Novosti Hrvatska

izborna analiza

Tko je u izbornoj noći pobijedio, tko izgubio, a tko odigrao neriješeno?

izborna analiza
Ako je prije četiri godine Hrvatskabirala lijevu opciju, na jučerašnjim je izborima - to je zasad jedinisiguran zaključak ovih izbora - izabrala reforme.

Jer, na njimainzistira i relativni pobjednik izbora, Domoljubna koalicija okupljenaoko HDZ-a, ali i Most, najugodnije iznenađenje osmih parlamentarnihizbora.

HDZ, ali i SDP ukoliko procijeni damože formirati većinu u Saboru, morat će u pregovore s Mostom, čiju sučelnici i u prvim postizbornim istupima naglasili da ih ne "zanimajutrgovina, novac ni funkcije" (Ivan Kovačić, prvi na listi u X.jedinici), nego strukturne reforme. Prije svega u javnom sektoru,uostalom, vodeći "mostograditelji" redom imaju iskustvo iz lokalnesamouprave.

A da misle ozbiljno, potvrdio je i prvi čovjek Mosta Božo Petrov, kojije ostao čvrsto na liniji "nema koaliranja, možemo samo pričati oprihvaćanju reformi koje tražimo", što više, kazao je da je radije "zanove izbore nego za nesposobnu vlast".

Novi izbori?

"Oni su mnogo jeftiniji nego još jedna nesposobna vlast", pojasnio jePetrov, naglasivši kako su Hrvatskoj potrebne reforme "koje će zahvatitii rodbinu i prijatelje". Time je lider Mosta postavio i standardepregovaranja koji Hrvatsku očekuju ovoga tjedna.

Upravo su inzistiranje na reformama i poštenju u politici očito biliglavni aduti Mosta, koji je vješto izbjegavao svjetonazorska svrstavanjatijekom kampanje, kako bi na svoju reformsku platformu privukao štoviše razočaranih birača svih opcija. Odustajanje od takvog garda, zna toi psihijatar Petrov, bila bi brza politička smrt političkog potencijalaMosta.

A da taj potencijal nije zanemariv govori i retorika SDP-ovaca iHDZ-ovaca koji su se tijekom večeri, doduše najviše u trenucima kad sujoš baratali samo brojkama izlaznih anketa koje su izjednačavale lijevu idesnu koaliciju, gotovo natjecali u slatkorječivosti prema Mostu. Samokoji dan ranije, i jedni i drugi su uvjeravali birače da je to čisto"bacanje glasova".

"Sve ono što govori Petrov može se uklopiti u ono štoradi SDP-ova Vlada", kazao je Joško Klisović iz Ministarstva vanjskihposlova. U sličnom se tonu ulizivao i Nenad Stazić, a riječi puneuvažavanja i respekta zbog rezultata na račun Mosta stizale su i izHDZ-ovog stožera. Uostalom, izvjesna parlamentarna kriza baš i nije nekaalternativa "omekšavanju" prema do jučer "nevažnim" suparnicima.

Čak je procurila i informacija da je predsjednik HDZ-a TomislavKaramarko još tijekom večeri svom bivšem stranačkom kolegi DragiPrgometu ponudio mjesto predsjednika Hrvatskog sabora, no to je HDZ-ovsenior Željko Reiner odlučno demantirao u izjavi za Novu TV.

Dakle, jasno je: SDP nije uspio, ne računamo li članstvo i simpatizere,uvjeriti birače da su dosadašnji minimalni statistički pomaci jamstvobrzog oporavka gospodarstva i smanjivanju zaostataka za usporedivimekonomijama u drugim "novim" članicama Europske unije.

HDZ je, predvođennovim vodstvom, uspio sanirati štete koju je imidžu stranke ostavila"sanaderovska era", pa mobilizirati prije svega svoje članstvo isimpatizere, i makar se približio postocima s kojima je ranijepobjeđivao, ipak nije uspio pridobiti većinu koja bi mu omogućilakomfornu većinu i sastavljanje Vlade po planu.

Naravno, bilo bi naivno očekivati da uspjeh "trećeputaške" opcije prekonoći jamči kraj svih popratnih negativnosti koje se vežu uz hrvatskistranački dualizam, jer se otvara i pitanje od kakvog je materijala"projektiran" sam Most, odnosno, hoće li njegovi zastupnici ostati imunina predstojeće "nemoralne ponude". No, ako ništa, ovako zastupljenutreću opciju još nismo imali u Saboru. Utoliko se zaista možekonstatirati kako "više ništa neće biti isto"!

Istina, tom će dojmu teško pridonijeti i četiri mandata IDS-ove minikoalicije te po dva mandata koje je izborila stranka Milana Bandića iHDSSB (pali sa dosadašnjih šest, no to je očita posljedica jačanjaHDZ-a, samo naivci to mogu povezati s militarizacijom stranke iosnivanjem stranačke paravojske, jer Osječani koji to osuđuju ionakonisu Glavaševi simpatizeri). Cinici su već primijetili, sam Bandić je,barem na neko vrijeme, dobio imunitet.
Pregled lista po izbornim jedinicama otkriva neke zanimljive promjenekoje će donijeti novi saziv Sabora. U saborskim klupama više nećemogledati Damira Kajina i Jadranku Kosor (čini se da bivšoj premijerkinije istekla samo osobna, zbog čega je jučer imala komplikacija nabiralištu), dok je njihovu sudbinu za dlaku izbjegao reformist RadimirČačić.

Josipovićev sunovrat

Međutim, ovi su izbori zacementirali politički sunovrat bivšegpredsjednika Republike i nesuđenog predvodnika "trećeg puta" dr. IveJosipovića. Rezultati su grubo prizemljili i političke ambicije bivšegsplitskog gradonačelnika Željka Keruma i njegovu sestru Nevenku Bečić. UIX. jedinici njihova je lista osvojila najslabijih 0,27, a u X.jedinici, gdje mu je rodbina izgleda ipak nešto brojnija, 0,73 postoglasova.

No, zato je, iz drugog pokušaja, u Sabor uspio ući primoštenski načelnikStipe Petrina. Mirela Holy nije uspjela "obraniti" svoj mandat, ORaH jezapravo doživio potpuni debakl, od kojeg će se biti vrlo teškooporaviti s obzirom da je sad već riječ o seriji izbornih neuspjeha. Poprvim rezultatima, u Sabor nije uspio ući međunarodni tajnik HDZ-a MiroKovač jer su u njegovoj, prvoj jedinici, ušla 4 zastupnika Domoljubnekoalicije, dok je on bio na 5. mjestu. Nije prošao niti jedan od glavnihstratega HDZ-ove ekonomije Tomislav Ćorić, koji je doduše bio na tek10. mjestu, vjerojatno više očekujući od kalkulacija o nekojministarskoj funkciji. Bandićeva koalicija nije izborila ni jedno mjestou prvoj jedinici, zbog čega je vjerojatno neutješan dr. Slobodan Novak.

Mrak nije prošla

Mandat nije uspjela izboriti niti ministrica graditeljstva u aktualnojVladi, Anka Mrak Taritaš, kojoj su jedina nada bili preferencijskiglasovi.

No, zato će novoekipirani Sabor biti "pojačan" jakim ekonomskim imenom -dr. Ivan Lovrinović iz Mosta je bez većih problema prošao u II.jedinici. Ostanu li podaci kojima smo raspolagali u trenutku predajeteksta, ispod crte su u šestoj jedinici ostali i SDP-ov BojanGlavašević, ali i Josip Budimir, HSLS-ov ekonomski strateg koji je nalisti Domoljubne koalicije bio pozicioniran tek kao sedmi.

Sličnusudbinu je doživio i SDP-ov Franko Vidović, prvi ispod crte koalicijeHrvatska raste u devetoj jedinici (on je bio peti, u Sabor su ušlačetiri kandidata), a dovoljno preferencijskih glasova u X. jedinici nijeprikupio Srđan Gjurković, HNS-ov najslabije pozicionirani predstavnik ukoaliciji Hrvatska raste.

Svoje mjesto među gubitnicima osigurala je iMarijana Puljak, koju je skupo stajalo odbijanje suradnje s Mostom, jerje njezino Pametno na "svom terenu", u X. jedinici, osvojilo 1,27 postoglasova. U kategoriju debakla možemo uvrstiti i rezultat stranke U imeobitelji koja ni u jednoj izbornoj jedinici nije dosegnula niti 2 posto.

HRVOJE PRNJAK
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last