Novosti Hrvatska

aktivni ministar

Hasanbegović došao na promociju Goldsteinove knjige: Nitko od nas nema pravo na monopol na istinu

aktivni ministar

O reviziji povijesti i pokušajima umanjivanja ustaških zločina govori knjiga Slavka Goldsteina "Jasenovac - tragika, mitomanija, istina", koja je u petak navečer predstavljena u Novinarskom domu u Zagrebu.

Na promociju knjige o Jasenovcu došao je ministar kulture Zlatko Hasanbegović, javlja N1.

'Nisam pročitao knjigu, tek sam pročitao njezine dijelove koji su se pojavili u Novostima', kazao je ministar Hasanbegović za N1.

Razgovarao je s Goldsteinom, ali taj je razgovor bio nastavak na njihove ranije susrete.

'Ovo je vrlo važna tema i važno joj je pristupiti na ozbiljan i dokumentaristički način, lišen bilo kakve političke promidžbe', kazao je ministar kulture.

Dodao je kako mu je tema koja se obrađuje u knjizi vrlo bliska.

'Kao pojesničaru, vrlo je važno da o svim traumatičnim točkama hrvatske povijesti ipak ozbiljan pravorijek daje historiografija, bez iluzija da bilo tko od nas ima monopol na istinu', rekao je ministar Hasanbegović novinarki N1.

Na pitanje kako komentira Goldsteinovu izjavu da je knjiga odgovor svima koji umanjuju zločine koji su se dogodili u Jasenovcu, ministar nije želio ništa dodati na njegove motive.

'Pobude uvijek trebaju biti u prvom redu historiografske i znanstvene i to je najbolje jamstvo za kvalitetu bilo kojeg ozbiljnog povjesničarskog rada', zaključio je ministar Hasanbegović.

Goldstein: O Jasenovcu se i u najnovije vrijeme javlja niz falsifikata

Knjiga 'Jasenovac - tragika, mitomanija, istina', polemički je odgovor na knjigu 'Jasenovački logor – istraživanja' objavljenu u izdanju Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Temeljna namjera Goldsteinove knjige jest, kako je bilo istaknuto, skretanje javne pozornosti na istinske dimezije i problematiku koncentracijskog logora Jasenovac i njegovo postojanje u NDH čime bi se, po autorovim riječima, trebao razgraditi mit i falsifikati o 'trostrukom logoru', koji je prema drugim interpretacijama svoju funkciju obavljao i u godinama poraća, te nakon rezolucije Informbiroa (1948.), dočim je za NDH navodno bio samo kažnjenički i radni logor. Knjiga, kako je naglašeno, razračunava s manipulacijama brojem žrtava od više od 700.000 kao što tvrde prije svega srpski izvori, sve do broja od oko 2000 koliko je ustanovila Komisija za istraživanje rata i poraća, tzv. 'Vukojevićeva' komisija.

Po riječima autora, polemika oko koncentracijskog logora Jasenovac u nas je bila i još uvijek jest uvelike obilježena nacionalističkim motivima, zaslijepljeni nacionalizam je, kako Goldstein ističe u post scriptumu knjige, 'najveći štetočina po društvo i državu'.

Uz autora knjige objavljene u izdanju nakladničke kuće Frakture, o njoj su govorili izdavač i urednik Seid Serdarević i novinar i glavni urednik tjednika Novosti Ivica Đikić te bivša predsjednica Upravnog Vijeća Spomen-područja Jasenovac i autorica knjiga o tom logoru Nataša Mataušić.

‘Takozvana kriva teza o 'trostrukosti logora' u Jasenovcu relativizira užas logora smrti, jedinog logora koji je dokumentirano postojao na mjestu Jasenovca. Knjigu Slavka Goldsteina treba shvatiti kao poziv da se ustraje u dokumentiranoj borbi za istinu o logoru u Jasenovcu, ali i kao poziv široj javnosti, svim našim građanima, svima koji djeluju u javnosti u Hrvatskoj,da je ovo točka otpora na kojoj će ovi koji pokušavaju umanjiti zločin i jasenački logor, polomiti zube", rekao je Ivica Đikić.

Nataša Mataušić je, pak, predstavljanje Goldsteinove knjige popratila prezentacijom niza fotografija logora Jasenovac i Stara Gradiška iz ustaških i jugoslavenskih arhiva.

Prema mišljenju autora knjige, o Jasenovcu se i u najnovije vrijeme javlja niz falsifikata, laži i netočnosti među kojima je i nedavno prikazani film o Jasenovcu Jakova Sedlara kojeg autor nije htio posebno komentirati.

Ovom dobro posjećenom predstavljanju knjige nazočili su, između ostalih, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar, poduzetnik Emil Tedeschi, odvjetnik Anto Nobilo te mnogi drugi ugledni predstavnici hrvatske političke i kulturne javnosti

Predstavljanje knjige održano je uz policijsko osiguranje zbog nedavnih prijetnji članova HOS-a upućenih uredniku Novosti Ivicu Đikića, no incidenata tijekom prezentacije nije bilo.

Ministar primio predstavnike CJFE i Centra za mirovne studije

Hasanbegović se u petak sastao s izvršnim direktorom udruženja Kanadski novinari za slobodu govora (CJFE) Tomom Henhefferom i Majom Plejić iz Centra za mirovne studije, priopćeno je iz Ministarstva.

Henheffer boravi u Hrvatskoj kako bi se upoznao sa stanjem medijskih sloboda, a ministru kulture je prenio zabrinutost zbog napisa o ograničavanju slobode govora i pojavama cenzure u medijima, s posebnim osvrtom na Hrvatsku radioteleviziju, Agenciju za elektroničke medije i financiranje neprofitnih medija.

Ministar Hasanbegović je iznio pogled Ministarstva kulture na ova pitanja te je zabrinutost CJFE ocijenio kao neutemeljenu.

Postignuta je suglasnost o potrebi pokretanja dijaloga o medijskoj politici u kojem bi sudjelovale sve zainteresirane strane te je istaknuta otvorenost Ministarstva kulture za različite inicijative, kao i za suradnju s udruženjem Kanadski novinari za slobodu govora.

Zaključeno je da je trajna obveza jačati sustav medijskih sloboda i prevenciju bilo kojeg oblika cenzure, navodi se u priopćenju

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 17FirstPrevious[1]2345678910Last