Novosti Hrvatska

novi udar

Cigarete, duhan i gorivo od danas plaćamo više

novi udar
Najnovija Vladina uredba o povećanju trošarina na motorna goriva i duhan i duhanske proizvode objavljena je jučer u Narodnim novinama.

S obzirom na to da u Uredbi stoji kako će se ista početi primjenjivati prvog dana od objave, benzin će na crpkama danas poskupjeti za 25 lipa, piše Jutarnji list.

Naime, naftni distributeri tvrde da neće smanjivati svoje marže kako bi ublažili porast cijene goriva uvođenjem viših trošarina.

Prema Vladinoj Uredbi, od svake litre olovnog benzina država će od danas uzimati 4,5 kuna, a od litre bezolovnog benzina 3,66 kuna. Tome treba pribrojiti i 1,20 kuna iz svake litre benzina za HAC, HC i HŽ Infrastrukturu te PDV. To znači da će država od svake prodane litre benzina uzimati 7,12, odnosno 6,07 kuna nameta i poreza.

Ipak, pojedini distributeri tvrde da bi za nekoliko tjedana cijena benzina s novim trošarinama mogla pasti ispod razine koja je danas sa starim trošarinama.

Povećanje trošarina na gorivo bi, prema Vladinoj računici, trebalo na godišnjoj razini povećati proračunski prihod za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna.

Hrvatski proizvođač cigareta, rovinjski TDR reagirao je u petak na odluku Vlade da se povećaju trošarine na duhanske proizvode te izjavu ministra financija Borisa Lalovca da će zbog toga cigarete poskupjeti za 0,62 do 0,99 kuna po kutiji, navodeći da stvarno povećanje za proizvođače iznosi između 1,24 i 1,55 kune po kutiji te da je realno očekivati rast cijena cigareta.

psd, foto: marko todorov / cropix
Naslovnica Hrvatska