Novosti Hrvatska

ipak veljača

Nema izbora prije kraja mandata

ipak veljača

I premijer i ministri do izbora moraju obići svakog građanina – kazao nam je jučer SDP-ov dužnosnik

Iako su i u tome prilično podijeljeni, ipak većina hrvatskih građana radije bi da se raspišu prijevremeni izbori. Prema zadnjoj anketi koju je za RTL provela agencija “Promocija plus“ - 41,5 posto ispitanika smatra kako na birališta treba izići što prije, dok njih 36,5 posto drži da treba čekati kraj mandata i redoviti zimski termin. Oni koji su za to da se raspišu prijevremeni izbori žele ih jer Milanovićevu Vladu ocjenjuju nesposobnom, a kao drugi najčešći razlog ističu želju da se izabere nova vlada stručnjaka, a ne politička vlada kao što je sad.

Od 36,5 posto građana koji su protiv prijevremenih izbora jedan dio smatra kako Vladu treba pustiti da završi mandat da bi se vidjeli rezultati, a drugi ima dojam da je Vlada napokon počela raditi kako treba. Upravo taj dojam po svaku cijenu želi pojačati premijer Zoran Milanović koji zadnjih tjedana obilazi Hrvatsku uzduž i poprijeko i radi ono što je s njegova antipopulističkog vidikovca do jučer bilo nezamislivo.

Reže vrpce, vozi se u vlakovima, obilazi pacijente, akvaparkove, ide na celebrity premijere i u cik zore dočekuje vozače na naplatnim kućicama. Na osnovi te vrlo očite povećane angažiranosti prvog čovjeka SDP-a dalo bi se zaključiti kako izbori samo što nisu. No, tome ipak nije tako. Unatoč želji građana, vladajući ne namjeravaju raspisati prijevremene izbore, mandat će cijediti do zadnje kapi.

- Nema izbora prije kraja mandata! Sabor već sad ima zakazanu sjednicu do 15. srpnja, ima odraditi dosta točaka tako da još nije vrijeme za njegovo raspuštanje. Prvi mogući rok za održavanje parlamentarnih izbora je studeni, a najrealniji veljača – kazao nam je jučer SDP-ov dužnosnik i objasnio kako do izbora i premijer i ministri moraju obići svakoga građanina i osobno mu objasniti što su sve napravili i tražiti od njih još jedan mandat za dovršetak reformi.

Računaju da će do sredine ljeta biti raspisan natječaj za izgradnju pelješkog mosta, a do konca godine i potpisan ugovor ako ne bude žalbi, što bi im, smatraju, i te kako pomoglo u dizanju rejtinga.

U HDZ-u pak svakodnevno traže raspisivanje prijevremenih izbora. Predsjednik stranke Tomislav Karamarko ovaj je put ostavku Vlade zatražio zbog objave kako je deficit šest milijardi kuna veći od planiranog. Međutim, unatoč javnim pozivima i uvjeravanju kako su spremni preuzeti vlast, HDZ-ov izborni izlog još uvijek je prazan.

Građanima ne nude ništa konkretno, toliko najavljivani gospodarski program još nije finiširan, a jučerašnje raspuštanje HDZ-ova ogranka u Osijeku pokazuje da ni unutrašnja konsolidacija Karamarkove stranke nije još do kraja dovršena.

Anita Belak-Krile

Naslovnica Hrvatska