Novosti Hrvatska

PROSVJETNE ZAVRZLAME

Četiri tisuće učitelja strahuje od otkaza

PROSVJETNE ZAVRZLAME

Preko četiri tisuće učitelja razredne nastave s pojačanim programom strahuje za svoja radna mjesta, piše HRT.

Prije 15 godina Pravilnikom o stručnoj spremi omogućeno im je da s diplomom osim u razrednoj predaju i u predmetnoj nastavi, jer je potražnja za takvim kadrom velika, pogotovo u manjim sredinama.

No, danas im se ta kvalifikacija osporava te im se prijeti otkazima. Do toga je došlo zbog negiranja Pravilnika koji je 2001. godine donijelo Ministarstvo obrazovanja, a u kojem piše kako "diplomirani učitelj razredne nastave s pojačanim predmetom može izvoditi razrednu nastavu odnosno nastavu odgovarajućeg predmeta u osnovnoj školi".

Njih 4400 završilo je takav studij s različitim pojačanim predmetima, a sada se pitaju tko bi na primjer radio u manjim sredinama gdje su to deficitarna zanimanja. Zoran Curić, dekan PMF-a, smatra da se to odavno trebalo riješiti.

U Ministarstvu obrazovanja obećavaju kako će novim Pravilnikom jednom zauvijek riješiti status svih učitelja koji su završili nastavničke studije.

"Čovjek koji je jednom stekao diplomu i počeo raditi i ostvario prava ta prava su mu stečena i ne mogu mu se mijenjati", kaže Zdenka Čukelj iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Naslovnica Hrvatska