarstva nitko se ne javlja, a na mail nismo dobili odgovor.

Tako nećemo doznati što je to što ministar smatra da je nedorečeno u zakonu, je li ministru problem sjediti u svečanoj loži s optuženicima za milijunski kriminal u njegovu resoru, namjerava li mijenjati Zakon o sportu te ima li utjecaja na njegove postupke to što je Zdravko Mamić istaknuti član HDZ-a, donator i osoba bliska prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Čvrsto zatvorene oči ministra Šustara u ovom slučaju, naravno, znače samo jedno – da čeka odluku Ustavnog suda o zakonu za koju je sasvim izgledno kakva će biti. Nakon što su ga uzeli u rad u ekspresnom roku, dali u ruke sucu koji je bio na "vezi" Zdravku Mamiću kada je krajem prošle godine bio prisluškivan od Uskoka, u kladionicama bi siguran tip bio da će zakon pasti.

 

 


Što ih sve žulja
- iz sporta se na tri godine izbacuje djelatnik sportskog saveza ili kluba kažnjen po Zakonu o sportu ili Zakonu o sprječavanju nereda
- u skupštinama županijskih sportskih saveza koji imaju pola profesionalnih sportskih klubova u najvišem rangu natjecanja klub iz najnižeg ranga ima 1 glas, a svaki sljedeći rang nosi klubu duplo više glasova (do sada su bili izjednačeni petoligaš i prvoligaš)
- u nacionalnoj skupštini sjedi po jedan predstavnik pojedine županije s jednim glasom, po jedan prvoligaš s dva glasa, te predstavnici niželigaša i udruženja sportaša i trenera (sada se skupština sastoji isključivo od predstavnika županije i to na osnovi broja nogometnih klubova u istoj)
- kazna za neusklađivanje statuta i ne provođenje novih izbornih skupština je zabrana primanja novca iz proračuna
- klubovi i savezi koji imaju proračun veći od 5 milijuna kuna na internetskim stranicama moraju objaviti financijske izvještaje uz kazne od 30 tisuća do 100.000 kuna za klub ili savez i 5000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu

 

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last