Novosti Hrvatska

upozoravaju

Sindikati uznemirani: Novi mandatar je predstavnik krupnog kapitala

upozoravaju
Vilim Ribić iz Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja pretpostavlja da će Orešković lakše zanemariti interese običnih građana nego pripadnika krugova iz kojih dolazi i upozorava da je novi mandatar predstavnik krupnog kapitala.

"Ali dobra vijest u svemu tome je da je Tihomir Orešković otvoreni predstavnik krupnog kapitala, što je puno bolje od onoga što smo u zadnje četiri godine imali - također predstavnike krupnog kapitala, ali pod firmom socijaldemokracije i pod navodno socijaldemokratskom retorikom", kazao je Ribić za HRT.

Ribić upozorva da "rezovi drže europski kontitent sedam godina u stagnaciji, Hrvatsku su držali četiri godine u padu BDP-a".

Kada je riječ o najavljenim rezovima i reformama, Krešimir Sever iz NHS-a upozorava da ne smijemo postati taoci poduzetničkog mentaliteta potpomognutog hladnim ekonomskim analitičarima koji zapravo u ljudima gledaju samo brojke koje im pomažu da se postigne veće i bolje rezultate. Sever u pohvalama poslodavaca i poduzetnika iščitava razlog za oprez.

"To u pravilu znači pritisak na javni sektor, velika privatizacija, odricanje od dijela socijalne države, otpuštanja, rezove na sve strane, koji se u pravilu lome preko leđa građana. To traži neki dodatni oprez", kaže Sever.

Mi očekujemo da se porastom BDP-a stvari okrenu i da se proračun počne puniti prihodima, a ne samo da se režu rashodi.

Sindikati priželjkuju nastavak socijalnog dijaloga, kojeg s Milanovićevom vladom, kažu, nije bilo. Ne bude li ga ni sada, bit će i opet prosvjeda.


PSD, FOTO: EPH
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 17FirstPrevious[1]2345678910Last