Novosti Hrvatska

SKUPLJI MEDIKAMENTI

Pacijenti: Muka nam je od zamjenskog lijeka

SKUPLJI MEDIKAMENTI

Azitromicin je besplatan, za Sumamed treba doplatiti 25 kuna

Premda je, nakon što je prije dva dana čak 111 pakiranja lijekova s Osnovne prešlo na Dopunsku listu, iz HZZO-a poručeno kako to neće utjecati na građane, koji i dalje mogu besplatno dobiti odgovarajući lijek, iz Udruge hrvatskih pacijenata nisu zadovoljni takvim objašnjenjem.

Iz HZZO-a, naime, ističu kako za sve lijekove koji se sada nalaze na Dopunskoj listi i za koje građani moraju nadoplaćivati na Osnovnoj listi postoje generičke i kliničke paralele lijeka, istog sastava i istog djelovanja, dok iz Udruge pacijenata postavljaju pitanje bi li liječnici svojoj djeci i drugim članovima svoje obitelji davali generički ili originalni lijek.

- Kada s liječnicima razgovaram privatno onda mi kažu kako razlike u kvaliteti ipak postoje i kako bi svojoj obitelji ipak radije davali originale, no javno to nitko ne želi potvrditi. Stoga se vrtimo u krug jer se mi, pacijenti možemo buniti, ali nitko od liječnika neće javno dići glas. Također, i u ovoj priči se, kao i u mnogim drugim primjerima, spominju uštede, a mi pitamo gdje su ti ušteđeni novci, kako to da pacijent ništa od toga ne vidi - naglašava Marijo Drlje, predsjednik Udruge.

Teške nuspojave

Na Dopunsku listu prešao je, primjerice, Plivin Sumamed, kod kojeg nadoplata iznosi 25,5 kuna, u čiju kvalitetu građani vjeruju mnogo više nego u generik Azitromicin, kojeg mogu dobiti besplatno, a slična situacija je i s Klavocinom koji se sada mora nadoplaćivati 17,4 kune, dok se generik Klavobel dobija besplatno.

U razgovoru s dvoje splitskih liječnika, koji su željeli ostati anonimni, potvrđeno nam je kako ipak postoje razlike u podnošenju navedenih originala i generika, kao što je to za svoj slučaj, primjerice, mjesecima isticala i Lovorka Hančić, 42-godišnja Zagrepčanka oboljela od rijetkog tumora GIST-a, žaleći se kako joj zamjenski lijek, za razliku od originalnog Gliveca, uzrokuje teške nuspojave.

- Iz svoje višegodišnje prakse možemo reći kako mi se pacijenti koji su uzimali Sumamed ili Klavocin nisu vraćali s nuspojavama, dok su oni koji su uzimali generičke paralele znali dolaziti, žaleći se na proljev i povraćanje. Generalno, velika većina pacijenata ne žele generike, imali smo i neugodnih iskustava da nam se pacijenti vraćaju ljuti iz ljekarne jer nisu dobili originalne lijekove. Naša praksa pokazuje kako im nadoplata do 20, 30 kuna za original nije problem - kažu nam liječnici.

Do prebacivanja spomenutih originalnih antibiotika na Dopunsku listu došlo je jer Pliva nije uskladila njihovu cijenu s onom koju je HZZO ponudio na zadnjem javnom nadmetanju. Iz te farmaceutske firme objašnjavaju vodili računa o održivosti širokog portfelja visoko kvalitetnih lijekova na hrvatskom tržištu te pružanju građanima mogućnosti izbora uz zaštitu najosjetljivijih bolesnika.

d. z. r.

Europa: 50 posto

Iako se pacijenti bune, stručnjaci ističu kako su generički lijekovi danas, zbog dokazane kvalitete i niže cijene, u širokoj upotrebi u svijetu, a najzastupljeniji su u SAD-u, gdje čine 89 posto tržišta lijekova. U Europi generički lijekovi obuhvaćaju 50 posto tržišta lijekova, a najviše se koriste u Njemačkoj gdje su zastupljeni sa 75 posto.

Naslovnica Hrvatska