Novosti Hrvatska

podjele

U Jasenovcu ove godine dvije komemoracije; Milanović stiže na alternativnu, 15. travnja?

podjele
U Novom listu neslužbeno doznaju da će i predsjednik SDP-a Zoran Milanović zaobići komemoraciju 22. travnja i doći u Jasenovac sa Židovima i ostalima.

Koordinacija židovskih općina Hrvatske priopćila je u ponedjeljak da će ove godine komemoraciju žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac održati u petak, 15. travnja, što znači da je odlučila bojkotirati službenu komemoraciju, zakazanu za  22. travnja, a neslužbenoj komemoraciji možda se priključe i predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašista Hrvatske (SABA) i SDP-a.

Koordinacija židovskih općina još je prije tjedan dana najavila bojkot državne komemoracije u znak prosvjeda zbog "politike nečinjenja" u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, te "dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", a o mogućnosti da joj se priključe u bojkotu i organizaciji vlastite komemoracije danas trebaju odlučiti čelnici SNV-a i SABA-e.

Iz SDP-a se neslužbeno doznaje da bi na "alternativnu" komemoraciju žrtvama ustaškog logora mogao doći i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji bi time također izbjegao sudjelovanje na službenoj komemoraciji.

Također, po neslužbenim informacijama, čelnici Koordinacije Ognjen Kraus, SNV-a Milorad Pupovac i SABA-e Franjo Habulin otišli su danas u Predsjedničke dvore na Pantovčaku, gdje će o tom problemu razgovarati s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

Predsjednica je u međuvremenu izrazila zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja žrtava Jasenovca. 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last