Novosti Hrvatska

dobra prognoza za 2016.

MMF udvostručio procjene rasta hrvatskog gospodarstva

dobra prognoza za 2016.

Međunarodni monetarni fond (MMF) gotovo je udvostručio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, koji bi u idućoj godini trebao dodatno ubrzati, pokazuju redovne proljetne procjene.

Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti 1,9 posto, pokazuju najnovije procjene MMF-a. U redovnim jesenjim prognozama objavljenim u prošlogodišnjem listopadu rast u 2016. procijenjen je na jedan posto.

MMF je također udvostručio procjenu prošlogodišnjeg rasta hrvatskog gospodarstva, na 1,6 posto, s prethodno projiciranih 0,8 posto, pokazuje izvješće. Za iduću godinu u međunarodnom zajmodavcu očekuju rast hrvatskog gospodarstva od 2,1 posto.

Znatno su poboljšane i procjene viška u bilanci plaćanja iskazanog udjelom u BDP-u. Tako bi po novim procjenama višak u bilanci plaćanja u ovoj godini trebao iznositi 2,7 posto, u odnosu na jesenas procijenjenih 1,5 posto.

Još je više podignuta procjena viška u prošloj godini, na 4,4 posto, sa 1,7 posto procijenjenih u listopadskim redovnim prognozama. U 2017. višak u tekućoj bilanci plaćanja trebao bi po MMF-ovim procjenama kliznuti na 2,1 posto.

Više je pak nego prepolovljena procjena inflacije u ovoj godini, na 0,4 posto, s jesenas procijenjenih 1,1 posto. U 2015. cijene su po njihovim novim procjenama pale 0,5 posto dok je u listopadskim prognozama pad procijenjen na 0,4 posto. U 2017. inflacija bi trebala znatno ubrzati u odnosu na procjenu za tekuću godinu i dosegnuti 1,3 posto.

MMF je povisio i procjenu ovogodišnje stope nezaposlenosti, za 0,3 postotnog boda, na 16,4 posto. U 2015. stopa nezaposlenosti iznosila je po novoj procjeni 16,9 posto, što je također za 0,3 postotna boda više no što su projicirali u listopadskim prognozama. Za 2017. u MMF-u predviđaju stopu nezaposlenosti od 15,9 posto.

Naslovnica Hrvatska