Novosti Hrvatska

nitko nema većinu

Predsjednica: Idući krug konzultacija održat ću početkom sljedećeg tjedna

nitko nema većinu
16:03 - Nakon što se sastala sa svim zastupnicima i predstavnicima koalicija, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obratila se javnosti:

- Upravo sam završila drugi krug konzultacija. Nažalost, i dalje nitko ne raspolaže potrebnom većinom svih zastupnika. Želim jasno i nedvosmisleno reći da ću ustrajati na primjeni ustavne odredbe koja uvjetuje potporu većine u hrvatskom Saboru. Pritom odbacujem bilo kakvu vrstu pritisaka i molim sve čelnike institucija da svojim djelovanjem ne ugrožavaju sigurnost građana. Izabrana sam da štitim ustavni poredak i sigurnost države. Nikome neću dopustiti da iz bilo kojeg interesa ugrozi stabilnost države i poredak. Idući krug konzultacija održat ću početkom idućeg tjedna.

15:37 -
I Tomislav Karamarko bio je na sastanku s predsjednicom 33 minute.

- Analizirali smo današnju situaciju, razgovarali o svim scenarijima, govorili smo s tome sto Most traži. Želimo da se ovo što prije riješi. Svaki tjedan po 2000 ljudi ostaje bez posla. Pregovori teku dalje, referirali smo se na ono što Most traži od ostalih sugovornika. Ovaj današnji sastanak je korak prema iskazivanju dobre volje. Rekli smo da ovo nije pošteno prema nama koji smo relativni pobjednici, no da ostajemo tu i razgovaramo. No mislim da takva vlada ne može funkcionirati. Bilo bi interesantno vidjeti kako bi to izgledalo.

Bolje da se odluče, da ubrzaju to, neka formiraju saborsku većinu, pa ćemo vidjeti. Ako je to njihova plemenita ideja, ja sam uvijek spreman sjesti za stol. Mi smo davno mogli sjesti za isti stol, ismijavali su tu mogućnost. Ja sam uvijek spreman sjesti i razgovarati. Apsurdno je i nemoralno da Milanović proziva nekog. Nek pogleda koliko ima u svojoj stranci pravomoćnih presuda... on je deset puta gori primjer, mi smo svoju katarzu prošli kao stranka. Ne mogu vam reći što će se događati drugi tjedan - zaključio je Karamarko.

Karamarko je također komentirao slučaj Mirka Raškovića.

- Ne bih znao ništa o tome. Treba se vidjeti kako je ovaj dokument došao u određene medije. Radi se o najvećoj tajni i doveli su u opasnost njegov život i život njegove obitelji. Uopće nije bitno tko je šta potpisao. Netko treba zbog ovog odgovarati jer taj čovjek je učinio za Hrvatsku puno više od onih koji su se šetali po Bruxellesu.

15:00
- Trideset i tri minute Zoran Milanović zadržao se na kozultacijama kod predsjednice, što je znatno duže nego u prvom krugu razgovora kad je ostao tek par minuta te odbio zajedničko fotografiranje.

- Pričali smo dosta, a shvatio sam da je Petrina uz nas. Ide to polako. Nije nikakava panika, vjerujem da ćemo konstituirati Sabor i sastaviti Vladu - kazao je Milanović nakon sastanka s predsjednicom.

O slučaju bivšeg SDSS-ovog zastupnika Mirka Raškovića Milanović je kazao kako je od njega očekivao potporu.

- Ja sam čovjeka upoznao prije dva tjedna. Dva dana nakon izbora, bio je on, bila je gospođa Lekaj, mislio sam da će mi potpisat prije nego rođeni ćaća, ali nije. To je njegovo pravo, to je njegov potpis - kazao je Milanović koji je komentirao i kako je u ovoj situaciji odgovornost na saborskim zastupnicima, a ne na Ustavnom sudu.

- Mi u pet i pol godina nismo nikoga izbrali u ustavni sud. To očito ne funkcionira. To su stvari kojih se mora bit svjestan. Pravilo od 2/3 je opasno jer dovodi do blokade vlasti.

Petrov: Želim vidjeti što će se događati u idućih tjedan dana

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak, nakon konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović, da su odgovori njegove stranke bili identični kao i na prethodnim konzultacijama, istaknuvši kako nakon sastanka s HDZ-om i SDP-om idućeg tjedna čekaju njihove odgovore, prijedloge i uvjete.

"Idućih tjedan dana čekamo njihove odgovore, prijedloge i uvjete", kazao je Petrov novinarima.  

Ne želeći iznositi ocjene sastanka zahvalio je obama koalicijama na njihovom dolasku na sastanak i na tome što nisu "zatvorili vrata" mogućoj suradnji. Smatra kako je to ogroman korak naprijed na hrvatskoj političkoj sceni.

"Želim vidjeti što će se događati u idućih tjedan dana i nadam se da se može dogoditi konsenzus", poručio je.

Most je u ponedjeljak od čelnika dviju velikih koalicija zatražio da se u roku tjedan dana izjasne o prijedlogu da se konsenzusom izabere nestranački predsjednik nove Vlade, te da u prve dvije godine mandata prvi potpredsjednik Vlade bude iz jedne, a predsjednik Sabora iz druge velike koalicije, nakon čega bi se, u drugoj polovici mandata, zamijenili.

Ako Most dobije negativan odgovor od obje koalicije ići će se na nove izbore. Ako prijedloge prihvati samo jedna strana, Most će ostaviti određeno razdoblje "otvorenih vrata" i za drugu opciju. No, i tada će im prijedlozi biti jednaki - reformska Vlada, Vlada stručnjaka u kojoj mogu biti i stranačke osobe. Tada će ići i usuglašavanje vezano uz ime budućeg premijera.

Petrov je kazao kako je Most svojim prijedlozima želio što više izaći u susret objema koalicijama jer, kako je rekao, poštuju volju hrvatskih građana koji su im dali puno više saborskih mandata nego Mostu. Obećao je da će Most prihvatiti sve prijedloge i ideje HDZ-ove i SDP-ove koalicije koji budu bolji od Mostova prijedloga.

Petrov  je negirao da je ovoga puta nasamo razgovarao s predsjednicom Republike. Uz Petrova na konzultacijama su bili Robert Podolnjak, Jasna Matulić i Miro Bulj.  

(H)
Foto: Goran Mehkek / EPH
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last