Novosti Hrvatska

najnovije

Mađari javljaju kako su uhitili hrvatske policajce, a Ostojić demantira; Kod Harmice će izbjeglice provesti noć

najnovije

Izbjeglice spavaju na graničnom prijelazu Harmica

23:44 - Ostojić: Mađari izgirali dogovor

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić održao je konferenciju za medije nakon incidenta u Mađarskoj kako bi se cijela situacija raščistila, prenosi Al Jazeera Balkans.

Hrvatski policajci nisu bili uhićeni, već su samo bili zadržani. Ministar Ostojić je rekao da je do incidenta došlo kada je 40-tak policajaca koji su putovali s izbjeglicama prešlo granicu s Mađarskom. Policajci su putovali s migrantima osiguravajući red, a ministar Ostojić je rekao da je taj aranžman dogovoren s Mađarskom, no da je Mađarska očito odlučila taj dogovor 'izigrati i zloupotrijebiti'.

23:08 - Izbjeglice pritišću slovensku granicu

Pritisak migranata na slovensku granicu sve je veći, a slovenska policija je na prijelazu Harmica s Hrvatskom protiv njih upotrijebila suzavac.

Upitan je smještaj većeg broja migranata jer se općine uz granicu nisu odazvale prema očekivanju i ponudile više kapaciteta, izjavio je Darko But iz slovenske uprave za zaštitu i spašavanje za Slovensku televiziju.

But je rekao da uz uvjet dodatnih kapaciteta Slovenija može primiti 8 do 10.000 migranata, ali nije želio odgovoriti na pitanje može li u u Sloveniji doći do situacije kad više neće izdržati i kad će morati zatražiti pomoć drugih država i EU-a ili uspostaviti migrantski koridor.

22:21 - Hrvatski MUP demantira mađarsku vladu!

Mađarski mediji raspisali su se o velikom međunarodnom incidentu na graničnom prijelazu u Baranji, gdje su navodno mađarski policijaci zaustavili vlak s 1000 izbjeglica i 40 naoružanih hrvatskih policajaca!

- Ovo je teško kršenje međunarodnog prava. Prešli su granicu bez naše dozvole - napisao je glasnogovornik mađarske vlade Zsoltan Kovacs, a Orban savjetnik Bakondi György rekao je da su mađarski čuvari reda uhitili vlakovođu i razoružali hrvatske policajce.

Međutim, uskoro je stigao demantij iz MUP-a.

- To nije istina, ništa se nije dogodilo!

22:08 - Plač


U Tovarniku se 11 vagona primilo izbjeglice koje su otputovale za Beli Manastir.

Ako je suditi prema viđenom, vagonu su zasigurno primili i dvostruko veći broj putnika od onog kojeg vagoni realno mogu ukrcati.

Iako je policija sve držala pod kontrolom, silom prilika odustalo se od plana da vagoni prvo prime majke s djecom. Čini se da je prevladao onaj agresivniji dio izbjegličke mase koji pošto-poto želi što brži ukrcaj u vagone.


Upravo zbog takvih mnoge su obitelji ostale razdvojene pa je željezničkim peronom u Tovarniku noćas odzvanjao plač djece.

HRVOJE PRNJAK


21:47 -  Prosvjed na slovenskoj granici

Više stotina izbjeglica u petak navečer nastavlja prosvjed na ničijoj zemlji između graničnog prijelaza Harmica i slovenskog graničnog prijelaza Rigonce, zahtijevajući od Slovenije da ih propusti prema njihovim odredištima u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

Slovenska policija na graničnom prijelazu Harmica s hrvatske i Rogulica sa slovenske strane nešto prije 22 sata je sprejem za rastjerivanje intervenirala na najagresivniju skupinu izbjeglica, kojih se više od 500 samo nalazi na ničijoj zemlji, tražeći od Slovenije da ih pusti preko granice.

Nakon što je policija upotrijebila sprej, došlo je do naguravanja između slovenskih policajaca i izbjeglica, no većih izgreda nije bilo.

20:32 - Slovenska vojska

Slovensko vijeće za nacionalnu sigurnost suglasilo se u petak s jačanjem sigurnosnih mjera na granici s Hrvatskom i aktiviranjem dijela vojske, ali u prvom redu na poslovima logistike, objavila je Slovenska televizija pozivajući se na neslužbene informacije.

20:20 - Policija daje prednost majkama s djecom

Iako u Tovarniku vladaju prave ljetne temperature, izbjeglice u redu i strpljivo čekaju na ukrcaj u vlak ili autobus. Barem, većina njih.

Naime, zabilježeni su slučajevi pokušaji bezobzirnog ukrcaja preko reda što je dovodilo do situacija na rubu incidenta.
Trenutačno oko 1500 ljudi čekaj na ukrcaj u vlak koji bi trebao krenuti prema mađarskoj granici.

Policija u toj osjetljivoj operaciji pokušava prednosti dati majkama s djecom.

Prema neslužbenim procjenama, između 300 i 400 interventnih policajaca nadzire ukrcaj izbjeglica u vlak i autobuse.

HRVOJE PRNJAK


19:07 - Izbjeglice kod Botova ilegalno prešli granicu, Mađari nisu reagirali...

Migranti koji su putničkim vlakom u pet vagona iz Osijeka preko Koprivnice stigli u Botovo iskrcali su se popodne u tome mjestu, udaljenom pet kilometara od mađarske granice, te su nakon dvadesetak minuta hoda prešli u Mađarsku na ilegalnome graničnom prijelazu.

Vlak u kojem je, po policijskim procjenama, oko 800 putnika na putu prema Botovu popodne je stigao u Koprivnicu, gdje se zadržao pola sata.

18:07 -  U Belom Manastiru se zadnje izbjeglice ukrcavaju na autobuse

U par sati je Beli Manastir gotovo ispražnjen od izbjeglica koji su odvedeni na mađarsku granicu.

Na kolodvoru više nema niti jednoga, a oni koji su ostali na prostoru bivše vojarne i oko nje u ovim trenucima također se ukrcavaju u autobuse tako da će uskoro Beli Manatir biti bez izbjeglica.

17:51 - Iz Osijeka put Zagreba

Na osječkom autobusnom i željezničkom području u petak popodne više od 500 izbjeglica čeka na prijevoz prema Zagrebu, u nastojanju da preko Hrvatske dođu do drugih zemalja EU.

Uz velike gužve na blagajnama za kupnju karata izbjeglice su se ukrcavale u desetak autobusa, pretežno označenima natpisom "poseban linijski prijevoz", sa Zagrebom kao konačnim odredištem.

Autobusni i željeznički kolodvor obilaze policijski službenici. Kod autobusnog kolodvora postavljena je cisterna s pitkom vodom osječkog "Vodovoda", a na željezničkom kolodovoru izbjeglicama vodu djele aktivisti i volonteri Crvenoga križa.

Ravnatelj osječkog Gradskog društva Crvenog križa Marko Đukić izjavio je Hini kako su, odmah po spoznaji da će u Osijek doći veći broja izbjeglica organizirali podjelu vode, kruha i suhih obroka kao i ekipe prve pomoći, a intenzitet aktivnosti se prilagođava prema trenutnom broju izbjeglica na oba kolodvora.Dodao je kako je velik dio aktivnosti djelatnika i volontera Crvenog križa danas bio usmjeren na "sanaciju stanja u Belom Manastiru".

Iz osječkog Volonterskog centra izvijestili su kako s organizacijom "Care International", organiziraju pakiranje humanitarne pomoći u pakete koji će se izbjeglicama u Osijeku dijeliti prema potrebi.

17:50 - Iz Hrvatske u Sloveniju ušlo oko 1.000 izbjeglica

Do petka popodne u Sloveniju je iz Hrvatske ilegalno ušlo oko 1.000 izbjeglica, prenose slovenski mediji pozivajući se na nepotpune podatke policije.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, vjeruje se da će mnogo izbjeglica i migranata pokušati prijeću "zelenu" granicu izvan službenih prijelaza u petak navečer i tijekom noći, na što je policija spremna.

Najnoviji službeni podaci o broju pristiglih izbjeglica bit će objavljeni tijekom večeri.

Policija je u Posavlju, južnoj regiji koja graniči s Hrvatskom i gdje je stanje najkritičnije, pojačala kontrolu i poslala na teren više desetina pripadnika specijalne policije.

Kako javlja STA, u policiji smatraju da su dovoljno ekipirani za izvršenje svojih zadaća i da nema potrebe za aktiviranjem vojske, a jača se i policijska kontrola na cijeloj granici s Hrvatskom.

Istodobno, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je da bi Slovenija idućih dana mogla bez većih problema kontrolirati dolazak oko 500 izbjeglica dnevno, te da bi u deset dana mogla smjestiti njih oko 5.000. Pritom bi aktivirala zalihe iz rezervi s čime je već počela izdvajanjem 1.200 postelja za smještaj izbjeglica.

Slovenski mediji javili su da je Austrija ponudila Sloveniji 300 "stručnjaka" koji bi iz Beča bili upućeni na slovensko-hrvatsku granicu, kako bi Ljubljani pomogli da kontrolira sadašnju situaciju.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner rekla je da bi oni s radom mogli započeti već idući tjedan.

17:45 -  Slovenci ne popuštaju!

Prije sat vremena 300-injak izbjeglica stiglo je na granični prilaz na Breganu i kada se činilo da će Slovenci konačno popustiti, došlo je do novog preokreta.

Kako RTL javlja, izbjeglice bez dokumenata preusmjeravaju na Zagreb.


17.11 - Granica sa Srbijom zatvorena, ali migranti stalno pristižu u Tovarnik

Migranti koji u Hrvatsku iz Srbije ulaze kod Tovarnika i dalje u skupinama neprekidno pristižu u to srijemsko mjesto iako je Hrvatska zatvorila sve granične prijelaze prema Srbiji, pa i onaj u Tovarniku.

Kako bi ušli u Hrvatsku migranti se koriste poljima i kukuruzištima - tzv. zelenom granicom te u Tovarnik ulaze iz nekoliko smjerova. Policijskim kombijima prevoze ih do željezničkog kolovodra u Tovarniku te do jedne sporedne ulice nedaleko od središta mjesta, gdje čekaju na prijevoz vlakom ili autobusima do nekog od prihvatnih centara.

Procjenjuje se kako je u Tovarniku trenutačno oko dvije tisuće migranata, i taj je broj isti u posljednja 24 sata. Naime, dok se jedni odvoze u prihvatne centre, drugi migranti ubrzo pristižu.

Među migrantima su djelatnici mnogih služba, poput Hitne medicinske pomoći i Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatskoga Crvenog križa, koji im dijele pitku vodu, hranu, voće te higijenske i druge potrepštine.

Mjesne vlasti u Tovarniku aktivirale su pripadnike Civilne zaštite koji su se također uključili u pružanje pomoći migrantima. S obzirom na to da na mjestu gdje borave brzo nastaju velike količine otpada, dio stanovništva angažiran je na njegovu uklanjanju i odlaganju u dopremljene kontejnere. Očekuje se da će se dovesti još kemijskih zahoda.

Stanje u Tovarniku nadziru pripadnici interventne policije, a sve prate i mnogi strani i domaći mediji te se u Tovarniku mogu vidjeti televizijske ekipe iz Poljske, Češke, Mađarske, Njemačke i Austrije te čak novinari nekih američkih medija.

16:27 - Do 15 sati u Hrvatsku ušlo 15.400 migranata

Do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 15.400 migranata, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u petak nešto prije 16 sati.

Iz strateških robnih zaliha do petka u podne za pomoć izbjeglicama isporučeno je robe u vrijednosti 3,76 milijuna kuna, a bude li potrebe za popunom robnih zaliha Ravnateljstvo za robne zalihe na vrijeme će zatražiti od Vlade sredstva za to, izvijestili su u petak iz Ministarstva gospodarstva.

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax pozvala je u petak vjernike i druge ljude dobre volje da, u okviru svojih mogućnosti, riječju i djelom pruže pomoć izbjeglicama i institucijama koje za njih skrbe, apeliravši na vodstvo Europske unije i europskih zemalja da u humanitarnoj krizi pokažu djelotvornu solidarnost kako s izbjeglicama, tako i sa zemljama koje podnose teret aktualne izbjegličke krize.

16:02 - Otvorio se koridor za izbjeglice koji žele do zapadnih zemalja EU

Na granični prijelaz Beremened stigao je 21 autobus, u kojim je bilo oko 1300 ljudi.

Kako doznajemo, uskoro na granicu dolaze novi autobusi.

Svi ovi ljudi se u Mađarskoj ukrcavaju na autobuse koji ih voze na granicu s Austrijom.

Ova prva tura izbjeglica koja je došla na granicu početak je tzv. koridora koji će biti napravljen prema zapadnim zemljama EU.

Autobusi koji su iskrcali izbjeglice na granici vraćaju se u Beli Manastir po one koji su još uvijek tamo, a vlak koji od jutra stoji na kolodvoru na tom gradu s oko 1000 izbjeglica tkđ. bi trebao krenuti put Mađarske, točnije put mjesta Vilany.

Najveći problem našoj policiji je objasniti imigrantima da ih u Mađarskoj nitko neće fizički zlostavljati, a s obzirom da su u strahu čak i za vlastite živote, s obzirom na događanja posljednjih dana.

No, očito je da danas svjedočimo novom pristupu riješavanje imigrantske krize u zemljama EU otvaranjem koridora.

16:01 - Izbjeglice sjede ispred prijelaza Harmica, nedostaje hrane i ležajeva

Na graničmnom prijelazu Harmica prema Sloveniji očekuje se povećani priljev izbjeglica iz Zagreba. Ljudi stižu taksijima, auobusima i drugim prijevoznim  sredstvima budući  da je do daljenjga zaustavljen željeznički promet.

Volonteri iz međunardone humanitarne organizacije Remar kažu da Crveni križ još uvijek nije stigao i da još nema hrane iz kuhinje u Zaprešiću zbog čega očekuju probleme.

Naime, sve je manje hrane i nedostaju ležajevi za noćenje za 150 izbjeglica koliko se trenutno nalazi na 50 metara od granice sa Slovenije.

Na slovenskoj strani na prijelazu Harmica veći je broj pripadnika slovenske policije.

Slovenija optužuje Hrvatsku zbog dolaska migranata na svoje granice

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic optužio je u petak Hrvatsku da postupa protiv propisa i europskog aquisa jer navodno prepušta izbjeglice nekontrolirano prema slovenskoj granici, a neke od njih nije ni registrirala kako bi trebala.

"Hrvatska namjera sve migrante usmjeriti na slovensku i mađarsku granicu, što nije u skladu s pravilima EU-a i to će biti velik problem i izazov za Sloveniju", kazao je Šefic, koji koordinira skupinu zaduženu za izbjeglice.

Šefic je kazao da Slovenija ne može otvoriti humanitarni koridor za izbjeglice jer bi time kršila usvojena europska pravila i jer na drugoj strani nema zemlje koja bi izbjeglice, koji bi ušli u Sloveniju, primila.

Po njegovim riječima, samo u Brežicama do 14 sati je utvrđeno da je pristigla 251 izbjeglica te je za njih slovenska policija utvrdila da su preko noći nezakonito stupili u Sloveniju koja je dio šengenskog prostora.

Slovenski premijer Miro Cerar, koji je u četvrtak isključio organizaciju humanitarnih koridora kazavši da je to nekorektna i opasna ideja i da Slovenija mora čuvati vanjsku granicu Schengena, u petak još nije reagirao na zadnje izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića kako će Hrvatska od danas promijeniti postupanje prema izbjeglicama jer susjedne države "gledaju u stranu" i prebacuju na druge to krizno pitanje.

Slovenski mediji javljaju da je hrvatska policija od popodne promijenila dogovoreni način suradnje sa slovenskom policijom oko izbjeglica koji se pokušavaju probiti preko nekontrolirane "zelene granice" mimo graničnih prijelaza, te da se ponašaju indiferentno kad vide ilegalni prelazak granice i upozorenja slovenskih kolega, kako je javila Slovenska nacionalna televizija. Vjeruje se da će Cerar na konferenciju za novinare hrvatskog premijera reagirati popodne, u izjavi nakon sastanka nacionalnog vijeća za obranu i sigurnost.

U međuvremenu najveća oporbena slovenska stranka, koju vodi bivši premijer Janez Janša, zatražila je od vladajuće većine sazivanje izvanredno zasjedanje parlamenta o izbjegličkoj krizi, za koju tvrdi da eskalira i može poprimiti dramatične razmjere.

Obrazlažući inicijativu, predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu sigurnosnih službi Branko Grims, član Janšine stranke, kazao je novinarima kako se nada da će do izvanredne sjednice o izbjegličkoj krizi doći što prije.

"Zbog svog strateškog položaja i činjenice da je na vanjskoj schengenskoj granici prema Hrvatskoj, Slovenija će se naći kao najizloženija država na vrhu balkanskog koridora, suočena s masom ljutitih i iscrpljenih migranata, koje će se teško moći kontrolirati", kazao je Grims, dodavši da situacija koju vlada ne bi mogla kontrolirati može ugroziti nacionalnu sigurnost i izazvati velike gospodarske štete.

15:56 - Mađarska raspoređuje vojsku i policiju na granici s Hrvatskom

Mađarska vojska i policija raspoređuju se na mađarskoj strani granice s Hrvatskom kod sela Beremend u petak dok hrvatski autobusi s hrvatske strane granice iskrcavaju stotine izbjeglica, javio je Reuters.

Mađarska policija počela je ukrcavati izbjeglice u mađarske autobuse u Beremendu nakon što su oni izašli iz hrvatskih, dodala je ta agencija.

Mađarski su vojnici u dva vozila "humvee" naoružani strojnicama zauzeli položaje na graničnom prijelazu dok su se izbjeglice iskrcavale iz autobusa.

15:54 - Na Zagrebački velesajam stiglo 200 migranata, dolazi još tisuću

Na Zagrebački velesajam u petak popodne stiglo je oko 200 migranata, a očekuje se dolazak još tisuću.

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama izvijestili su da će migranti biti smješteni u paviljon 1 gdje je sve spremno za njihov prihvat te da će policija potom registrirati sve pristigle. Riječ je o migrantima koji su došli sa Ranžirnog kolodvora u Zagrebu.

Pored toga, za prihvat se spremaju dodatni kapaciteti u paviljonu 5 za oko tisuću osoba.

Na terenu su pripadnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Policijske uprave zagrebačke kao i dvije opće postrojbe civilne zaštite: Novi Zagreb – Istok i Podsused – Vrapče te djelatnici Doma zdravlja Centar.

Za drugu logistiku brinu se: Zagrebački velesajam, zagrebačka Javna vatrogasna postrojba, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradski ured za zdravstvo, Robni terminali Zagreb, Zagrebački holding te Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba "Dr. Andrija Štampar".

15:07 - Općina Čepin migrante iz prihvatnog centra prevozi u Zagreb

Imigranti smješteni u prihvatnome centru u Čepinu u petak su dobili priliku da se, o trošku čepinske općine, organizirano autobusima upute u Zagreb, izvijestio je na konferenciji za novinare općinski načelnik Dražen Tonkovac.

"Nešto prije 13 sati krenula su dva autobusa sa 125 ljudi prema Zagrebu, a u planu nam je do kraja dana organizirati još autobusa kako bismo svih petstotinjak imigranata registriranih u prihvatnome centru u Čepinu mogli prevesti u Zagreb", rekao je.

Pozvao je državnu vlast da u Čepin više ne šalje imigrante i izbjeglice jer smatra da je kvota prihvatnog centra ispunjena, mještani Čepina su uplašeni i uznemireni te su, ustvrdio je, čak spremni organizirati i "živi zid" kako bi spriječili njihovo dovođenje.

Tonkovac je izrazio nezadovoljstvo neadekvatnom organizacijom državnih institucija te zaobilaženjem i ignoriranjem čepinske općine u koju je, bez ikakve najave, u srijedu dovezeno oko 600 imigranata, koji su smješteni u bivšem Domu za psihički bolesne osobe.

Pozvao je premijera Zorana Milanovića da dođe u Slavoniju i Baranju, obiđe teren i vidi što se događa jer bi situacija mogla izmaknuti kontroli ako se nastavi takav priljev imigranata.

Iako se dosad nije dogodio nijedan izgred između mještana Čepina i imigranata, zbog nedovoljne informiranosti i jednih i drugih, istaknuo je Tonkovac, tenzije su povišene te on strahuje od mogućih sukoba.

S jedne strane, imigranti ne znaju gdje su, hodaju Čepinom tražeći mogućnost pronalaska prijevoza prema Zagrebu i Sloveniji, a mještani su u strahu od toliko stranaca koji su se tu našli.

Istaknuo je kako je na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća, koja je održana u četvrtak navečer, dvadesetak zabrinutih roditelja najavilo kako zbog straha neće puštati djecu u školu.

"Ti ljudi ne znaju točno gdje su, niti im je objašnjeno da, nakon što su popisani i registrirani, imaju pravo biti u našoj zemlji 30 dana, nakon čega je moraju napustiti. Nitko im se nije obratio. Lutaju po mjestu i raspituju se za put prema Sloveniji. Dovezli su ih tu u prihvatni centar i ostavili, a njih zanima samo da što prije odu iz Čepina, iz Slavonije, iz Hrvatske. Zato smo im odlučili pomoći i općina će ih o svojem trošku prevesti u Zagreb, odakle će se morati dalje snaći sami", objasnio je Tonkovac.

Istaknuo je kako se oštro protive bilo kakvim novim odlukama Vlade i MUP-a o mogućem smještanju imigranata u negdašnje izbjegličko naselje u Čepinu jer je prazno već deset godina i nema odgovarajuću infrastrukturu ni minimalne higijenske uvjete.

14:08 - Osijek: ni danas nema kontrole; Baranja i Beli Manastir u kaotičnom stanju

Vlasti Osječko-baranjske županije i županijski Stožer zaštite i spašavanja ocijenili su u petak kako situacija s prihvatom izbjeglica ni danas nije pod kontrolom, da je područje Baranje i Belog Manastira u kaotičnom stanju te kako je očito da je nacionalni Krizni stožer ovu situaciju dočekao nespreman.

Župan Vladimir Šišljagić izjavio je na konferenciji da se s državne razine nisu pravodobno poduzele potrebne mjere, iako su tjednima pristizala izvješća o velikom broju izbjeglica koji se kreće prema zapadnoj Europi, te da se Hrvatska doživljava kao prolazna usputna stanica, posebice nakon što je Mađarska zatvorila granice.

Ocijenio je kako situacija ni danas nije pod kontrolom te izvijestio da je oko 10 tisuća migranata noćas bilo u Belom Manastiru, a danas su krenuli prema Osijeku, Valpovu i Belišću, jer očito žele nastaviti put prema svom krajnjem cilju.

Na autobusnom kolodvoru u Belom Manastiru je u jednom trenutku bilo četiri do pet tisuća izbjeglica, velik broj šeta gradom, a neki su se samoinicijativno uputili u druge dijelove Županije, rekao je Šišljagić koji je zbog toga tražio da se tim ljudima osiguraju prijevozna sredstva. Dodao je da je provedba toga zahtjeva u tijeku.

Očekujem da se ova situacija riješi tako da se spriječi daljnji dolazak izbjeglica, osigura njihova evakuacija i transport prema mjestima u koje žele ići, poručio je Šišljagić.

Dodao je kako se, iz njemu nejasnih razloga, dogodilo prebacivanje izbjeglica iz Tovarnika u Beli Manastir, ali da se to više ne čini, nego ih se prebacuje prema Zagrebu.

Na novinarsko pitanje može li Županija izbjeglicama koje dolaze prema Osijeku osigurati dodatne mogućnosti prijevoza prema Zagrebu, Šišljagić je rekao kako je to moguće, ali da ne može dati nalog, primjerice Hrvatskim željeznicama, da to učine, nego to mora doći s državne razine.

Dodao je da će se to raditi preko Kriznog stožera RH te kako postoji mogućnost da Županija organizira prijevoz izbjeglica uz pomoć privatnih autoprijevoznika, ali je i za to potrebna suglasnost, za koju vjeruje da će stići.

"Poduzimamo sve mjere kako bi ublažili ovu situaciju, sve službe su na terenu, vjerujem da će se situacija vrlo brzo smiriti", rekao je župan Šišljagić.

Načelnik Stožera Željko Kraljičak ističe kako situacija u Belom Manastiru "traži krajnji oprez", zbog čega neke škole tamo danas neće raditi. Zbog činjenice da je veliki broj izbjeglica ušao u Hrvatsku mimo zatvorenih graničnih prijelaza, smatra da "Hrvatska vojska mora doći na granice" kako bi se lokalnom stanovništvu dala sigurnost.

Na zagrebački ranžirni kolodvor vlakom dovezeno 1200 izbjeglica

Na zagrebački ranžirni kolodvor posebnim vlakom Hrvatskih željeznica iz Tovarnika je dovezeno oko 1200 izbjeglica iz Sirije, Pakistana, Bangladeša te drugih zemalja.

Izbjeglice je na ranžirnom kolodvoru dočekala interventna policija koja nadzire njihov prekrcaj u autobuse ZET-a koji će ih potom prevesti na Zagrebački Velesajam.

Iz 11 vagona izbjeglice su izlazile vidno umorne te se bez incidenata uz pratnju policije ukrcavaju u autobuse ZET-a.

Nekolicini je pružena liječnička pomoć.

Cijelu akciju prati i načelnik PU zagrebačke Vlado Vurušić kao i brojni interventni policajci.

Zasada nije zabilježen nijedan incident. 

13:43 - Obustavljen željeznički promet prema Sloveniji i Srbiji, autobusni nije

Uslijed izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica Slovenske željeznice obustavile su promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Hrvatskom, a promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom, dok autobusni prijevoz ide normalno prema Sloveniji, no ne zna se prelaze li autobusi granicu.

Također, Njemačke željeznice obustavile su 17. rujna promet međunarodnih vlakova između Austrije i Njemačke pa time i međunarodne vlakove koji voze iz i prema Hrvatskoj, stoji na stranicama HŽ-a.

Autobusi iz Zagreba prema Sloveniji kreću, no ne zna se da li prelaze granicu, zasad još nitko nije obustavio promet, doznaje se iz Autobusnog kolodvora Zagreb.  

Pomoćnik direktora za poslove prometa Miroslav Iveković rekao je da nije povećan broj prodanih karata te da mu je članica Centra za mirovne studije koja dežura na kolodvoru i šalje sve ljude koji dođu na Glavni kolodvor rekla da ih je tamo dvjestotinjak, ne više.  

"Ovo sve ostalo što pričamo je možda malo prenapuhano", dodao je.

"Nije povećan broj prodanih karata. Mi inače prodajemo toliki broj karata da nama ni tri ni pet tisuća karata ne bi značilo previše ako se to u dva, tri  ili pet dana razvodni", kazao je Iveković.  

Do 9 sati ušla 14.052 migranta; Župan Galić: Prijeti humanitarna katastrofa

U Hrvatsku su do 9 sati ušla 14.052 migranta, a Ministarstvo zdravlja selektivno je proglasilo tzv. zeleno stanje pripravnosti, to jest 24-satno dežurstvo na pojedinim mjestima, objavio je MUP.

"Situacija u Tovarniku u svezi migranata danas je bolja nego jučer ali naša zabirnutost i dalje je velika jer migranti neprestano i dalje pristižu", izjavio je predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemke županije župan Božo Galić u petak nakon sjednice stožera upozorivši kako se u Tovarniku događa humanitarna kriza koja prijeti da preraste u katastrofu.

"Situaciju oko migranata treba rješavati u dogovoru s EU i mišljenja sam da se granica mora barem privremeno zatvoriti dok se ova situacija ne riješi", kazao je Božo Galić, istaknuvši kako ne postoji nikakav kontakt između županijskog i državnog stožera za nadzor situacije oko migranata, koji djeluje iz Starih Kunjevaca kod Vinkovaca.

"Meni je kao županu iznimno stalo da građani ove županije ostanu sigurni. Naš stožer čini što može i mi smo uvijek spremni pružiti pomoć. Puno bismo manje problema imali kada bi postojala suradnja između naša dva stožera, ali nas nitko ništa ne pita", požalio se župan Galić dodajući kako očekuje da se do subote iz Tovarnika izmjeste svi migrinati kako bi mještani što prije mogli nastaviti s normalnim životom.

Načelnica Tovarnika: Nema sanitarnih uvjeta, strahujemo od zaraze

"Aktivirali smo Civilnu zaštitu i mještani pokušavaju živjeti normalno, iako ih ova situacija sve više opterećuje. Naš kraj je poljoprivredni, ljudi bi išli u polja, a sada su svuda oko nas migranti koji se danas mogu vidjeti i u središtu sela", kazala je načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković.

Po njezinim riječima, općinske vlasti dogovorile su dovoz većeg broja kemijskih zahoda i kontejnera kako bi se prikupio otpad kojim su prekrivene cijele ulice kroz koje prolaze i gdje borave migranti.

"Mi smo u potpunosti blokirani. Možda to iz Zagreba izgleda drugačije, ali pozivam nadležne neka dođu u Tovarnik i sami se uvjere što se ovdje događa. U ljude se polagano uvlači strah jer migranti neprestano pristižu kroz polja, možete ih susresti na svakom koraku", kazala je dodajući kako posebno strahuje od mogućnosti pojave zaraznih bolesti jer migranti obavljaju nuždu gdje god stignu.

U Tovarniku se trenutačno nalazi nekoliko tisuća migranata koji, nakon što su zatvoreni granični prijelazi pa i prijelaz Tovarnik-Šid, u to srijemsko mjesto s oko 1500 stanovnika pristižu kroz polja i kukuruzišta tako da ih je danas, za razliku od srijede kada je njihov dolazak bio pod kontrolom policije, može vidjeti svuda po Tovarniku. Sve one koje prikupi, policija usmjerava na tovarnički željeznički kolodovor gdje čekaju prijevoz vlakom i u ulicu nedaleko od središta sela odakle se u prihvatne centre odvoze autobusima. I jednu i drugu lokaciju osiguravaju pripadnici Interventne policije.

Mještane Tovarnika, kako neki do njih ističu, zabrinjava činjenica da se migranti po ulasku u Hrvatsku više ne registriraju te smatraju neprihvatljivim da u Hrvatsku ulaze bez kontrole. Ističu i kako primjećuju kako je među migrantima najviše muškaraca, a tek manji broj žena i djece. 

13:11 - Izbjeglice iz Tovarnika i Belog Manastira autobusima voze na granicu s Mađarskom

Nakon što je premijer Zoran Milanović kazao kako Hrvatska prelazi na plan B, te kako više neće popisivati, a niti zadržavati izbjeglice, u Tovarniku i Belom Manastiru organizirani su besplatni autobusi koji prevoze izbjeglice do mađarskog graničnog prijelaza Beremend.

Izbjeglice u Sisku nemirni, žele odmah u Njemačku, a trojica traže povratak u Tursku

Niti jedan od 51 izbjeglice, svi muškarci, koji se od četvrtka ujutro nalaze u zatvorenom prihvatnom centru MUP-a u objektu bivše vojarne Viktorovac u Sisku, nije zatražio azil u Hrvatskoj. Svi žele u Njemačku ili skandinavske zemlje.

Rekao je ovo u petak u župan Ivo Žinić, koji je obišao prihvatilište i razgovarao s izbjeglicama.

Žinić je naglasio kako će trojica izbjeglica, bez ikakvih dokumenata, biti prema vlastitoj želji vraćeni u Tursku. Policija vjeruje kako je to manevar ove trojice, koji ,misle da će iz Turske, u koju kao Sirijci mogu bez vize, lakše doći do željenog cilja, Njemačke.

Izbjeglice su županu Žiniću naglasili kako su jako zadovoljni smještajem i brigom o njima u Sisku, ali da oni ne žele ostati u Sisku niti u Hrvatskoj, da žele dalje, te da bi hrvatska vlast, ukoliko ne žele neprilike s izbjeglicama, trebala otvoriti koridore prema Sloveniji, Austriji i njihovom krajnjem cilju - Njemačkoj.

- Rekli su mi, tijekom razgovora, da imaju odlične uvjete smještaja u Sisku, vjerojatno najbolje od svih izbjeglica u Hrvatskoj, ali da im smeta što su izolirani, te kako je njihova želja da što prije krenu dalje, prema Njemačkoj.

Župan Žinić nakon razgovora s izbjeglicama rekao je kako je očigledno da Vlada nije bila spremna, jer ju je ovoliki val migranata iznenadio i zatekao.

- Kao županija učinili smo sve kako bi im boravak ovdje bio što primjereniji. Ako dođe novi val izbjeglica, angažirat ćemo Krizni stožer, koji će preuzeti brigu o njihovu smještaju - rekao je Žinić.

12:24 - Karamarko: Granicu je trebalo i ranije zatvoriti

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u petak da je zatvaranje granica u četvrtak navečer ad hock mjera koju Vlada primjenjuje jer nije imala ranije predviđene mjere i postupanja istaknuvši kako je granicu trebalo i ranije zatvoriti.

"Tri mjeseca se gradi zid između Mađarske i Srbije i to je već u startu ukazivalo kamo će se usmjeravati ti nesretni ljudi. Vidjeli su primjere u Grčkoj, Srbiji, Makedoniji i sve to skupa nije bilo dovoljno da Vlada izradi analitički uradak s mogućim pretpostavkama razvoja i nekim drugim scenarijima koje su mogli pretpostaviti. Ništa to nisu uradili", rekao je Karamarko novinarima nakon početka Međunarodne sigurnosne konferencije "Zagreb 2015.", upitan kako komentira sinoćnje zatvaranje granica te je li to trebalo i ranije napraviti.

Optužio je Vladu da je po pitanju izbjeglica bila potpuno nepripremljena jer se još do jučer ujutro ponašala kao da će izbjeglice u Hrvatsku stići s tri do četiri minibusa pa će ih onda sve smjestiti. Ponovio je i kako Vlada ne zna odgovoriti je li Hrvatska zemlja tranzita izbjeglica ili njihova stacioniranja.

Naveo je i da se od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića moglo čuti da je s partnerima u EU dogovoren koridor, poglavito sa Slovenojim, ali je to slovenski premijer Miro Cerar demantirao.

"Nisu dogovorili da budemo tranzitna država i nisu se pripremili za prihvat tolikog broja ljudi", kazao je. Istaknuo je i da Hrvatska mora prihvatiti broj izbjeglica koji nam je dodijeljen po kvotama dogovorenim u EU te se o njima mora skrbiti po najvišim standardima.

"Ovo sada je veliki neuspjeh Vlade i to nas stavlja u tešku situaciju", kazao je.

Smatra i da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dobro napravila što je zatražila viši stupanj pripravnosti vojske.

"Vojska će morati štititi dijelove granice koji nisu pokrivene i da ti nesretni ljudi ne mogu nekontrolirano dolaziti", rekao je.

12:20 -
Kako javlja RTL, među izbjeglicama je letjelo kamenje, boce i sve ostalo što im se našlo pri ruci. Navodno su se Sirijci sukobili s Afganistancima.

11:45
- Naš novinar Hrvoje Prnjak koji se nalazi u Tovarniku javlja kako se uveo red među izbjeglice i kako ih jutros između 600-700 čeka autobus, ne govori im se gdje idu, ali uvjereni su da idu put Zagreba. Ipak novi nadiru stalno, a na granicama najviše pate prijevoznici u kamionima iz oba smjera koji satima čekaju na prelazak.

11:38 - Ostojić: Pitanje je vremena kada će Hrvatska potpuno zatvoriti promet

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u petak je ponovio da je samo pitanje vremena kada će Hrvatska, zbog izbjegličke krize, potpuno zatvoriti promet.

"Naša granica je stalno zatvorena, ali naravno da je Hrvatska zatvorila određeni dio prijelaza i samo je pitanje vremena kada će kompletno zatvoriti promet", kazao je Ostojić za televiziju N1.

"Brojke se mijenjaju iz sata u sat, evidentirano je preko 13.000 ljudi, to su brojke koje prelaze višegodišnju statistiku. To je brojka koja za Hrvatsku znači da su kapaciteti pretrpani, informacije da je Hrvatska tranzitna zemlja nisu točne. Mi ih moramo registrirati i naš je glavni cilj stabilizacija situacije i pružanje pomoći tim iscrpljenim ljudima", ustvrdio je ministar.

Ostojić je komentirao i mađarsku izgradnju zida prema Hrvatskoj rekavši da "zidovi nikada nisu nikoga spriječili". "To je nešto apsolutno neprihvatljivo, to je neprihvatljiva politika. To sada nije važno, mi želimo pomoći ljudima. Izjave iz Mađarske ne mogu nazvati nikako nego neprihvatljivima, ali to gledamo već duže vremena".11:05
- Dio izbjeglica, koji je jučer stigao u Beli Manastir, tijekom noći i jutra zaputio se prema Osijeku, odakle s autobusnog i željezničkog kolodovora pokušava doći do Zagreba.

Oko 10 sati na osječkom autobusnom kolodovoru bilo je oko 100 izbjeglica, koji autobusima, ali i taksi vozilima kreću prema Zagrebu, a u isto vrijeme na željezničkom kolodvoru nalazilo se oko 200 izbjeglica i očekuje se dolazak novih.


10:44
- Mađarska će do kraja tjedna na hrvatsko-mađarskoj granici imati ukupno 2600 policajaca i vojnika a do ponoći u ilegalnom prelasku granice iz Hrvatske uhvatila je ukupno 453 migranta, prenijela je mađarska novinska agencija MTI.

Nakon ponoći nije uočen nijedan pokušaj ilegalnog prelaska granice, objavila je mađarska policija. Najveći dio ilegalnih prelazaka odnosio se na Sirijce i Afganistance.

"Stranci se nisu opirali i policija nije morala koristiti mjere prisile, nije bilo ozljeđivanja", navodi se na internetskoj stranici policije.

Nekoliko tisuća migranata i dalje se nalazi u Tovarniku te su razmješteni na dvije lokacije na kojima imaju potpunu ograničenost kretanja.

Na željezničkom kolodvoru koji danas umjesto pripadnika temeljne policije nadziru pripadnici policijskih specijalnih postrojbi, velik je broj migranata koji su se rasporedili duž kolosjeka na pruzi koja od Tovarnika vodi prema Vinkovcima te uokolo same kolodvorske zgrade.

Iako se može vidjeti kako pojedini migranti u plastične vreće prikupljaju otpad, njega ima mnogo na mjestu na kojem borave. Po svuda su razbacana razna ambalaža, ostaci hrane te konzervi koje se djele migrantima.

10:10 - U Hrvatsku do 8 sati ušlo oko 13.300 migranata

Na područje Republike Hrvatske do 8 sati u petak ušlo je oko 13.300 migranata, objavio je MUP.

Na željezničkom kolodvoru u Tovarniku, mjestu na hrvatsko-srpskoj granici, u petak ujutro je bilo oko 2000 migranata pristiglih tijekom noći do ranog jutra, neslužbeno se doznaje od policije.

Međunarodni želježnički promet sa Slovenijom preko postaje Dobova i dalje je u prekidu i mogao bi biti obnovljen tek danas poslije 18 sati, doznaje se od Slovenskih željeznica, gdje tvrde da je slovenska vlada zbog mogućih novih dolazaka migranata vlakom u Sloveniju nakon sinoćnjeg incidenta produžila odluku o privremenoj obustavi prometa na toj liniji do 18 sati.


9:44
- U paviljonu 1 Zagrebačkog velesajma, koji je pripremljen za smještaj migranata, od četvrtka do petka ujutro zbrinute su 164 osobe.

Uglavnom, nakon kraćeg odmora migranti odlaze sa Zagrebačkog velesajma. Noć je protekla vrlo mirno i bez ikakvog problema, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Svim migrantima osigurani su im sanitarni uvjeti i obroci.

9.00 -
Na željezničkom kolodvoru u Tovarniku trenutačno se nalazi oko 2000 migranata pristiglih noćas i rano jutros u to mjesto na hrvatsko-srpskoj granici, neslužbeno se doznaje od policije.

S obzirom da su granični prijelazi na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije od četvrtka u potpunosti zatvoreni za svaki promet, policija migrante prikuplja duž takozvane zelene granice kojom pokušavaju u skupinama ući u Hrvatsku. Odvode se na željeznički kolodvor s kojega se autobusima razvoze u prihvatne centre.

Procjenjuje se kako je na područje Tovarnika od srijede ujutro kada su u Hrvatsku ušli prvi migranti do sada pristiglo više od 8000 migranata.

Prema podacima MUP-a, u četvrtak do 22 sata na područje Hrvatske ušlo je 11.003 migranata, a policija je zatvorila sedam graničnih prijelaza sa Srbijom.


8:36
- Mađarska je u petak rano ujutro počela graditi privremenu ogradu na granici prema Hrvatskoj, objavio je premijer Viktor Orban, a nekoliko stotina mađarskih policajaca i vojnika upućeno je na mađarsko-hrvatsku granicu, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

On je za radio Kossuth kazao kako će ograda biti dugačka 41 kilometar i "preliminarna linija obrane" bit će dovršena tijekom dana.

"Moramo poduzeti iste mjere koje smo proveli duž-srbijansko-mađarske granice", rekao je.

Svi se napori moraju usmjeriti na prekid ilegalne migracije i taj se "poslovni lanac" mora prekinuti, rekao je Orban govoreći o tome što Europa mora učiniti.

"Znamo tko je organizirao napad na Mađarsku s teritorija Srbije", kazao je Orban dodajući da su mađarske snage već uhitile "teroristu".

8:03 -
Izbjeglice su tijekom noći ilegalno prelazili i slovensko-hrvatsku i srpsko-hrvatsku granicu, javljaju strani mediji, pa tako slovenski mediji navode da je u toj zemlji u ilegalnom prelasku 'zelene granice' tijekom noći uhvaćeno stotinjak osoba, dok američki mediji navode da su i iz Srbije kroz polja izbjeglice i dalje tijekom noći ulazili u Hravatsku.

Britanska agencija Reuters, izvještavajući o zatvaranju hrvatskih graničnih prijelaza, navodi kako je nejasno na koji način hrvatska policija namjerava zaustaviti migrante, od kojih su mnogi izbjeglice iz Sirije, od ulaska u zemlju preko polja mimo službenih graničnih prijelaza.

A ministri vanjskih poslova Mađarske i Slovenije Peter Szijjarto i Karl Erjavec izrazili su zabrinutost zbog toga što Hrvatska dozvoljava prolaz migrantima prema tim dvjema zemljama umjesto da ih zbrine, objavilo je u petak ujutro mađarsko ministarstvo vanjskih poslova a prenosi mađarska novinska agencija MTI.

U priopćenju se navodi da su dvojica ministara o situaciji razgovarala telefonom i da su primijetili da se hrvatski sustav za zbrinjavanje izbjeglica "urušio već za jedan dan". Suglasili su se da je zaštita Schengenskih granica važna.

U priopćenju se dodaje da će se bilateralne konzultacije nastaviti nakon sjednice slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost u petak poslijepodne.

6,15 - 
Vlak s oko 150 migranata koji su slovenske vlasti u četvrtak bile zaustavile na granici s Hrvatskom krenuo je tijekom noći na zapad Slovenije, priopćila je slovenska policija a prenosi AFP.

Vlak s tri vagona u petak je oko 2.00 sata po mjesnom vremenu iz željezničke stanice u Dobovi, na granici s Hrvatskom, pošao prema Postojni, na zapadu Slovenije, javlja slovenska policija.

Migranti će biti smješteni u centar za strance u Postojni.

Ova skupina s oko 150 migranata je prva koja ulazi u Sloveniju otkako je priljev migranata iz Srbije zaustavljen zbog zatvaranja madžarske granice i pokušava preko Hrvatske i Slovenije stići do sjeverne Europe.

Ovih 150 migranata bilo je zaustavljeno na graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije jer im slovenske vlasti nisu dopuštale ulazak zbog toga što nisu posjedovali potrebne dokumente.

"U redovitoj kontroli vlaka (iz Hrvatske) na granici otkrili smo da 150 od 300 putnika ne ispunjava uvjete za ulazak u Sloveniju", rekao je u četvrtak navečer glasnogovornik slovenske granične policije Anton Štubljar novinarima u Dobovi.

Glasnogovornik je dodao da vlasti pripremaju što brži povratak tih migranata u Zagreb.

Slovenska policija nije poslije htijela reći zašto je na koncu dopustila migrantima ulazak u Sloveniju.

Kako javlja slovenski državni radio, šesnaest dodatnih policijskih vozila stajalo je u noći na petak blizu željezničke stanice u Dobovi.

Željeznički promet između Hrvatske i Slovenije obustavljen je do petka ujutro, izvijestila je STA.

Glasnogovornik je usto rekao da su u još tri navrata 24 stranca pokušala ući u Sloveniju nedaleko odatle, na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Obrežje i da su svi vraćeni.

JUČER: Izbjeglički val prelio se na Hrvatsku, prvog dana ih stiglo gotovo 10 tisuća

 

(H), JL, M. Piškor
Foto: Damir Krajač/CROPIX
Bruno Konjević/CROPIX
Tomislav Krišto/CROPIX

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 42FirstPrevious[1]2345678910Last