Novosti Hrvatska

Sve laži o našoj stvarnosti

Saša Ljubičić: Grozno je u kojem kaosu živimo, ovo je džungla, a u njoj mogu preživjeti jedino zvijeri

Sve laži o našoj stvarnosti

Onda; vjerujete li da nam raste industrijska proizvodnja što bi značilo da je kriza gotova? A, vjerujete li i da je prosječna plaća u Hrvatskoj 5. 656 kuna neto, koliko je iznosila za mjesec siječanj?

Ne vjerujete, naravno, jer je dovoljno osvrnuti se oko sebe i konstatirati da tvrtke propadaju jedna za drugom, a da je u Hrvatskoj, s izuzetkom Zagreba, tih ‘prosječnih’ 5. 656 kuna većini letvica koju ne mogu i nikada je neće dosegnuti. Isto je i s brojem nezaposlenih.

U trenutku dok ovo pišem, prema podacima Zavoda za zapošljavanje nezaposlenih je 309.286., i još bih u to povjerovao da nedavno na jednom vrlo ozbiljnom forumu o nezaposlenosti od sveučilišnih profesora i stručnjaka koji se godinama u Zavodu za zapošljavanje bave ovim pitanjem nisam čuo da su relevantna istraživanja pokazala kako je ta brojka gotovo upola manja!

Slučajna država ili država slučaj

Uostalom, što se može točno izračunati u zemlji u kojoj trideset posto gospodarstva otpada na sivu ekonomiju, a nitko sa sigurnošću ne može reći ni to koliko imamo punoljetnih građana s pravom glasa, jer donedavno su mrtvi dominirali na izborima u pasivnim krajevima Hrvatske i Hercegovini, a ankete su pokazale da svi do jednoga glasaju za HDZ.

Što se može znati o ekonomskom stanju nacije u kojem pojedinci imaju i po šest-sedam nekretnina, a koje nisu uknjižene, pa su u funkciji iznajmljivanja na crno, najmodavci uredno primaju dječji doplatak kao socijalno ugroženi, a sutra će ih i Živi zid braniti od deložacija.

I zašto bi itko išta znao ili mogao znati o njihovom imovnom stanju kad su vlasničke knjige neusklađene, i tako će, po svemu sudeći, biti još desetljećima, iako smo, eto, Europska unija, i iako bismo se, kao takvi, morali svrstati u red pravnih država, a još smo, kako to Milanović ispravno reče, slučajna država ili još bolje država slučaj.

Ovdje se toliko daleko otišlo u lažima da čak prešućujemo i najbitnije datume iz naše povijesti. S pijetetom se spominjemo, a tako i treba, žrtve Josipa Jovića koji je poginuo u srazu s teroristima na Plitvicama, a prešućujemo da je prvi poginuli u Domovinskom ratu zapravo Goran Alavanja, hrvatski policajac koji je mučki ubijen iz zasjede. Nije valjda bilo zgodno zabilježiti u nekom od TV kalendara da je u ratu s pobunjenim Srbima 1991.-1995. prvi poginuli na hrvatskoj strani bio - Srbin.

Lažu i oni koji govore da je hrvatski grb s prvim bijelim poljem ustaški, a iznad ustaškoga grba je “lebdilo” slovo U, čime su Pavelićevi zločinci željeli poručiti - nezavisna država, to smo mi.

Kaos idealan samo za zvijeri

Papagajski ponavljamo i laž o dvjesto bogatih obitelji. Ta zloguka Tuđmanova prognoza kojom je najavio pljačkašku pretvorbu i privatizaciju obistinila se, ali ne tako radikalno kako je najavljivao prvi hrvatski predsjednik. Takvih je obitelji, prema istraživanju socijalne stratifikacije društva mr. Zorana Malenice - oko dvije tisuće, a njihovi biznisi i imovina vrijede 15 milijardi kuna i više. Nije istina čak ni ono da je nestao srednji sloj.

Njega, prema istraživanju pokojnog Malenice, čini oko 600 tisuća građana, samo, naravno, iz njega se svakim novim danom regrutira sve više građana koji će već sutra moći zadovoljiti tek goli minimum, pa će se ubrojiti u niži sloj koji čini 2,8 milijuna ljudi, a od kojih je, jasno, najviše umirovljenika.

Zagadili smo, dakle, javni prostor lažima do te mjere da nitko više ni u šta ne može povjerovati, pa kad nas iz banaka ili sa sudova uvjeravaju da tobože siromašna obitelj koja će se sutra naći na ulici nije ništa drugo nego ekipica koja je samo proćerdala posuđeni novac, mi nad njima plačemo i nudimo im besplatan smještaj.

Grozno je u kojem kaosu živimo. Ovo je džungla, a u njoj mogu preživjeti jedino zvijeri.

Saša Ljubičić

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last