Novosti Hrvatska

suđenje u zagrebu

Sačić ni danas ne zna tko je počino ratni zločin u Gruborima

suđenje u zagrebu

Ratni načelnik sektora specijalne policije Željko Sačić posvjedočio je u petak na ponovljenom suđenju tadašnjim pripadnicima ATJ Lučko Frani Drlji i Boži Krajini zbog ubojstva šestorice srpskih civila u selu Grubori 1995. da ni danas ne zna tko je počino taj zločin.

Sačić, koji je u odvojenom postupku bio osumnjičen da nije poduzeo ništa kako bi spriječio taj zločin ni kaznio počinitelje, a potom je oslobođen sumnje, rekao je na zagrebačkom Županijskom sudu da će zbog nečije laži do kraja života biti kriv za zataškavanje, iako to nije istina.

Ispričao je da je dolaskom do sela Grubori vidio spaljene kuće i tragove eksplozivnih naprava te je zaključio da je tamo sigurno došlo do oružanog sukoba. "Za mene nije bilo dvojbe da je netko pucao iz čista mira, osobito ne iz specijalne policije", kazao je Sačić.

Dodao je da je sigurnosna prosudba tada bila da se na tom prostoru kretala skupina od 20 do 30 četnika, odnosno neprijateljskih vojnika.

Sačić je u to selo došao po nalogu nadređenog generala Markača kako bi utvrdio jesu li u tom zaseoku sjeverozapadno od Knina ubijeni civili, a tamo mu je jedna starica rekla da u selu ima mrtvih i da su među njima jedna žena i srpski vojnik Đuro Karasović čije je tijelo vidio.

S obzirom da se u izvješću o tom slučaju, koje je napisao zapovjednik postrojbe Josip Čelić, nije spominjao nikakav incident, Sačić je o tome obavijestio Markača koji je naložio Čeliću da u novom izvješću napiše što se doista dogodilo.

Sačić je ispričao da je on napisao neke natuknice na Čelićevo prvo izvješće koje mu je potom vratio, a da je Čelić potom napisao drugo izvješće u kojem je "nadrobio svašta", spomenuo Krajinu, Drlju i oružane sukobe, lažno tvrdeći da mu je on diktirao sadržaj tog izvješća. Sačić tako tvrdi da nije istina kako je Čeliću rekao da u izvješću napiše da je 20-ak pripadnika ATJ Lučko stavilo pod kontrtolu Grubore. 

Nekoliko dana kasnije, rekao je svjedok, bio je  na sastanku u Zagrebu na kojem su bili Markač i zapovjednik ATJ Lučko Josip Turkalj. Na sastanku je utvrđeno da nema osnova za pokretanje stegovnog postupka i da su ubijeni civili kolateralne žrtve.

Zbog zločina u Gruborima ponovno se sudi bivšim pripadnicima policijske antiterorističke jedinice Lučko Frani Drlji i Boži Krajini koji su na prvom suđenju bili oslobođeni krivnje, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu i naložio ponovljeno suđenje.

Zločin je počinjen 25. kolovoza 1995. na području gdje su pripadnici ATJ Lučko čistili teren kojim je nakon oslobodilačke akcije Oluja trebao proći Vlak slobode s državnim vodstvom koje je iz Zagreba putovalo u oslobođeni Knin.

Postupak se približava kraju jer bi sljedećeg tjedna trebali biti ispitani posljednji svjedoci, među njima Čelić i Markač, koji je trebao svjedočiti danas, ali mu nije dostavljen sudski poziv.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last