Novosti Hrvatska

vitez

Frano Ivković slavodobitnik je 300. Sinjske alke: Sve pozivam večeras u mene na feštu!

vitez

U Ivkovića oko sokolovo i čvrsta desnica

19.10 - U alkarskom oku i čvrstoj desnici zrcali se naša povijest, kao i naši branitelji koji su branili domovinu.

Političke razlike dio su demokracije.

Gospodarske probleme i odumiranje Hrvatske možemo riješiti samo zajedništvom i jedinstvom hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana.

Alka je zlatan znamen našeg domoljublja ovo viteštvo može biti primjer i nama političarima da se kao vitezovi jedinstveno  borimo za našu domovinu-kazala je, između ostalog, predsjednica RH Grabar Kitarović.

18.52
- Frano Ivković slavodobitnik je 300. Sinjske alke, 300. koju je osvojio s ukupno osam punata, pogodivši prvu i treću utrku u sridu, a drugu "u dva" te je time iza sebe ostavio preostalih 16 alkara.

- Lijepo je bilo nastupiti. Pobjedu posvećujem cijelom VAD-u pred kojim je bila mukotrpna godina. Večeras slavim i pozivam sve u mene na feštu - kazao je Ivković za HRT.

Ivković je ponio plamenac, hrvatsku zastavu kakva se tradicionalno dodjeljuje slavodobitnicima alke.


17.55
- U Sinju je poslijepodne počela završna utrka 300. Sinjske alke, kojom završavaju trodnevne alkarske svečanosti, a za slavodobitnika se natječe 17 alkara kopljanika.

Jubilarnu Alku prati nezapamćen medijski interes, a uz trkalište je više tisuća posjetitelja, među kojima je i pokroviteljica Alke, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koju su Sinjani pozdravili dugotrajnim pljeskom.

Alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju prije otvaranja nadmetanja, istaknuo je da Alka podsjeća na tradicionalne vrijednosti - vjeru, čast, viteštvo i domoljublje, vrednote zahvaljujući kojima su preci Sinjana 15. kolovoza 1715. na blagdan Velike Gospe porazili osmanlijsku vojsku i obranili Cetinsku krajinu.

"Zaustavimo odlazak mladih iz Hrvatske jer oni su zalog naše budućnosti. Odajmo počast svim žrtvama rata ne dijeleći žrtve i odajmo pijetet svima koji su dali svoje živote za domovinu.

Čuvajmo svoje dostojanstvo, slobodu i hrvatski teritorij kako bismo svojoj djeci ostavili sretniju Hrvatsku, u kojoj će htjeti ostati", istaknuo je Vučić.

17.00 - Mogu slobodno reći da bez sinjske Alke, kao i onoga što ona simbolizira, ne bi bilo ni slobodne i neovisne Hrvatskee - kazao je Stipe Jukić, predsjednik VAD-a na svečanom prijemu u Alkarskim dvorima koji su ugostili broje uzvanike sa svih strana Hrvatske, kao i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, članove Vlade, saborske azstupnike i moge druge.

16.45 - Biti u Sinju na dan Alke, a ne biti viđen, kao da i nisi bio u Sinju.

Sve to jako dobro znaju naši političari i njihovi PR-savjetnici.

Prošetali se se poslijepodne sinjskom pjacom predsjednica Grabar Kitarović, ministar rada Mirando Mrsić, kolege mu od gospodarstva i eurofondova Ivan Vrdoljak i Branko Grčić.

Od brojnih uzvanika i gostiju naši su foto-objektivi uhvatili i umirovljenog generala, našeg ratnog junaka Rahima Ademija, HNS-ovog parlamentarca Srđana Gjurkovića, dizajnera Borisa Ljubičića, hrvtasko-američkog glazbenika Nenada Bacha,....

(H), PSD, FOTO: Tom DUBRAVEC, Nikola VILIĆ/CROPIX
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last