Novosti Hrvatska

samo vas gledamo...

Ruska podmornica šulja se Jadranom!

samo vas gledamo...

Ruske podmornice već se neko vrijeme kreću sjeverom Europe, a ni južna mora im nisu mrska

I dok finska mornarica i dalje lovi fantomsku podmornicu u svojim teritorijalnim vodama, slična situacija odvila se i na jugu. Točnije u Mediteranu, još točnije – u Jadranu.

Naime, kako doznajemo iz vojnih krugova, u blizini hrvatske morske granice, nešto južnije od Dubrovnika, zabilježeno je nepoznato plovilo koje je neko vrijeme čak ronilo na dubini periskopa, a ostalo je neidentificirano.

Prema svemu sudeći, vrlo lako bi to mogla biti ruska podmornica, budući da su upravo Rusi i Kinezi najavili zajedničke mornaričke manevre u Mediteranu.

– Signal je vrlo vjerojatno zabilježen mrežom sonara. U biti, nema druge metode koja bi točnije mogla potvrditi prisutnost podmornice. A budući da se u Italiji, osobito na njezinu jugu, nalazi cijela plejada NATO-ovih institucija, počevši od baza pa sve do sličnih vojnih kompleksa, posve je očekivano da se Otrant već dugi niz godina nadzire na takav način – kazao nam je Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org, koji je izrazio sumnjičavost glede nepoznatosti plovila.

Putinovi apetiti

– Ne vjerujem da podmornica nije mogla biti identificirana s obzirom na to da postoje baze zvučnih signatura velikog broja podmornica koje se redovito osvježavaju. Radi li se o Rusima? Vjerojatno, ako uzmemo u obzir zadnje događaje i njihovu prisutnost u Baltiku, te na Sjevernom i Crnom moru. Svjedočili smo intenzivnim preletima ruskih bombardera, zašto bi se Putin ograničio samo na avijaciju – kazao je Tabak, a zajednička rusko-kineska vježba u Mediteranu potvrđuje njegove riječi.

Iz Moskve je stiglo priopćenje kako će te dvije države od 11. do 21. svibnja provesti mornaričku vježbu pod nazivom “Zajedničko more 2015.”. Njezin je glavni cilj “daljnje produbljivanje prijateljske i praktične interakcije između dvije zemlje, kao i jačanje zajedničkih napora na suprotstavljanju sigurnosnim prijetnjama na moru”.

U vježbama će sudjelovati i Crnomorska flota, u čijim će se redovima, gle čuda, ubrzo naći i nova podmornica klase Varšavjanka, kojoj je NATO dao kodno ime “Crna rupa”. U zadnjih pola godine dvije su takve porinute, a trenutno se nalaze na testiranjima. Je li moguće da je jedna od tih modernih supertihih ubojica iz dubina došla i na ulaz u Jadran?

– Teško da se radi baš o takvom tipu podmornice, jer sigurno ne bi novim plovilom, koje je još u fazi testiranja, iskušavali spremnost NATO-a. Treba doći do Mediterana, a plovidba tako plitkim i nadziranim morem nije jednostavna – objasnio je vojni analitičar.

Na sjeveru Europe more je posljednjih mjeseci brujalo od vojne aktivnosti, što s ruske, što s druge, NATO-ove strane. Lov na “fantomsku rusku podmornicu” prvo Šveđana, a zatim i Finaca, puni stranice svjetskih medija. Zadnji veliki incident dogodio se u utorak kad je finska mornarica nedaleko od Helsinkija presrela neidentificiranu podmornicu za koju se vjeruje da je ruska, te je tom prilikom u more bacila upozoravajuće bombe.

Tako je priopćeno da je podvodnoj meti dano do znanja da je primijećena time što su na nju bačene spomenute bombe veličine ručnih granata. Radi se o sredstvu upozoravanja, a ne uništenja – rečeno je iz finske mornarice.

Medvjed

Tezi da se vrlo vjerojatno radi o ruskoj podmornici ide u prilog i činjenica da Vladimir Putin već mjesecima, poglavito zbog napetosti oko Krima i Ukrajine, ispipava mišiće NATO-ovih članica. Zasad je to najjasnije učinio u zraku, kad je prema Velikoj Britaniji i zračnom prostoru sjevernih zemalja EU-a uputio najglasniji bombarder na svijetu, Tu-95, u NATO-u poznatiji pod kodnim imenom “Medvjed”.

Ako se ne boji to učiniti u zraku, zašto isto ne bi učinio i pod morem, slažu se vojni stručnjaci. A da NATO neće mirno sjediti i puštati da se provokacije odvijaju nesmetano, svjedoči i velika protupodmornička vojna vježba uz norvešku obalu. Istina, ni jednom nije službeno potvrđena prisutnost fantomskih podmornica, a Moskva kategorički odbacuje sve takve optužbe. No, fantomske podmornice, izgleda, nisu rezervirane samo za daleki sjever, nego i za Jadran.

Vlado Ozretić
foto: reuters

‘Crna rupa’

Prva podmornica klase Varšavjanka, odnosno Kilo, Novorsijsk, već se nalazi u operativnoj uporabi u ruskoj mornarici. Ova klasa uključuje moderniziranu tehnologiju smanjene radarske zamjetljivosti trupa plovila i akustičnosti, povećan borbeni domet te mogućnost napada na kopnene, površinske i podvodne ciljeve. Zbog toga što je tako tiha i što ju je vrlo teško otkriti, ako ne i nemoguće, NATO ju je prozvao “Crna rupa”. Posebno su projektirane za protubrodsku i protupodmorničku borbu u priobalnim vodama. Klasa Varšavjanka ima istisninu od 2300 tona, duga je 75 metara, te ima 57 članova posade.

Sluh naših topovnjača

Da je fantomska podmornica kojim slučajem prodrla u teritorijalne vode, trebalo bi reagirati. Može li se očekivati finski scenarij?

– Hrvatska je kupnjom topovnjača iz Finske ponovno uspostavila određenu senzorsku pokrivenost svojeg mora. Imamo više brodova koji su opremljeni za rudimentarnu protupodmorničku borbu, ali pitanje je jesu li naše snage dovoljno uvježbane za to – zaključio je Tabak.
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last