Novosti Hrvatska

knin pa zagreb

Milanović već odlučio?; Predsjednica: Još ništa nije dogovoreno u vezi s proslavom Oluje

knin pa zagreb
Milanović već odlučio?

Premijer Zoran Milanović, odnosno Vlada, odlučili su, po svemu sudeći, imati zadnju riječ oko načina obilježavanja 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja.

Vlada je, kako neslužbeno doznaje N1, u proceduru uputila odluku prema kojoj će se proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza obilježiti tradicionalno u Kninu, ali i zatim navečer u Zagrebu, i to velikim vojnim mimohodom.

Predsjednica: Još ništa jije dogovoreno

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak da još ništa nije dogovoreno u vezi s proslavom "Oluje" te da je predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću predložila osnivanje državnog odbora kako bi na najbolji način obilježili jedan od najslavnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti.

"Upravo sam potpisala dopis predsjedniku Vlade Milanoviću kojim predlažem da se osnuje državni odbor u kojem bi bili predstavnici mojeg i njegovog ureda, predstavnici Hrvatskog sabora, parlamentarnih stranaka, ali i zapovjednici iz Oluje, predstavnici vojske, policije, Glavnog stožera. Držim da je to pitanje u kojem se apsolutno ne smijemo razdvajati i dijeliti", odgovorila je predsjednica Grabar Kitarović na upit novinara u palači Dverce, nakon dodjele medalje Pravednik među narodima dr. Stanku Sielskom.

Hrvatska predsjednica kazala je kako želi da se "Oluja", kao jedan od najslavniji datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, obilježi na najdostojanstveniji način i da se o tome treba dogovoriti.

"Idemo se o tome dogovoriti, osnovati državni odbor i kroz to vidjeti na koji način ćemo najbolje obilježiti Oluju, hrvatsku pobjedu, ali i odati počast svim žrtvama", dodala je.

Grabar Kitarović odgovorila je na novinarsko pitanje što će poduzeti da se s hrvatskih stadiona konačno iskorijeni ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"To se može kontinuiranom edukacijom i isticanjem da su takvi povici, koji vrijeđaju bilo koga, povici mržnje, rasizma i netolerancije, apsolutno neprihvatljivi", rekla je.

Dodala je da se ljude koji dolaze na stadione treba učiti toleranciji kao i da se ne može ostati na frustracijama stanjem u državi ili osobnim gospodarskim stanjem te ih prelijevati u izraze mržnje prema drugima.

Apelirala je na takve, ali i sve ostale da ne bojkotiraju nogometne utakmice nego da civiliziranim ponašanjem pokažu da su pravi veleposlanici svoje države.

Medalja Pravednik među narodima posthumno dr. Stanku Sielskom

Medalju "Pravednik među narodima", koju Yad Vashem iz Izraela dodjeljuje osobama koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata spašavale Židove, riskrajući pritom svoje živote i živote svojih obitelji, posthumno je dobio dr. Stanko Sielski na svečanosti u palači Dverce.

Medalju je preuzela unuka Stanka Sielskog, Maja Juras, a prigodnoj svečanosti nazočila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Pravednik među narodima, liječnik Stanko Sielski (1891.-1958.) Hrvat je iz Bosne i Hercegovine koji je spasio brojne židovske liječnike iz Zagreba i njihove obitelji da izbjegnu logore Jasenovac i Auschwitz gdje su mogli završiti da ih zajedno s drugima nije "povukao" u BiH.

Veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman rekla je da Hrvatska, iako mala država, ima 111 pravednika među narodima što dovoljno govori o ljudima koji ovdje žive i koji su u teška vremena bila spremni riskirati svoj život za drugoga. Najavila je i kako za titulu Pravednika među narodima ima još nekoliko kandidata iz Hrvatske.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je kao građanka počašćena time da u Hrvatskoj ima 111 Pravednika među narodima i naznakama da će ih biti još proglašenih.

"Važno je govoriti o njima, o holokaustu i o vrijednostima borbe za ljudski život, važnosti sviju onih koji su pridonijeli da se spasi i jedan ljudski život, pogotovo o ljudima poput dr. Sielskog koji je spasio puno života", rekla je Grabar Kitarović. Naglasila je i da se obrazovanje o holokaustu može preslikati na obrazovanje uopće, o poštivanju ljudskih prava i života.

"Izuzetno je važno slušati o povijesti, ali i raditi na povećanju poštovanja i tolerancije u budućnosti", poručila je.

Unuka dr. Stanka Sielskog, Maja Juras, govorila je o svom djedu kao iznimnom čovjeku o kojemu su mnogi govorili s poštovanjem, a o njegovoj nesebičnosti govori i to što se nerijetko vraćao kući bez džempera i kaputa koje je usput ostavio potrebitima.

"Bio je Hrvat iz Bosne i Hercegovine koji je svojim životom i djelom, kao i velika većina hrvatskog naroda, pokazao da ne podržava ustaški režim i mržnju prema Židovima nego upravo suprotno, spremnost riskirati vlastiti život pa čak i život svoje obitelji za život drugog čovjeka", rekla je u emotivnom govoru unuka Juras.

Svečanosti je nazočio i svjedok kojega je dr. Sielski spasio, 102-godišnjak Teodor Gruener.

(H), PSD
Foto: Dragan Matić / CROPIX
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last