Novosti Hrvatska

Veliki borac protiv narkomafije iz svoga korčulanskog maslinika upozorava

Ruža Tomašić: Cvik može na slobodu

Veliki borac protiv narkomafije iz svoga korčulanskog maslinika upozorava

Slabo se odrađuje posao sa svjedocima, pa ako Cvika stvarno oslobode, ja onda idem na sud i tada je sve moguće

Slabo se odrađuje posao sa svjedocima, pa ako Cvika stvarno oslobode, ja onda idem na sud i tada je sve moguće

Bivšu saborsku zastupnicu i potpredsjednicu HSP-a Ružu Tomašić pronašli smo u masliniku u Njivicama, pokraj obiteljske kuće u Brni na Korčuli, i zamolili je da komentira najnovija događanja oko suđenja Jakši Cvitanoviću Cviku, ali i ostale aktualnost.

Bivša nas je iskusna kanadska policajka dočekala na vrhu stabla masline. I dok je grabljama s grane češljala plodove, odmah je komentirala da joj je maslinik draži od Sabora.

Prati aktualnosti oko suđenja Cviku i njegovoj korčulanskoj narkohobotnici na koju je ona prva javno uprla prstom. Cvitanović je dva puta tužio zbog povrede ugleda, dostojanstva i časti i u dvije tužbe zatražio odštetu od 300 tisuća kuna.

- Još nisam pozvana na to ročište, ali ako ga oslobode, ja onda idem na sud i tada je sve moguće. Živjela pravna država - veli sarkastično Ruža Tomašić.

Kaže da nije zadovoljna kako policija i sudstvo odrađuju posao oko Cvika i korčulanskih dilera. Prema njezinoj procjeni slabo se odrađuje posao sa svjedocima, pa cijeli slučaj može pasti u vodu.

U Kanadi se, kaže, to drukčije radi. Doušnici nazovu policiju i pokažu gdje se droga raspačava, upru prst u srce narkojazbine.

Policija se odmah tajno ubaci u to područje, a agenti preodjeveni u konobare, šankere, smetlare, vrtlare pomiješaju se a dilerima, kupuju od njih drogu, preprodaju i poslije na suđenju nemaju problema oko svjedoka i svjedočenja.

Kanadski primjer

- Koliko sam samo puta glumila konobaricu u kanadskome pubu i kupovala drogu da bih na kraju mogla na sudu biti glavna svjedokinja - kaže bivša kanadska policajka, sumnjajući da bi se zbog nedostataka dokaza Cvik i njegovo društvo mogli osloboditi.

U posljednjih godinu dana, otkad nije u politici, održava javne tribine i pomaže ovisnicima na putu izlječenja. Iako je hvatanjem Cvika i njegove skupine dosta učinjeno, kaže da još mnogo treba uraditi da se iščupaju pipci narkohobotnice u Korčuli.

Sada u “političkoj mirovini” kroz tribine radi na prevenciji ovisnosti, razmišlja i o formiranju udruge za pomoć djeci i roditeljima ovisnika. Kada bi je pozvali u policiju da radi i Odjelu za drogu, prihvatila bi poziv samo ako bi imala otvorene ruke da radi po svojoj metodi i načinu rada.

- Radila bih bez kompromisa na svoj način ili nikako - kaže Ruža Tomašić. Sadašnje eskaliranje kriminala u Hrvatskoj tumači guranjem pod tepih svega nečasnoga što se kotilo na rubovima Domovinskoga rata.

PET OSOBNIH

O SANADERU

Dobivala je razne političke ponude, zvali su je i iz HDZ-a, ali joj se ne sviđa Sanaderovo ponašanje. U Bruxellesu je, kaže Tomašić, ponizan i poslušan, a kod kuće prema svome narodu arogantan, umjesto obrnuto.

O POLICIJI

Sadašnja policija, po Ruži Tomašić, nije depolitizirana niti će biti sve dok predsjednik Vlade bude birao ravnatelja policije.

O FABERU

Protiv novog ravnatelja policije Vladimira Fabera nema ništa, ali mu ne vjeruje jer tvrdi da je politički odrađivao stvar u Osijeku na slučaju Glavaš.

O DUNDOVIĆU

Adut Ruže Tomašić za ravnatelja policije je Darko Dundović. Njega, kaže, politika ne zanima. Čisti je profesionalac i brzo bi depolitizirao policiju i ustrojio je kako treba.

O KARAMARKU

Ministru policije Tomislavu Karamarku vjeruje jer je neovisan, dolazi iz privatnog biznisa i smatra da se može othrvati političkim pritiscima.

Kandidat za šefa države

Posljednjih se godinu dana posvetila sebi, svome zdravlju i obitelji, ali kada je riječ o političkome povratku, samo dodaje: Nikad ne reci nikad. Rado bi se angažirala u izbornome stožeru za izbor predsjednika države jednome hrvatskome intelektualcu, izuzetnom menadžeru, moralnome čovjeku koji voli Hrvatsku, a čije ime još ne želi javno kazati.

Naslovnica Hrvatska