Novosti Hrvatska

novi zakon i velika zabrinutost

Iznajmljivači, ne očajavajte, ipak niste odgovorni za maloljetne turiste koji se napiju u vašim sobama, niti ih morate osigurati

novi zakon i velika zabrinutost
Obiteljski iznajmljivači i vlasnici obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava nisu odgovorni ako maloljetna osoba koja je gost u njihovu apartmanu ili stanu konzumira alkohol.

Naime, nove odredbe Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje se odnose na njihov rad u članku 32. kažu kako je "iznajmljivaču zabranjeno usluživanje, odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića ili napitaka koji sadržavaju alkohol u objektu osobama mlađim od 18 godina uz obvezu na vidljivom mjestu u objektu istaknuti oznaku o zabrani njihovog usluživanja, odnosno konzumiranja osobama mlađim od 18 godina“.

Kako bi iznajmljivačima doista bilo nemoguće kontrolirati što rade maloljetni gosti u apartmanu koji su iznajmili, to smo o tumačenju toga članka pitali načelnicu Turističke inspekcije Jasenku Štiglec, koja kaže kako se to odnosi samo na privatne iznajmljivače koji gostima uslužuju i hranu, odnosno piće.

- Navedena obveza propisana novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti odnosi se samo na iznajmljivače koji pružaju usluge doručka, polupansiona ili punog pansiona gostima koji su na smještaju u sobi, apartmanu i kući za odmor.

Zabrana usluživanja


Međutim, kada usluge doručka, polupansiona ili punog pansiona iznajmljivač svojim gostima pruža u posebnim za tu namjenu uređenim i opremljenim prostorijama, tada mu je zabranjeno usluživanje, odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.

U tom slučaju imaju i obvezu na vidljivom mjestu isticati oznaku o zabrani njihovog usluživanja, odnosno konzumiranja osobama mlađim od 18 godina. Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti nije propisana forma obavijesti o zabrani usluživanja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, nego je samo propisana obveza isticanja na vidljivom mjestu oznake s takvim upozorenjem – pojašnjava Štiglec.

Ništa manju brigu iznajmljivača nije izazvao ni članak 10. novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u kojemu stoji da je "u ugostiteljskom objektu za smještaj potrebno osigurati goste od posljedica nesretnog slučaja“. To bi značilo da bi svaki gost morao biti osiguran ako ugane nogu ili ruku u iznajmljenom apartmanu, što, srećom za iznajmljivače, nije slučaj.

- Odredba članka 10. točke 9. Zakona odnosi se na ugostitelje koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u ugostiteljskom objektu, dok ta obveza nije propisana i za iznajmljivače.

Iznajmljivači nisu dužni osigurati goste od posljedica nesretnog slučaja u svojim smještajnim objektima – pojasnili su u Turističkoj inspekciji, što znači da se ta obveza odnosi samo na pravne osobe, tvrtke koje imaju registrirane ugostiteljske objekte, dakle hotele, hostele, kampove i slično.

R. MIKAČIĆ, FOTO: Ilustracija/EPH

Naslovnica Hrvatska