Novosti Hrvatska

presudilo mu vijeće

Poljana Maršala Tita u Šibeniku, osta samo - Poljana; Bauk: Promjena imena je nezakonita

presudilo mu vijeće

/ Nikša Stipaničev / CROPIX

19.32 - Ministar uprave Arsen Bauk je na svom Facebook profilu napisao kako je promjena imena neustavna i nezakonita, ukoliko se prije nje građani s područja gdje se ulica ili trg nalaze ne izjasne o prijedlozima takvih izmjena.

Evo Baukove objave:

"Prema odredbi članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima, ime naselja, ulice i trga određuje skupština općine uz pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem području se nalazi naselje, ulica odnosno trg.

U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje o prijedlozima takvih izmjena, kroz oblik mjesne samouprave koji omogućuje odredba članka 133. stavka 4. Ustava. Stoga se odredba članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima na odgovarajući način primjenjuje u postupku izmjena naziva naselja, ulica odnosno trgova.

Nedostatak mišljenja građana s područja naselja čije se ime predlaže promijeniti, predstavljao bi propust koji bi odluku o promjeni imena naselja nakon što ona stupi na snagu, činio nesuglasnom s odredbama članka 19. stavka 1. ZOLS-a i članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima.

Propust pribavljanja mišljenja građana koji prebivaju na području na kojem se nalazi naselje kojemu se predlaže promijeniti ime, bila bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu člankom 132. Ustava.

Osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu bila bi i svaki drugi propust koji bi sadržajno bio protivan Ustavu i zakonu."

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Broj: U-II-2995/2002
Zagreb, 22. veljače 2006.


14.36 - Josip Broz Tito više ne "stanuje" u Šibeniku. Vladajuća (HDZ) većina u šibenskom Gradskom vijeću, na prijedlog (neparlamentarne) stranke Hrast, odlučila je iz naziva središnjeg gradskog trga - Poljane Maršala Tita - izbrisati i Maršala i Tita, pa će ubuduće i formalno trg nositi ime Poljana, kako ga kolokvijalno Šibenčani inače zovu. Na sjednici je u trenutku glasanja bilo 17 vijećnika(od ukupno 25) a za preimenovanje (ili Titovo brisanje) glasalo je njih 12, dvoje je bilo protiv i troje suzdržanih.

Uoči izjašnjavanja, vijećnici SDP-a kolektivno su napustili sjednicu, ne zbog demonstracije neslaganja s inicijativom, nego, kako nam je kazao vijećnik Joško Šupe, zbog revolta načinom na koji je predsjendik Vijeća Ivica Poljičak (HDZ) u završnici elaborirao razloge za promjenu imena trga koji od 1949. nosi Titovo ime.

- Ovo je čitanje optužnice Titu, a ne obrazloženje za preimenovanje Poljane, ocijenio je Šupe, napuštajući sa stranačkim kolegama gradsku vijećnicu.

- Šibenik je ozbiljan grad koji ima adekvatnu dozu tolerancije i uvažavanja vlastite povijesti i ne spušta se na razinu politikantskih prepucavanja. Uvijek sam sa zadovoljstvom odlazio pokloniti se svojim palim suborcima iz Domovinskog rata i za njih upaliti svijeću. Nikad mi nije bila sporna odluka da se neke ulice i trgovi nazivaju imenom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je bio i njihov vrhovni zapovjednik u ratu, iako se s njim u mnogočemu nisam slagao. Isto tako je i Tito bio vrhovni komandant onih 1300 mladih Šibenčana koji su boreći se protiv zla fašizma i nacizma ostavili svoje kosti na Sutjesci.

- U hrvastkom Ustavu stoji da je ova država utemeljena na tekovinama antifašizma. Tito je imao kontroverzija i uz zasluge za sudjelovanje u pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji ima i svoje mrlje zbog Bleiburga i Križnog puta...Ali to nije razlog da u ovom gradu radimo cirkus, da ne poštujemo svoje mrtve i da se povlačimo po portalima. Bilo bi smiješno da zagovorici ove ideje danas likuju mijenjajući naziv Poljane Maršala Tita, a onda za dvije godine dođe druga vlast i mijenja naziv Obale dr.Franje Tuđmana, izjavio je reformist Petar Baranović, obećavajući da nikad neće dignuti ruku ni dati svoj glas za preimenovanje ulica i trgova koji nose imena povijesnih osoba.

SDP-ovac Ivan Rajić pohvalio je predsjednika GV-a što je jednu inicijativu skupine građana (Hrasta) uvrstio u dnevni red, ali mu je zamjerio što to nije učinio i s inicijativom građanina Maria Radića koji se također obratio Vijeću.

Na svoj način prilog raspravi dao je i nezavisni vijećnik Ante Gašperov Čače koji je, kako se kolegama "ispovjedio", zbog Tita i njegova režima ležao u tamnici, ali kao katolik on oprašta, a Titu je sve što je imao rekao na grobu u Kući cvijeća. - Stao sam iznad groba i kazao: Vidiš da je došlo vrime da san ja gori a ti doli. Za mene si bija i osta nula!

Ali ja sam isto tako čistio grobove palih prvoboraca u Bilicama, jer oni nisu ni iz Drvara, ni Vršca...I zato ću biti suzdržan oko ove inicijative, poručio je Čače i ostao pri svome...

HNS-ov vijećnik Draško Lambaša podsjetio je kako je Hrvatska imala malo velikana u svojoj povijesti, a svi velikani, smatra, rade pogreške, pa kako Tito, tako i Tuđman, ali su nesporno oba povijesne hrvatske ličnosti.
Zaključujući raspravu predsjednik GV-a Ivica Poljičak konstatirao je:

"Živimo u gradu jasne antifašističke tradicije i imamo možda najviše od svih priobalnih gradova antifašističkih obilježja, od ulica i trgova, preko spomen-ploča do monumentalnih spmenika".

Točno je, dodao je, da je Tito bio vođa antifašističkgo pokreta i vrhovni komandant te vojske, ali i postrojbi koje su napravile dosad neutrđeni broj likvidacija, bez suda, od Bleiburga, preko Križnog puta,1945. Tu je i razdoblje Informbiroa i stradanja brojnih ljudi, pa Goli otok, gušenje "Hrvatskog proljeća", nabrajao je Poljičak, a nije bilo ni slobodnih izbora, slobodnog političkog djelovanja, slobodnog tržišta, slobode medija...I kad gledamo danas Titoviu ostavštinu, zaključio je, moramo se pitati što je od nje ostalo...

DAVORKA BLAŽEVIĆ
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last