Novosti Hrvatska

ŠKOLA BEZ MUKE

Odlična i korisna ideja provedena u praksu: posebne bilježnice za posebnu djecu

ŠKOLA BEZ MUKE

Tim koji je osmislio vesele teke za mališane

Njihovi brojevi odbijaju stati u malene kvadratiće, a slova im jednostavno bježe iz uskih redova standardnih bilježnica. Ma koliko se trudili, ta slova i brojke jednostavno ne “slušaju”. Sve te bijele iscrtane stranice ionako izgledaju jednako pa često nije lako okrenuti pravu stranicu bilježnice.

Roditelji djece s poteškoćama autizma, Downova sindroma ili poremećaja senzorne integracije nebrojeno su se puta našli pred ovim i sličnim problemima kada bi njihovi mališani krenuli u školu. Neprilagođene bilježnice nepremostiv su problem bile i sinu Maje Puškarić, suvlasnice marketinške agencije “20 deka ljubavi” iz Petrinje, kada je njezino dijete prošle godine krenulo u prvi razred osnovne škole. Danas učenik drugog razreda, njezin Gabrijel kojemu je dijagnosticiran poremećaj senzorne integracije, puno je više zainteresiran za nastavu – njegova majka sa svojim je malim timom osmislila i na hrvatsko tržište prvi put plasirala posebne bilježnice za svu posebnu djecu poput njega.

Pozitivne reakcije

- Takve bilježnice ne postoje u Hrvatskoj. Na tržištu imamo samo one standardizirane, s redovima i kvadratićima koji su premali za brojeve i slova djece s grafomotoričkim poteškoćama. Puno smo se mučili u prvom razredu, tražili na sve strane. Defektologinja je rekla da sinu treba veće crtovlje, pa bih mu ja to iscrtavala na bijelom papiru koji je on gubio. Onda sam rekla kolegicama, zašto mi ne bismo napravili bilježnice koje bi bile prilagođene toj djeci? - ispričala je Maja Puškarić začetke ideje koja se prije mjesec dana konkretizirala ulaskom na tržište.

Od ideje do realizacije konzultirani su i defektolozi, logopedi, radni teraperuti, roditelji, i svi su oni dali svoj prilog konačnom izgledu bilježnica. Zeleno svjetlo dao je i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet iz Zagreba čije su stručnjake teke oduševile. Iako slični proizvodi postoje u svijetu, nama najbliže, primjerice, u Sloveniji, oni ne odgovaraju u cijelosti potrebama hrvatskoga obrazovnog sustava kao ove domaće.

Serija koja se pojavila na našem tržištu namijenjena je najmlađim đacima, onima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Bilježnice su A4 formata, imaju korice od debljeg kartona, s linijama i kvadratićima prilagođenima posebnoj dječici (kvadratići su veličine 1x1 centimetar), na debljem papiru. Na koricama su pozitivne i vedre poruke djeci poput “Ja sam uporan”, “Budi svoj”, “Svi smo mi posebni”, “U redu je biti drugačiji”, uz šarene ilustracije.

- Redovi i kvadratići otisnuti su u nježnoplavoj boji, koja djeluje umirujuće. U istoj boji otisnut je prostor oko i između redova, kako bi djeci bilo lakše prepoznati gdje su redovi u koje treba pisati. U donjem redu je smajlić kao orijentir, koji označava donji dio bilježnice, jer dječica često okrenu bilježnicu naopako – opisuje Maja Puškarić. Ističe i kako je papir 90-gramski i u žućkastoj boji, jer uobičajeni bijeli papir blješti i stvara prevelik kontrast koji smeta djeci s poremećajem senzorne integracije. Bilježnice su takve da ih mogu koristiti svi učenici koji imaju nekakav grafomotorički poremećaj i nisu nužno djeca s posebnim potrebama.

- Otkad su se pojavile, dobivamo samo pozitivne reakcije. Bilo nam je važno čuti mišljenje roditelja, a ona se uglavnom mogu svesti na ocjenu “To je to” - kaže Maja Puškarić, dodajući kako u dijelu škola ipak postoji otpor nekih učitelja koji ne dopuštaju da ih djeca koriste u nastavi.

Pregovori o maloprodaji

- To je stvar svake škole, na to ne možemo utjecati. Žao nam je, jer na ovaj način djeca mogu puno lakše svladavati zadatke - kaže Maja Puškarić, čija ekipa upravo radi na bilježnicama za više razrede osnovne škole. Također, u pregovorima su o plasmanu bilježnica u maloprodaju u cijeloj Hrvatskoj, kao i u razgovorima s udrugama za osobe s teškoćama putem kojih će se bilježnice moći nabavljati. Zasad ih je moguće naručiti putem Facebooka i interneta.

- Znam koliko se roditelji pate sami iscrtavajući papire za svoju dječicu. Ja sam samo majka koja je željela nešto promijeniti, koja je puno čitala, razgovarala sa stručnjacima, roditeljima - skromno govori Maja Puškarić o vrijednoj inovaciji koja bi svladavanje gradiva djeci s posebnim potrebama trebala učiniti mogućim i zanimljivijim.

MARIJANA CVRTILA

Čitač Skitač

Osim bilježnica, u timu Maje Puškarić osmislili su i Čitač Skitač, pomoćnika u čitanju za djecu, primjerice, s disleksijom ili poteškoćama s vidom.
- Čitač Skitač "skita" po stranicama knjiga i dječici pokazuje točno onaj red koji trebaju pročitati. On je uvijek odjeven u nježne i neupadljive boje kako djeci ne bi odvlačio pažnju dok čitaju – opisuje Maja.

Dobrotvorni projekt

Cijena posebnih bilježnica u maloprodaji, u knjižarama, iznosit će vjerojatno oko 19,5 kuna, s tim da su autorice odlučile od svakog prodanog primjerka donirati po jednu kunu za djecu s poteškoćama u senzorici.
- Prvi projekt kojemu dajemo doprinos je nabavka opreme za Sobu čuda, ili sobu za senzoriku, unutar prostorija Udruge invalida Sisačko-moslavačke županije “Mala kuća” iz Siska – najavljuje Maja Puškarić dobrotvorni karakter ove priče.

Naslovnica Hrvatska