Novosti Hrvatska

prve konzultacije bez rezultata

Nitko nema većinu: Grabar-Kitarović sazvala prvu sjednicu novog saziva Sabora za 3. prosinca

prve konzultacije bez rezultata
Nakon prvog kruga konzultacija sa parlamentarnim strankama i predstavnicima manjina predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović potvrdila je večeras kako u ovom trenutku ni jedna politička opcija nema potrebnu većinu za sastavljanje Vlade.

Najavila je da će se drugi krug konzultacija na Pantovčaku održati 7. prosinca, a prije toga za 3. prosinca, sazvala je konstituirajuću sjednicu novog saziva Sabora.

Nakon što je cijelo popodne razgovarala s predstavnicima svih novoizabranih političkih opcija, javnost je obavijestila kako je zabrinuta jer su joj se neki zastupnici požalili na prijetnje i pritiske kojima su izloženi, kako političke tako i institucionalne.
- Pozivam sve aktere u ovom političkom procesu na punu odgovornost, da poštuju volju birača i zakone RH, demokratske uzuse i dignitet formiranja vlasti – poručila je predsjednica.

Da još nemamo potrebnu većinu za novog mandatara bilo je jasno nakon 17.30 sati, kad su iz predsjedničina ureda izašli predstavnici MOST-a koji nije dao potporu ni HDZ-u, ni SDP-u jer da su to mislili, ističu, već bi to ranije javno objavili.

Njihova delegacija stigla je na Pantovčak odvojeno, jedan za drugim dolazili su Božo Petrov, Stipe Petrina, Robert Podoljnjak i Ivan Lovrinović.
- Nemamo opredjeljenje niti prema desnoj niti prema lijevoj opciji. Mi imamo zahtjeve o stručnoj vladi, reformama i za zajedništvom – ponovio je Petrov, a na pitanje jesu li složni rekao je da je njihov zajednički posjet sasvim dovoljna poruka. Petrov je na Pantovčak došao kao predstavnik 16 izabranih zastupnika, a jesu li s njima i dvije zastupnice koje su u HRID-i znat će do nedjelje.

Govoreći pak o pritiscima, predsjednica države čini se da je ciljala na Mirka Raškovića iz SDSS-a gdje je došlo do raskola među izabranim zastupnicima. U SDSS-u su naime, ostali su iznenađeni time što je Rašković iskočio iz dogovora o potpori Zoranu Milanoviću. Nakon što je u ime SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio predsjednicu o njihovoj potporu lijevoj koaliciji Rašković je na opće iznenađenje naknadno zatražio samostalne konzultacije.

- Ne znam zašto je Rašković zatražio samostalne konzultacije. Na predsjedništvu SDSS-a donesena je odluka da se podrži Milanovića za mandatara - kazao je Mile Horvat, također jedan od trojice izabranih zastupnika SDSS-a.

I predsjednik SDP-a nakon konzultacija osvrnuo se na ovaj slučaj.
- Ja nemam politiku da pecam, kao moji prethodnici, jednog po jednog predstavnika manjina. Šest predstavnika manjina je potpisalo, ne želim prejudicirati hoće li još tko potpisati. Ni na koga ne vršim pritisak – poručio je Milanović te još jednom potvrdio kako "Hrvatska raste" ima 66 potpisa.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije želio otkriti s koliko potpisa raspolažu.
- Nećemo reći broj potpisa, blizu smo velikog broja. Sve ovisi o kolegama iz MOST-a, no bliski su našim stavovima. Vjerujem da će sve završiti za desetak dana. Moramo što prije imati čvrstu Vladu – izjavio je Karamarko.ANITA BELAK KRILE
FOTO: GORAN MEHKEK / CROPIX
S Prgometom - telefonski, 'Slavonija čeka'

Reformist Radimir Čačić, IDS i zastupnici manjina predsjednici su rekli kako su se priklonili koaliciji Hrvatska raste, dok je Ermina Lekaj Prljaska, zastupnica albanske manjine, odbila je dati izjavu medijima. Furio Radin je kazao da je na "posredan način i njima rekla da nije njihova mišljenja".

Grabar-Kitarović je telefonski razgovarala s Milanom Bandićem, te s Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta, a u međuvremenu je osnovao i svoju stranku Hrid. Što su rekli predsjednici, nije poznato.

- HDSSB je i ovom mandatu spreman biti u oporbi. Nikome nismo dali potpise. Naš program je jasan, Slavonija čeka. Spremni smo razgovarati s onim tko ima šansu sklopiti većinu - u ime HDSSB-a objasnio je Dragan Vulin.
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 20FirstPrevious[1]2345678910Last