Novosti Hrvatska

MINISTARSTVO PROSVJETE PREDSTAVILO NACRT ZAKONA KOJI DONOSI VIŠE NOVINA

Učitelji moraju imati licencije

MINISTARSTVO PROSVJETE PREDSTAVILO NACRT  ZAKONA KOJI DONOSI VIŠE NOVINA

Ravnateljima osnovnih i srednjih škola mandat će ubuduće trajati pet godina, umjesto sadašnje četiri, a broj mandata neće se ograničavati.

Novost je da će se nakon isteka prvog, a najviše drugog mandata, ravnatelji moći vratiti na isto mjesto u školi s kojega su otišli na tu dužnost.

To je samo jedna od novosti koju predlaže najnoviji Nacrt Zakona o osnovnom i srednjem školstvu, temeljnog obrazovnog dokumenta koji donosi zajednička rješenja za osnovne i srednje škole.

Nacrt, kojemu tek predstoji javna rasprava te dva saborska čitanja, predstavili su državni tajnici Želimir Janjić za srednje i Dijana Vican za osnovno školstvo.

- Otvaramo mogućnosti većem broju naših učitelja i stručnih suradnika da se natječu za mjesto ravnatelja – najavio je Želimir Janjić. Novosti vezane uz ravnatelje su i te da će ubuduće suglasnost na njihovo imenovanje morati dati ministar, a za smjenjivanje povjerenstvo u kojemu će biti državni tajnik, ravnatelj uprave i ravnatelj prosvjetne inspekcije. Smijenjeni ravnatelj u idućih deset godina neće ni u jednoj školi moći obnašati tu dužnost.

Mijenja se i sastav školskih odbora, umjesto sadašnjih sedam, bit će ih ukupno devet – tri predstavnika lokalne uprave, odnosno osnivača, jedan predstavnik radničkog vijeća ili većinskog sindikata u školi, jedan predstavnik roditelja, dva predstavnika nastavnika i po prvi put dva predstavnika ureda državne uprave.

Zakon bi, prema Janjićevim riječima, trebao biti usvojen do 15.srpnja, a neka od ovih rješenja u primjenu će već iduće školske godine koja počinje 1.rujna.
No, neke će novosti pričekati – tako će se tek od 2009./2010. troškovi za besplatne udžbenika, prijevoz i smještaj u učeničke domove decentralizirati i u cijelosti prijeći na osnivače.

Kako saznajemo, uvode se i licencije za učitelje, koje će se obnavljati svakih pet godina.

M. CVRTILA / EPEHA

Naslovnica Hrvatska