Novosti Hrvatska

PROJEKT CARNeta

Informatička revolucija: 150 digitalnih škola do 2018. godine

PROJEKT CARNeta
Sve će škole imati barem dvije učionice, interaktivnu i prezentacijsku, koje će biti opremljene s 30 tableta
Srećko Niketić/EPH
Tijekom provedbe projekta u školama će se raditi i dozimetrija elektromagnetskog zračenja, odnosno mjerenja zračenja nabavljene opreme. Zanimljivo je da će nakon pilot-faze postignute rezultate tijekom projekta evaluirati stručnjaci Europske komisije

Ni jedna škola u Hrvatskoj trenutačno nije na najvišoj razini digitalne zrelosti. Iako mnoge koriste suvremene tehnologije u nastavi, najčešće se ne radi o cijeloj školi, nego o pojedincima, odnosno o nekoliko nastavnika koji rade na taj način.

To bi, prema najavama čelnih ljudi CARNeta, hrvatske akademske istraživačke mreže zadužene za informatizaciju škola, trebao promijeniti projekt e-Škole, u sklopu kojega će do 2022. godine oko 60 posto naših osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova razinu digitalne zrelosti podići najmanje za jedan stupanj.

Novac iz fondova EU-a

U pilot-fazu e-Škole, koja traje do veljače 2018. godine, uključeno je ukupno 150 škola. Nakon toga, plan je da se od 2019. godine projekt nastavi u još 700 škola.

Cilj je programa cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće, a u sedmogodišnjem razdoblju u tu će se svrhu izdvojiti ukupno 180 milijuna eura – 40 milijuna za pilot-fazu, te 140 milijuna eura za dodatnih 700 škola. Najveći dio tog novca, čak 85 posto, osigurano je EU financiranjem (Europski fond za regionalni razvoj te Europski socijalni fond), a ostatak iz državnog proračuna.

Prvih 20 odabranih e-Škola iz pokusne faze upravo je počelo s provedbom projekta početkom drugog polugodišta ove školske godine, dok će preostalih 130 škola u svijet digitalne zrelosti zakoračiti od iduće školske godine 2016./2017.

– Hrvatski obrazovni sustav nije se mijenjao godinama, znanja i kompetencije naših učenika nisu kompatibilni s potrebama vremena. I dalje prevladavaju tradicionalne metode podučavanja: kreda, ploča i prepisuj. Samo uvođenje informatičke opreme u školu ne znači i modernizaciju nastave, za to je potrebno puno više, a među ostalim i edukacija nastavnika za stjecanje digitalnih kompetencija – kaže Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, koji je izvijestio novinare o provedbi projekta e-Škola.

Tijekom tog programa odabrane škole bit će povezane u lokalnu mrežu, nastavnici će ići na edukacije, a sve će škole imati barem dvije učionice, interaktivnu i prezentacijsku, koje će biti opremljene s 30 tableta i pametnim ekranom.

S obzirom na to da je digitalizacija zasad usmjerena uglavnom na predmete iz STEM područja (matematika, fizika, biologija, kemija) u sedmom i osmom razredu osnovne škole te u prvom i drugom razredu srednjih škola, izradit će se i digitalni obrazovni sadržaji za te predmete, s tim da, kako naglašavaju iz CARNeta, nije riječ o digitalnim udžbenicima, nego o digitalnom pomoćnom nastavnom materijalu.

Mjerenje zračenja

Tijekom provedbe projekta u školama će se raditi i dozimetrija elektromagnetskog zračenja, odnosno mjerenja zračenja nabavljene opreme. Zanimljivo je da će nakon pilot-faze postignute rezultate tijekom projekta evaluirati stručnjaci Europske komisije, a ako se pokaže da u pokusnim školama nisu postignuti bitni pomaci u nastavi, upitna će biti isplata sredstava za nastavak projekta u ostalih 700 škola.

Tablete će nositi kućama

E-Škola, na žalost, neće stići u većinu malih, ruralnih škola u kojima nema interneta. "Ovo je samo jedan projekt digitalizacije škola, država se mora pobrinuti da i takvim školama osigura uvjete za uvođenje informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavu", poziva Stanić. Među 150 pokusnih škola iz ovog projekta, 16 je područnih škola. Od toga njih 14 ima manje od 50 učenika, što znači da će ta djeca, ako to odobre ravnatelji, tablete koje dobije škola smjeti nositi kućama.

Obrtna škola u Splitu - regionalni centar

Osim škola koje sudjeluju u projektu digitalizacije, još ih je pet dobilo status regionalnih obrazovnih centara. Te će se škole dodatno pojačati digitalnom opremom i namještajem, a u njima će se tijekom projekta e-Škole provoditi edukacija i stjecanje digitalnih kompetencija nastavnika iz drugih škola s tog područja. To su Obrtna tehnička škola Split, Osnovna škola "Franje Krežme" iz Osijeka, Osnovna škola "Gornja Vežica" iz Rijeke, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga iz Zagreba te Prva gimnazija Varaždin.

Naslovnica Hrvatska