Novosti Hrvatska

daleko joj lijep pantovčak

Predsjednica nema čime Milanovića dovesti u red

daleko joj lijep pantovčak

Predsjednica se naljutila zbog premijerova izostanka

Da do novih parlamentarnih izbora neće biti primirja na liniji Pantovčak – Banski dvori, iako se to nakratko učinilo nakon prošlotjedne sjednice Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost, potvrđuje novi jučerašnji sukob predsjednice i premijera.

Ne skrivajući ljutnju što je potpuno ignorirao njezin poziv da dođe na konzultacije, Kolinda Grabar-Kitarović optužila je šefa SDP-a i predsjednika Vlade Zorana Milanovića da dovodi u pitanje institucije države, kao i ustavnopravni poredak Hrvatske.

Vlastiti hir

– Ovakvo postupanje predsjednika Vlade u normalnim civiliziranim državama, da se uopće ne odaziva pozivu predsjednice Republike, sasvim je nezamislivo.

Time Milanović dovodi u pitanje institucije države, kao i volju građana – komentirala je jučer Grabar-Kitarović nakon što ni Milanović ni itko drugi iz SDP-a nisu došli na Pantovčak.

Došao je zato šef opozicije Tomislav Karamarko (HDZ).

– Gospodinu Milanoviću poručujem da interese države stavi ispred vlastitih interesa i da počne odgovorno obnašati dužnost predsjednika Vlade prema svim građanima Hrvatske – dodala je predsjednica te poručila da “baš nikome, ma ni jednom pojedincu neće dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske i smjer u kojem država ide”.

Ustavnopravni stručnjaci i politolozi, pak, upozoravaju da ovakvim izjavama svoje ustavne ovlasti upravo krši predsjednica, a ne premijer.

– Ostala sam prilično iznenađena takvim tumačenjem jer je potpuno netočno.

Od ustavnih promjena u studenome 2000. godine, dakle već 15 godina, nemamo polupredsjednički, nego parlamentarni sustav. Premijer je, dakle, odgovoran Saboru, a ne predsjedniku, i svojim nedolaskom na Pantovčak nipošto ne krši ustavnopravni poredak – podsjeća prof. Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj smatra kako predsjednica jako dobro zna da nema zakonske ovlasti kojima bi “premijera dovela u red”, no uvjeren je da unatoč tome, svjesno nastupa u stilu Franje Tuđmana igrajući za potrebe HDZ-a.

– Predsjednica se stavila u funkciju izborne pretkampanje HDZ-a i zato pitanje Milanovićeva (ne)dolaska na Pantovčak ne treba gledati kroz bonton i tumačiti njegovom nepristojnošću, jer ovdje se ne radi o postulatima lijepog ponašanja, nego o otvorenom političkom nadmudrivanju i borbi.

Predsjednici su puna usta zajedništva, no političke geste nisu takve – smatra prof. Šalaj.

U ožujku 2011. godine predsjednik Republike Ivo Josipović također je pozvao čelnike parlamentarnih stranaka na konzultacije na Pantovčaku. U istoj situaciji u kojoj se danas našao premijer Milanović tada se našla predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

– Kao što je poznato, na koncu sam otišla na te konzultacije, ali vrlo nevoljko. Cijelo vrijeme žestoko sam se bunila i upozoravala da predsjednik Josipović tim pozivom krši svoje ovlasti.

Takve konzultacije nisu forma koja je predviđena Ustavom i namjera im je bila, isto kao i danas, da se ide na ruku opoziciji i da se izazovu prijevremeni izbori – kaže nekadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Župani odbili Josipovića

Prozivke predsjednice države i lidera HDZ-a Tomislava Karamarka premijer jučer nije želio komentirati. Njegovi suradnici tumače kako je donio dobru odluku što se nije odazvao pozivu.

– Kolinda govori što je civilizirano ponašanje, pa neka onda pita kancelarku Merkel bi li se odazvala predsjedniku Joachimu Gaucku i slušala što on mudruje o tome što bi ona treba činiti, a isto kao i ona, nema za to ovlasti – kaže naš sugovornik iz vrha SDP-a.

Podsjeća također na to da u posljednjih šest mjeseci u mandatu Ive Josipovića ni jedan HDZ-ov župan nije htio dolaziti na Pantovčak, pa se Tomislav Karamarko nije javljao.

Anita Belak-Krile
snimio Goran Mehkek / Cropix

Karamarko: A odgovornost?!

– Meni je žao što Milanović nije došao, mislim da to ipak govori nešto o njegovoj odgovornosti. To je čovjek koji vodi Vladu i koji je dužan predsjednici, opoziciji i javnosti reći što namjerava učiniti ovih nekoliko zadnjih mjeseci svoje vlasti. Mislim da je ovo nedostatak odgovornosti koji nije prihvatljiv – ocijenio je Karamarko.

Maras: Puše u jedra HDZ-a

Ministar poduzetništva i potpredsjednik SDP-a Gordan Maras spočitava predsjednici da svoju funkciju predsjednice svih građana ne bi trebala koristiti za puhanje u jedra jednom političkom bloku.

– Pustimo politiku i izbore sa strane, jer kako drukčije shvatiti takve poruke koje je predsjednica uputila nego kao puhanje u jedra jednom političkom bloku – rekao je Maras, a onda cinično primijetio kako vjeruje da je Kolinda Grabar-Kitarović od šefa HDZ-a Tomislava Karamarka na sastanku čula mnogo toga korisnog.

Pusić ide

Šefica HNS-a Vesna Pusić, za razliku od svojeg šefa u Vladi Zorana Milanovića, ipak će se sastati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Naknadno će se utvrditi termin sastanka.
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last