Novosti Hrvatska

Problemi za tvrtku R.L.E.

Rapić: Poreznici nam prijete i ucjenjuju nas

Problemi za tvrtku R.L.E.
Slučaj Mirka Rapića, vlasnika tvrtke R.L.E. za gradnju i preinake brodova, koji je dugo godina bio vodeći dužnik na listi srama Ministarstva financija s dugom od 42 milijuna kuna, dobro je poznat široj javnosti.

Nedavno je "Slobodna Dalmacija" objavila kako su poreznici nakon godina natezanja i sudskih postupaka napokon priznali grešku, odnosno da je Samostalni sektor za drugostupanjski postupak Ministarstva financija donio rješenje, a u povodu žalbe Mirka Rapića u predmetu prisilne naplate poreza i drugih javnih davanja, kojim je u cijelosti poništeno prvostupanjsko rješenje Porezne uprave Područnog ureda Šibenik.

U tom "šibenskom" poništenom rješenju bilo je navedeno da Mirko Rapić kao ovršenik duguje iznos od ukupno 24 milijuna i 673 tisuća kuna (glavnica u iznosu od 14 milijuna kuna plus kamata u iznosu od 10,598 milijuna kuna). U drugostupanjskom rješenju ističe se da je prvo rješenje doneseno na temelju pogrešno utvrđenih činjenica te da je za dio iskazanih obveza nastupila zastara.

Rapićev prigovor je u cijelosti uvažen, rješenje poništeno, a spis predmeta proslijeđen na ponovni postupak kako bi se donijelo novo, valjano obrazloženo i na zakonu osnovano rješenje.

I baš kad su se ponadali da će porezni organi, nakon što su uvidjeli pogrešku, napokon odraditi posao kako treba, pojavili su se novi problemi. Rapićev sin Marko koji je, nakon što je otac izgubio zdravlje zbog višegodišnje agonije s poreznicima, preuzeo borbu s instutucijama, govori nam kako u "obnovljenom postupku" doživljavaju vrlo neugodne stvari.

- Stalno nam se, nimalo uvijeno, prijeti i zastrašuje. U tome prednjači Željko Selak, bivši šef Financijske policije u Splitu, koji je sad zadužen za naš predmet. A upravo nas je Financijska policija rješenjem koje je potpisao baš Selak 2010. godine kaznila sa 6,2 milijuna kuna, i to nakon što smo upozoravali na nelogičnosti u postupanju poreznika. I sad se događa da nam Selak prijeti da će nam opet provesti porezni nadzor i da će nam nešto naći, donijeti ovrhu, a da se mi žalimo, s tim da žalba ne odgađa izvršenje. I kako da se čovik od toga brani? - pita se Marko Rapić, koji kaže kako mu u Poreznoj upravi nikad nisu rekli, bez obzira na odluke Ministarstva financija, da su pogriješili, već su "mi ponudili likvidaciju". Napominje i kako su on i otac nekoliko puta putem odvjetnika upozoravali da im se ne dostavlja tražena dokumentacija koju imaju pravo vidjeti.

- Početkom listopada bili smo pozvani od gospođe Vilme Kovač da dođemo u službene prostorije Porezne uprave po određeno pismeno. Pri ulasku u njezin ured tamo su se nalazili Željko Selak i dva policajca u uniformi. Rekli su da su iz 2. policijske postaje i odbili su se predstaviti i pokazati isprave. Nakon kratkog razgovora navedena gospoda su odlučila da ja ne smijem prisustvovati razgovoru jer nemam punomoć i da mi je otac ne može usmeno dati. Udaljili su me iz ureda i spriječili mi ponovni ulazak.

Ostali smo zaprepašteni, a ja sam toj dvojici policajaca kazao ispred kancelarije da se od nas iznuđuje novac i da nas se ucjenjuje i tražio sam da to unesu u zapisnik. Oni su mi rekli da nisu zato tu i da ih to ne zanima. Ovo je po meni čista policijska zloupotreba i način da nas se zastrašuje i šalju nam se "poruke". O svemu ovome sve zna i pročelnica Porezne uprave u Splitu Sjajna Barišić Spain, ali ona zabija glavu u pijesak - zaključuje mlađi Rapić.

Iz splitske policije samo su nam kratko poručili da "navedena osoba nije podnijela nikakvu kaznenu prijavu za prijetnju ili iznudu", osim što je podnijela pritužbu na postupanje policijskih službenika.

Tražili smo komentar i pročelnice Barišić Spain, no ona nas je uputila na ured glasnogovornika Ministarstva financija. Od njih smo, pak, dobili odgovor u kojem kažu da "porezne postupke koji su u tijeku zbog članka 8. Općeg poreznog zakona, odnosno porezne tajne, Porezna uprava nije u mogućnosti komentirati ili u javnost iznositi detalje tih postupaka".

- Vaše informacije da se Mirku i Marku Rapiću prijeti te da ih se zlostavlja su potpuno neistinite. Službenici Porezne uprave u svakom trenutku postupaju sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, a gospodin Rapić ima tretman kao i svaki drugi porezni obveznik. Neugodnosti na radnom mjestu zbog verbalnih napada, prozivanja u medijima i iznošenja djelomično točnih informacija od strane Mirka i Marka Rapića doživljavali su upravo službenici Porezne uprave, a takva praksa se i nastavila.

Da bi službenici Porezne uprave mogli neometano obavljati svoje dužnosti, Porezna uprava do daljnjega neće komentirati ovaj slučaj.

Gospodin Rapić i dalje sve informacije o svome predmetu može dobiti u Poreznoj upravi. Kao što je to bio slučaj do sada - ističu u Ministarstvu financija.

vladimir urukalo

Naslovnica Hrvatska