Novosti Hrvatska

Splitski USKOK: Cvitan traži očitovanje od Živaljića

Početkom kolovoza su mediji izviještavali da je USKOK s ulice sklonio veliku skupinu dilera predvođenu Tonćijem Barišićem (30) iz Solina zvanim Masa koji je još u bijegu.

Istovremeno se odvijao žestok sukob unutar policije i šefa splitskog USKOK-a Vladimira Živaljića koji je prozvan radi zaštite narkobosa tako što je iz kaznene prijave u posljednji trenutak sklonio dvojicu dilera čiji su iskazi trebali osigurati Barišićev dugotrajan boravak iza rešetaka.

Donačelnici splitskog Odjela za droge Damjan Alerić i Mijo Maleš su se pobunili na Živaljićev zahtjev da odustanu od privođenja D.G. i Ž.B. a uskoro su, drže baš zbog toga, degradirani pod krinkom narušavanja međuljudskih odnosa.

USKOK-ove mjere tajnog praćenja i prisluškivanja su omogućile policiji da prikupi dovoljno dokaza da su dvojica odigrala ključnu ulogu u Barišićevom lancu, D.G. je navodno preprodavao kokain kojeg je Barišić nabavljao od Ivana Bašića (50) iz Posušja zvanog Ifan.

Barišićev glavni kurir za heroin je po tim saznanjima bio Ž.B. koji bi odlazio u nabavku u Sarajevo s Barišićevim novcem.

Kako su se Alerić i Maleš usprotivili Živaljiću, nazvao je njihovog nadređenog Petra Bradarića-Šljuju, načelnika Sektora krim.policije koji je sproveo Živaljićevu volju, no o svemu sastavio službenu zabilješku u kojoj se vrlo jasno ograđuje od takve odluke.

U zabilješci koju je uputio Odjelu za droge, Bradarić-Šljujo napominje da je Živaljić detaljno i učestalo bio upućivan u tijek obrade a da izbacivanje dvojca iz prijave sugerira nedostatkom dokaza koji bi policiju samo kompromitirali njihovim privođenjem sucu.

Pri tom nije do kraja ispoštovan protokol o suradnji policije i Državnog odvjetništva jer su šefovi kontaktirali telefonski, bez pisanog traga koji bi trebao završiti na stolovima njihovih nadređenih.

Ubrzo je Unutarnjoj kontroli MUP-a pristigla anonimna predstavka protiv tadašnjeg načelnika Odjela za droge Ivana Kasuma, kojem su inspektori zamjerali što ih nije zaštitio, a u predstavci su smjelo iznesene tvrdnje da štiti osuđivanog dilera, uzima mito i zažmiruje na drogu koja se na partyu konzumira pred njegovim očima.

U anonimki je zatraženo da se ispita porijeklo Kasumove imovine, s posebnim akcentom na motocikl Honda CBR 600F, kao i debeli zlatni lanac kojeg ne skida s vrata.

Ravnateljstvo policije je nakon provedene kontrole izvijestilo da nisu nađene nezakonitosti u radu Ivana Kasuma, koji se potom „sam povukao“ jer mu je dozlogrdilo javno blaćenje.

Kao što se nagađalo, zamijenio ga je djelatnik Odjela organiziranog kriminaliteta Ivo Labrović.

Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić je izvijestio da je ravnatelj Dinko Cvitan zatražio od Živaljića očitovanje, ali očitovanje i policije o predmetu i navodima iznesenim u Slobodnoj Dalmaciji.

ANDREA KUZMIĆ I FRANE SENJANOVIĆ / EPEHA

Naslovnica Hrvatska