Novosti Hrvatska

zlatni donatori stranaka

ST-projekt s jednim zaposlenikom HDZ-u darovao 180 tisuća kuna

zlatni donatori stranaka
U izabranom su društvu najvećih donatora HDZ-a i dvije splitske tvrtke, "Potestas" poduzetnika Bože Čule, nekadašnjeg osnivača Partner banke i "Metroholdinga", te "ST-Projekt", u čijim se osnivačkim dokumentima može pronaći i ime vlasnika trgovačkog lanca "Tommy" Tomislava Mamića. "Potestas" je uplatio 150.000, a "ST-Projekt", direktora Ante Lovrića, 180.000 kuna

Već i letimičan pogled na jučer objavljene donatore naših političkih stranaka otkriva da je sve manje imućnijih poklonika stranačke politike spremno novčano pomoći svojim istomišljenicima.

Kriza, nedostatak povjerenja, upitan "povrat" uloženog, loš imidž donacija politici u javnosti – zacijelo su samo neki od razloga zbog kojih stranke više ne mogu računati na donacije kao na izdašniji izvor financiranja.

Najdiscipliniraniji je u pogledu privlačenja donacija, kao i u svemu ostalome, HDZ. Lani je toj stranci donirano 5,8 milijuna kuna ili više nego svim ostalim strankama zajedno.

Karlovački mecena

Da dugogodišnji donatori HDZ-a još uvijek znaju što je red, svjedoči primjeri karlovačkog poduzetnika Nikole Hanžela, koji je financijski pomagao i kampanju Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu Republike. Za potrebe kampanje za posljednje parlamentarne izbore Hanžel je "izvalio" ukupno 381.000 kuna, kroz dvije uplate tvrtki koje kontrolira.

Zakon ograničava donacije pravnih osoba na 300.000 kuna po tvrtki, dok je limit za pojedince 30.000 kuna. Stoga su se poduzetnici koji su naročito raspoloženi za davanje pripomoći strankama prisiljeni snalaziti.
Više od 100.000 kuna HDZ-u je poklonilo još sedam tvrtki. Među njima su i misteriozne "Titan nekretnine" (100.000 kuna), čiju se direktoricu Oksanu Dvinskykh povezivalo s astronomskim ulaganjima u finsku nuklearku. Mediji u Finskoj spekulirali su s potencijalnim ulaganjima tvrtki Oksane Dvinskykh u toj zemlji kao hrvatskim i ruskim kapitalom.

U izabranom su društvu najvećih donatora HDZ-a i dvije splitske tvrtke, "Potestas" poduzetnika Bože Čule, nekadašnjeg osnivača Partner banke i "Metroholdinga", te "ST-Projekt", u čijim se osnivačkim dokumentima može pronaći i ime vlasnika trgovačkog lanca "Tommy" Tomislava Mamića. "Potestas" je uplatio 150.000, a "ST-Projekt", direktora Ante Lovrića, 180.000 kuna.

Zanimljivo je da se godišnji promet "ST-projekta", građevinske tvrtke s jednim zaposlenim, proteklih godina, prema podacima koje smo prikupili, kretao između milijun i milijun i pol kuna, pa spomenuta donacija zacijelo nije mali izdatak za tvrtku.

S drugim izdašnim splitskim donatorom HDZ-a, tvrtkom "Potestas", stvari stoje drugačije – tvrtka ima 30-ak zaposlenih i godišnji promet od 15-ak milijuna kuna. Bave se hotelijerstvom i ugostiteljstvom, a temeljni im je kapital 17 milijuna kuna.

Od široj javnosti poznatijih poduzetnika, HDZ-u su novac poklonili umirovljeni general Ivan Čermak (50.000 kuna) i Tomislav Horvatinčić, koji se pridružio s 10.000 kuna. Ima na tom popisu još respektabilnih tvrtki, poput "Euroherca", GP "Krka" i osječkog "Žita", ali nisu se previše isprsili, uplaćivali su po 30.000 kuna.

Petrov častio stranku

Od Mostovih 246.000 kuna najveću pojedinačnu donaciju dao je Željko Majstorović (7500 kuna), dok se na drugome mjestu nalazi Božo Petrov sa 6930 kuna.

O tome kakva su došla vremena za političke stranke, možda najbolje ilustrira primjer HSLS-a, stranke koja je uvijek privlačila bogatije pripadnike društva liberalnog svjetonazora i odanosti tržišnom gospodarstvu. U izbornoj godini liberalima je priteklo samo 20-ak tisuća kuna donacija.

Ni Bandić više ne pliva u novcu

Ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić više nije okružen, barem neposredno, simpatizerima dubljeg džepa. Za prošlogodišnju kampanju Bandiću je priteklo 830.000 kuna potpore, a najviše je uplatila tvrtka "Fortis ulaganja", 50.000. Osim Bandiću, "Fortis ulaganja" pomogla su lani, sa 70.000 kuna, i HDZ-u.

SDP: Mimica se isprsio s 30.000 kuna

U drugoj najvećoj političkoj organizaciji u zemlji, SDP-u, lani su uprihodili samo 579.000 kuna donacija. Ustvari, kad se odbiju uplate članova stranke na različitim funkcijama u političko-administrativnom aparatu, pravih donatora socijaldemokrati nisu ni imali. Najizdašnije je SDP, s 90.000 kuna, pomogla tvrtka "Nove instalacije" iz Zagreba, vlasnika Zorana Bulića. Od članova stranke, najviše se, s 30.000 kuna, isprsio bivši potpredsjednik Vlade, sada na službi u EU-u, Neven Mimica.
 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last