Novosti Hrvatska

Haag: Belgijanac uspoređivao "Maestral" i "Oluju"

Belgijski vojni stručnjak Reynaud Theunens u ponedjeljak je na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom (ICTY) kazao da su zapovjedi generala Ante Gotovine o redu i disciplini bile puno strože poslije operacije "Maestral" u rujnu 1995. u BiH nego tijekom "Oluje", potvrdivši, međutim, da ne zna po kojim osnovama u hrvatskim zakonima je Gotovina mogao, primjerice, uvesti policijski sat.

Časnik belgijske vojske Reynaud Theunens je sudski vještak za vojna pitanja u Ureda Tužiteljstva Haškog suda koji je u svom izvješću od 682 stranice iznio hrvatsku vojnu doktrinu, hrvatsko vojno zakonodavstvo, ustroj i organizaciju HV-a te zapovjedne linije i odgovornosti u vojsci i specijalnoj policiji.

"Vidjela se razlika nakon Maestrala... radi se o oštro sročenim naređenjima za uvođenje reda i discipline. Uvođene su interventne satnije za uvođenje reda i stege u Jajcu a proglašen je i policijski sat", kazao je Theunens u završnici glavnog ispitivanja.

Na pitanje koje su mu postavili Luka Mišetić, branitelj generala Gotovine, i predsjedavajući sudac Alphons Orie, je li Gotovina imao ovlastio uvesti policijski sat u Hrvatskoj i po kojim osnovama u hrvatskim zakonima, odgovorio je da se radi tek o njegovom tumačenju disciplinskih propisa.

"Ne, nemam konkretne pravne osnove po kojima bih mogao tvrditi da je mogao uvesti policijski sat", kazao je Theunens.

On u svom izvješću tvrdi da je general Gotovina tijekom i nakon Oluje imao pravo i odgovornost poduzeti mjere protiv podređenih za svaku povredu vojne discipline.

Svjedočeći četvrti dan pred Haškim sudom u postupku protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih za zločine počinjenje tijekom i poslije vojnoredarstvene operacije "Oluja", Theunens je u ponedjeljak završio glavni iskaz nakon čega je uslijedilo protuispitivanje Grega Kehoea iz Gotovininog braniteljskog tima o pitanju granatiranja.

Kehoe je podsjetio da je Teunens u svom obimnom izvješću zaključio da u odluci hrvatskog vojnog vrha o granatiranju Knina, Gračaca i Benkovca "nije bilo konkretnih ciljeva", nakon čega mu je predočena direktiva Glavnog stožera HV-a o "topničkoj i raketnoj potpori na neutraliziranju glavnog štaba srpske vojske krajine (SVK), skladišta goriva, sprečavanja protunapada neprijatelja..."

Na upit je li Glavni stožer HV-a vrlo rano postavio konkretne ciljeve, jer se radi o naredbama i direktivama iz svibnja i lipnja 1995., Theunens je kazao da je "to točno".

Komentirajući naređenje načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka generalu Gotovini od 26. 6. 1995. da skrene pažnju na nove obavještajne podatke o popunjavanju redova SVK-a uz pomoć Vojske Jugoslavije (VJ) i mobiliziranju na području SRJ za potrebe krajinske vojske, vojni analitičar Tužiteljstva je, na čuđenje obrane, rekao da nije analizirao stanje SVK.

"Ne mogu vam reći je li SVK pojačavala svoju borbenu spremnost... nisam dobio uputstvo od Tužiteljstva da se pozabavim razmještanjem i aktivnostima njezinih postrojbi", kazao je Teunens.

Potvrdio je da je u prosincu 2006. razgovarao s Tužiteljstvom o svojim iskustvima stečenim u UNPROFOR-u te dobio prvo 10, a potom 17 točaka o temama koje je trebao obraditi, ali da mu nisu data uputstva glede sadržaja izvješća.

Analiza SVK-a nije zatražena, rekao je Teunens.

Kehoe je izrazio čuđenje glede metodologije njegova rada, upitavši ga kako je onda mogao donositi zaključke o generalu Gotovini ako nije znao s čime je na terenu suočen, te kako je mogao procjenjivati da li je topništvo korišteno na primjeren način.

Kehoe je potom u sudnici pustio audio zapis s Brijunskog sastanka na kojem general Gotovina tvrdi da se "HV može uključiti u preciznu akciju u Kninu".

"Mi u ovom trenutku možemo precizno odrediti ciljeve... postoje fotografije. Niti jedno naše oružje nije bez neposrednog navođenja", čuje se na audio snimci.

Zamoljen da kao vojni analitičar kaže što znači napad na Knin na precizan način, Theunens je kazao da radi o iznimno preciznom gađanju meta.

"To znači da se neće pogađati mete koje niste namjeravali gađati", objasnio je.

Theunens je na današnjem svjedočenju rekao da nije ni tvrdio da je Knin nasumce granatiran.

Glede pitanja granatiranje Knina, Theunens je kazao da se "ne sjeća" kada je točno saznao da će to biti jedna od glavnih točaka optužnice.

(H)

Naslovnica Hrvatska