Novosti Hrvatska

PREGOVORI U ESPLANADI

Sastanak s Mostom: Karamarko i Milanović protiv nestranačkog premijera i velike koalicije, Petrov im dao 7 dana da predlože svoje kandidate

PREGOVORI U ESPLANADI
13.13 - Na kraju je Petrov zaključio: - Mi smo voljni čuti uvjete kako bi pronašli način za konsenzus. Voljeli bi dobiti sve vaše uvjete i prijedloge s obje strane. Molio bih ako je to moguće u narednih tjedan dana. Ostavit ćemo otvorenu mogućnost za sastanak. Ali više od tjedan dana za definiranje načina kako bismo trebali funkcionirati je previše.

13:10 - To je floskula. Kad spominjemo pravomoćno presuđene... nemojmo ulaziti u tu temu, jer bismo otvorili pandorinu kutiju. Predlažem Petrovu da zaključi sastanak - kazao je Karamarko.

13:08 - Zoran Milanović na kraju je kazao kako je zaboravio iznijeti jednu bitnu stvar:

- Mi ne želimo i nećemo ići u koaliciju s nikim tko u svim redovima ima nekog tko je optužen ili pred optužnicom. Neka ih pozovu da odstupe i neka se od njih izričito ograde. U našim redovima toga nema. To je za nas minimum minimuma da bismo zadržali svoju vjerodostojnost i reputaciju. Možda vam to pomogne da se opredijelite za neku od strana. Ja znam da ovime neka vrata zatvaram, ali to je za nas svjetonazorsko pitanje.

13:01 -
Silvano Hrelja (Hrvatska raste) je pitao Petrova je li vizializirao kako bi njihov prijedlog izgledao.

- Vi ćete prijeći Most, ali ćete pasti na ćupriji - kazao je Hrelja.

Upozorio je da bi njihov prijedlog Hrvatsku doveo u blokadu.

- Možete me slobodno pozvati na razgovor da mi objasnite kako će ovo funkcionirati - kazao je.

Darinko Kosor (Domoljubna koalicija) kazao je kako će oni dati i odgovor i prijedloge.

- I kada se očitujemo kao koalicija, nadamo se da onda vi nećete odugovlačiti - kazao je.

12.53 -
Petrov inzistirao da se Milanović i Karamarko izjasne o roku kada će im dati odgovor na prijedloge.

- Nama je drago da su mediji počeli govoriti koliko je bitan dogovor i da smo pokazali da nije istina da mi razvlačimo. I to mislim da će sada podržati i javnost. No ne vidim razlog zbog čega bi trebali idućih mjesec dana rapravljati o ovoj točki o kojoj smo do sada govorili. Možda Most sada postavlja presing, no prihvaćamo odgovornost i mora se brže dogovoriti.

12.50 -
Karamarko nije htio previše razglabati o ustavu i konstituiranju Sabora:

- Treba što prije počet raditi na reformama. Hrvatski narod i pojedinac koji želi dobro živjeti je jedina svetinja.

Podolnjak je upitao Milanovića:

- Niste odvogorili na pitanje - tko će donijeti proračun?

Milanović:

- U slučaju da se ne usvoji proračun, predsjednica može raspustiti Sabor samo nakon dogovora i uz potpis premijera.

12.49 -
Milanović je zatražio da se konstituira Sabor 'barem na pet minuta':

- U ovoj pat poziciji država može živjeti. Ali nemojte se igrati s Ustavom. Sabor može raspustiti samo sam sebe.

Podoljnjak je uzvratio šefu SDP-a:

- Postoje različite činjenice što se može dogoditi u pojedinoj situaciji. Da li Sabor može biti raspušten ako nije konstituiran? A tko će donijeti proračun? To ne može biti Vlada. Konačni arbitar je Ustavni sud kojem baš danas, većini sudaca istječe mandat. Mi moramo u šest mjeseci riješiti sva ustavna pitanja i izabrati suce 2/3 većinom. Mi moramo postaviti rok. Nek se ustavni sud očituje spram svih spornih pitanja i da onda svi poštujemo to što će Ustavni sud izreći u svom izvješću.

Milanović uzvraća:

- Ne. Odgovornost je na vama. I na nama, ali mi smo spremni preuzeti odgovornost. Nemojmo se skrivati kao djeca iza Ustavnog suda. Mi u pet godina nismo ni jednog suca izabrali 2/3 većinom, jer nitko ne može dobiti tu većinu. I to su činjenice. Napravili smo grešku kad smo podigli prag da se suce bira 2/3 većinom. Danas im ističe mandat. Za pola godine nema kvoruma i sud ne može djelovati. To su teme koje nas čekaju. Jeste li spremni u tome sudjelovati? Postoji sud za ljudska prava i tamo se može svatko obratiti. Ništa se neće promijeniti.

12.33 -
Božo Petrov odgovorio je Vesni Pusić:

- To bi trebao biti konsenzus sve tri strane. Ona osoba oko koje bi se mi zajednički dogovorili, a to može biti i Milanović i Karamarko, može biti osoba i iz jedne političke stranke... Normalno da bi lakše prihvatili neku nestranačku osobu. Meni je samo bitno da se sve strane usuglase oko tog prijedloga, a onda bi raspravljali o osobi.

12.30 -
U razgovor se uključila i Vesna Pusić:

- Gospodine Petrov, a tko bi bio nestranački kandidat? Što da mi pitamo? Jeste li vi za nekog drugog premijera?  

12.28 -
Božo Petrov:

- Nakon ovih pregovora, ostaje cijeli niz pitanja na koji se treba usuglasiti. Molio bih vas da do kraja tjedna date odgovore barem na ovaj prvi prijedlog, možemo krajem tjedna napraviti sastanak ili komunicirati na drugi način. Bez odgovora na prvi prijedlog, mi smo u pat poziciji. Ukoliko je potrebno napraviti par sastanaka prije konačne odluke, tijekom tjedna, mi ćemo to rado učiniti.

Zoran Milanović:

- Mjesec dana je prošlo, imamo gospodarski rast. Nije tako crno, nije ratno stanje. Ne usudim se reći da smo bolji nego prije četiri godine da ne bi ispalo prepucavanje... Vrijeme je važno ali nije presudno. Ne mogu prihvatiti da pristajemo na neki rok.

Tomislav Karamarko:

- Trebamo brzo odlučivati. Nemojmo raditi reality show. Idemo ovo riješiti i uspostaviti vladu. Mi ćemo odgovoriti kroz koji dan.

12.27 -
Petrov nastavlja u pomirljivom tonu:

- Drago mi je da danas nema teških riječi i da ovdje sjedimo. Mi smo otpočetka bili za medije. Ja ne bih volio dizati tenzije niti prebacivati lopticu kako mediji tumače. Mi imamo manje od 10 posto saborskih zastupnika. Volio bih da svi zajedno ponesemo odgovornost. I mislim da ovo je kritični trenutak za Hrvatsku. dobili ste dokumentaciju, volio bih da uzmete određeno vrijeme i da se usuglasite s vašim partenrima i strankom. Možemo dati dva do tri dana za usuglašavanje. Zamolio bih vas da kažete koliko vam je potrebno da mogu dati odgovor na naše prijedloge.

12.26 -
Tomislav Karamarko složio se Milanovićem da je MOST-ov prijedlog skoro nemoguća opcija.

- Vi tražite da neuspješna vlada sjedi za istim stolom s nama i da usvojimo neuspješan posao... Ja dalje ne bih o tome. Mi ostajemo otvoreni, ja nisam rekao ni da ni ne. Ja isto slušam. Ništa nije toliko važno nego da se izvučemo iz ovog gliba. Ni Milanović, ni ja ni vi.

Božo Petrov je nastavio:

- Mi ne moramo ovo definirati kao uvijet. Vrlo je teško očekivati da će se i jedna i druga koalicija složiti oko nekog stranačkog kandidata. Mi ne stavljamo nikakav ultimatum oko nestranačke osobe. To smo predložili jer bi to bilo najelegantnije rješenje.

12.18 -
Red je došao na Zorana Milanovića:

- Ovo ste nam trebali reći prvog dana. Da neki neovisni stranački kandidat može voditi Vladu neke države... Teško. Dosad sam vidio dvije takve vlade, i talijansku i grčku - obje su propale. Ja kao neformalni lider jedne koalicije s ovakvim prijedlogom moram sazvati stranačku konvenciju. Naši ljudi to ne vide tako. Vlada je političko tijelo koje treba imati parlamentarnu podršku. Vi morate odlučiti. Ovo sada prelazi granice mojih ovlasti. Sabor se nije konstiruirao, to je također vaša odgovornost. Ja i dalje slušam.

12.15 -
Petrov je objasnio što je mislio:

- Mi ne tražimo ništa do obećanje da će se ono što smo dogovorili izvršiti u iduće četiri godine. Ali ako bismo dalje raščlanjivali, nakon konsenzusa vezanog uz nestranačkog premijera, njegov zamjenik bi bio polovicu mandata iz jedne koalicije, a druga strana bi imala predsjednika Sabora. Nakon polovice mandata, stranke bi se zamijenile na tim mjestima. Mi tražimo samo mjesto drugog potpredsjednika vlade da bismo mogli provoditi reforme.

12:10
- Tomislav Karamarko je replicirao:

- Hvala na susretu, mislim da je bilo vremena za ovakve susrete. Moramo razgovarati kako da izađemo iz ove krize. Naši građani ovo smatraju trakavcom. Kao relativni pobjednici mi smo smtrali da imamo pravo na mandatara. Spominjete reforme, mi ih pripremamo već tri godine. Stoga se ne slažem s Podolnjakom koji kaže da ništa nisu nalazili kod nas.

Mi svi moramo biti suodgovorni. možemo o svemu razgovarati. Smatram da vaš prijedlog nije pravedan, no možemo razgovarat. Očekujem da nam kažete kako vi to vidite. Ne znam kako bi izgledala ta kombinacija, morate nam dobro to objasniti. Ostajemo otvoreni za sve, ali dat ćete nam vremena da raspravim sa svojom strankom.

12:05 - Božo Petrov je rekao:

- Nama je čast zbog ovakvog poteza i vrijeme je da se napravi ovakav politički korak i pomak s vaše strane i mi to cijenimo. Hvala vam. Mi smo odlučili dati jedan prijedlog i ako bi se on dogodio onda bi taj prijedlog značio novu budućnost Hrvatske. Mogućnost da se dogode promjene koje su zaista potrebne Hrvatskoj. Da opozicije neće biti nije istina jer uvijek postoji mogućnost da se donesu primjedbe.

Bilo je različitih komentara u medijima, mi smo htjeli sjesti zajedno da kažemo svoj stav. Mi predlažemo konsenzus tri strane i da to bude nestranački kandidat od strana koje danas sjede zajedno.

Kandidat bi se trebao usuglasit od sve tri strane, a onda bi se trebali usuglasiti oko predstavnika sabora i ministarstava i drugih resora. no najvažniji je ovaj prvi korak. Treba se podrediti tom cilju. Molio bih vas da se izjasnite ili obratiti ukoliko imate nešto za reći.

NOVIJE


Uoči sastanka čelnika Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste, koji će se održati u ponedjeljak u podne u hotelu Esplanade, Most nezavisnih lista objavio je na twitteru da će sastanak biti otvoren za javnost.

"Drago nam je da su obje strane pristale na sastanak otvoren za medije. Potvrđujemo da će sastanak biti otvoren za medije", objavio je Most.

Dosadašnji pregovori Mosta s obje koalicije odvijali su se iza zatvorenih vrata.

H, JL
Fotogalerija: Boris Kovečav / EPHRANIJE


Dan velikog susreta konačno je došao. Danas će se, točno u podne, u prostorijama Mosta u zagrebačkoj Smičiklasovoj ulici susresti Zoran Milanović i Tomislav Karamarko i razgovarati o budućnosti zemlje. Iako to formalno neće biti prvi njihov susret – u srpnju ove godine Karamarko je bio među predsjednicima parlamentarnih stranaka koje je Milanović kao premijer primio u Banskim dvorima uoči saborske odluke o istupanju iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom – prvi put njih će dvojica imati priliku postići konsenzus o reformama nužnima za oporavak zemlje.

Predsjednike dviju suparničkih stranaka za isti je stol doveo lider Mosta Božo Petrov. A ono u čemu će Most, čini se, ustrajati jest stav da ni Milanović ni Karamarko ne bi trebali biti idući hrvatski premijeri, nego da tu ulogu trebaju prepustiti nekom drugom, nekom neovisnijem, stručnijem i ideološki neostrašćenijem nego su to predsjednici SDP-a i HDZ-a. Jedna od opcija koja bi se mogla pojaviti tijekom pregovora jest i ona da Milanović u Vladi preuzme potpredsjedničko mjesto za vanjsku, a Karamarko za unutarnju politiku.

Ipak, glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja u izjavi za Slobodnu Dalmaciju tvrdi da danas s njihove strane neće biti nikakvih ultimativnih zahtjeva.

– Nemamo nikakvih gotovih prijedloga, niti ćemo ultimativno bilo što tražiti. Pokušat ćemo postići konsenzus svih prisutnih što treba napraviti – kaže Grmoja, koji tvrdi da u Mostu znaju cijeniti što su se obje velike stranke odazvale njihovu pozivu na razgovor, te da se nitko u Mostu nema namjeru time naslađivati niti to zloupotrebljavati.

U tom smislu on je djelomično korigirao zastupnika Mosta Lovrinčevića, koji je najavio da će njihova stranka tražiti mjesto premijera.

– Tu poziciju nećemo ultimativno tražiti. Za sve smo prijedloge otvoreni – zaključuje Grmoja.

U SDP-u za sada odbacuju svaku pomisao na mogućnost da podrže nekog drugog mandatara. Tomislav Karamarko tu je, čini se, nešto fleksibilniji, no veliko je pitanje bi li koncept Vlade u kojoj HDZ ne bi vodio glavnu riječ dobio zeleno svjetlo u toj stranci. Karamarko, nakon što je propustio priliku da na izborima osjetnije pobijedi Milanovića, unutar HDZ-a više nije tako neupitan. I samo je pitanje vremena kada će netko od viđenijih HDZ-ovaca postaviti pitanje njegove odgovornosti za nedovoljno dobar izborni rezultat.

Zato je veliko pitanje bi li za reformsku Vladu pod patronatom Mosta, u kojoj bi HDZ tek sekundirao s nekoliko ministara, svoju ruku dignuli Milijan Brkić, Božidar Kalmeta ili ostali HDZ-ovi kapitalci. Karamarkova fleksibilnost ima svojih ograničenja. A s njima teško je očekivati lagan dogovor o onome što traži Most. O reformskoj Vladi u kojoj bi, nakon 25 godina sukoba, svađa, podmetanja i vrijeđanja, zajedno trebali sjediti i HDZ i SDP.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ

Konzultacije kod predsjednice

Neposredno nakon što završi zajednički sastanak Mosta sa savezom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom, sva pažnja preselit će se na Pantovčak. Za ponedjeljak poslijepodne predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je drugi krug konzultacija. Na njima će, u razgovoru s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i nezavisnim zastupnicima, utvrditi ima li ijedan kandidat za mandatara potrebnu natpolovičnu podršku u Saboru. Procjenjuje se da će Kolinda Grabar-Kitarović, uz ove konzultacije u ponedjeljak, održati još dva kruga razgovora s predstavnicima stranaka. A zatim, ako se nikakav dogovor ne postigne, raspisati nove izbore.


'Petrov nije ni naivan ni glup'

"Konačno smo dobili priliku učiniti ono što ogromna većina hrvatskih građana, bez obzira na svoje glasačke preferencije, želi – da uhvati i HDZ i SDP za gušu i barem im utjera strah u kosti. Budite strpljivi i dajte nam priliku", poručili su mostovci u nedjelju svojim simpatizerima preko Facebooka. Njihov je cilj, kako kažu, rastočiti partitokraciju izgrađenu "na temeljima Saveza komunista".

"Božo Petrov niti je naivan, niti je glup, niti je pokvaren. Naprotiv, za razliku od ogromne većine naših karijernih političara, Petrov je inteligentan i prije svega pošten. Strpimo se i dajmo čovjeku i njegovim suradnicima priliku. Inače ćemo zbog vlastita stockholmskog sindroma ostati taoci našeg stranačkog duopola i politike koja nas je dovela na rub bankrota", poručuju iz Mosta.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last