Novosti Hrvatska

kako do para

Vlada odlučila: Višim trošarinama do 450 milijuna kuna novih prihoda

kako do para

U Vladi Zorana Milanovića su odustali i od monetizacije autocesta. Razlog? Strah od rezultata narodnog referenduma.

Vlada je povećala trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode, te donijela odluku o odustajanju od monetizacije javnog duga hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka Zagreb pute koncesije.

Ministar financija Boris Lalovac kaže kako će povećanje trošarina na gorivo povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna. Tako se ukupni prihod proračuna od trošarina na energente u ovoj godini procjenjuje na 7,4 milijarde kuna.

Vlada je danas povisila i trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, a uredbom koju je prihvatila povećava se specifična trošarina s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te podizanje proporcionalne trošarine s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene.

Također se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete za 49,50 kuna, odnosno sa sadašnjih 598,50 kuna za tisuću komada cigareta na 648 kuna.

Vlada je povećala i trošarine na sitno rezani duhan i to na 550 kuna po kilogramu (do sada 520 kuna) te na ostali duhan za pušenje na 500 kuna po kilogramu (do sada 450 kuna).

S takvim povećanjem trošarina na cigarete i duhan prihodi proračuna na godišnjoj bi se razini povećali za oko 150 milijuna kuna, procjena je resornog ministarstva.

Ministar Lalovac kaže da će Hrvatska u godinama koje slijede morati dodatno povećati duhanske trošarine kako bi dostigla njihovu razinu u EU-u. Prema njegovim riječima, povećanje trošarine podići će cijenu kutije cigareta između 60 i 90 lipa.

Vlada povećanje trošarina tumači obvezama iz procedure prekomjernog manjka, a povećanje trošarina na cigarete i daljnjom prilagodbom tim trošarinama onima u Europskoj uniji.

Vlada je donijela i odluku o odustajanju od monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb putem koncesije.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kaže kako se odluka donosi jer postoji mogućnost da se na referendumu odbaci monetizacija putem koncesije.

Odustajanje od koncesioniranja dolazi nakon pritiska javnosti i inicijative za raspisivanje referenduma protiv monetizacije putem koncesije, tijekom koje je skupljen dovoljan broj potpisa za referendum.

Već ranije su Vladini dužnosnici najavili da će dugove HAC-a i ARZ-a pokušati smanjiti drugim modelom, odnosno javnom ponudom dionica tvrtke HAC-ONC.

(H), FOTO: Goran Mehkek/CROPIX
Naslovnica Hrvatska