Novosti Hrvatska

smrknulo se njezinu časopisu

Ministrica Zlatar otišla, a točka na ‘Zarez’ došla

smrknulo se njezinu časopisu

Iako u ‘Zarezu’, kažu da zastoj nema veze s odlaskom ministrice, ipak je to neobično

U dosadašnjoj Vladinoj praksi bilo je uobičajeno da se unutar dana-dva ili tjedna, umjesto smijenjenog člana Vlade imenuje njegov nasljednik. Primjerice Zlatko Komadina otišao je 4. travnja 2012. godine, isti dan premijer je otkrio ime novog ministra Siniše Hajdaša Dončića kojeg je Sabor potvrdio 18. travnja. Mirela Holy ostavku je podnijela 7. lipnja, a već 13. lipnja Sabor je izglasao njezina nasljednika Mihaela Zmajlovića.

U slučaju Radimira Čačića, rošada se odvila u samo dva dana, a kod ostavke Veljka Ostojića, novi ministar turizma bio je poznat za tri dana, kao i nakon odlaska Nevena Mimice. Do imenovanja novih kandidata više od tjedan dana nije proteklo ni kod smjene Slavka Linića, Željka Jovanovića i Rajka Ostojića.
Gledajući sve dosadašnje smjene i ostavke u Banskim dvorima, doista nije zabilježena situacija poput aktualne u kojoj se ne zna koliko će dugo kao v.d., zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš mijenjati smijenjenu Zlatar.

Sukob interesa

Poklopilo se da se s njezinim odlaskom ovog tjedna njezin nekadašnji časopis “Zarez” prvi put nakon punih 16 godina nije stigao na kioske. Poznato je da je prije dolaska na funkciju, ministrica kulture bila glavna urednica lista kojem je i ove godine Ministarstvo dodijelilo 550 tisuća kuna na ime državne potpore. Prva veća afera ministrice upravo se veže uz “Zarez”, budući da je Zlatar Violić u vrijeme obnašanja dužnosti i dalje imala poslovne udjele od 6,67 posto u poduzeću “Druga strana”, a koje je dobivalo financije za izdavanje kulturnih časopisa među kojima je i “Zarez”. Zbog toga ju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo s novčanom kaznom od 15 tisuća kuna.

- Budući da do utorka nismo dobili prihode od prodaje posljednjih brojeva, novi ugovor za 2015. godinu, dio sredstava iz 2014. od Grada Zagreba, kao ni ugovor od Ministarstva kulture za ovu godinu, na čijim smo natječajima ostvarili financiranje, novi broj “Zareza” morat će pričekati neki drugi dan – navodi Uredništvo časopisa u isprici čitateljima.

Tvrde da zaustavljanje rotacije nema veze sa smjenom ministrice nego s činjenicom da je “sektor kulture marginaliziran, podfinanciran, narušen tržišnom logikom unutar koje ne mogu funkcionirati zbog svojih specifičnosti”.ANITA BELAK KRILE

Do iza Uskrsa

Iz Vlade odgovaraju da nema žurbe oko novog imenovanja jer im zakonski rokovi omogućavaju “time out” za dodatne konzultacije. Prema Zakonu o Vladi, premijer novog člana mora predstaviti na prvoj idućoj sjednici Sabora i na njoj zatražiti glasovanje o povjerenju. Kako je Sabor upravo jučer završio 16. sjednicu, novi ministar kulture trebao bi biti imenovan na sljedećoj, koja počinje za dva tjedna, ali može potrajati.

- Ne mislimo otezati. Donijet ćemo odluku idući tjedan ili najkasnije onaj iza Uskrsa. Nismo imali jedinstven stav oko Berislava Šipuša kao nasljednika. Vidjet ćemo još - kazao nam je jučer viski HNS-ov dužnosnik.


Obična većina

Nakon promjena saborskog Poslovnika o novom ministru ne raspravlja se na plenarnoj sjednici Sabora nego samo na matičnom Odboru, a to će u ovom slučaju biti Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu. Na tom Odboru koji je otvoren za medije, premijer Milanović će zatražiti potporu za novog ministra, a on ili ona će predstaviti svoj program. Nakon zelenog svjetla kandidatu, zastupnici to imenovanje moraju potvrditi glasanjem. Potrebna je obična većina koja, ako se SDP i HNS usuglase, ne bi trebala biti upitna.

Komentar Siniše Kekeza: Slova lakša od brojki


Odluka uredništva dvotjednika za kulturu “Zarez” da se ne pojavi na kioscima sigurno neće rezultirati spontanim okupljanjem šokiranih i revoltiranih čitatelja pred kioscima ili pred Ministarstvom. Nisu nam poznati prodajni podaci lista, ali u krizi naklade i nekadašnjih tiražnih perjanica dvotjednik za kulturu koji naginje gušćim tekstovima, neinficiranim marketingom i kompromisima s čitateljima, sigurno bolje barata slovima nego brojkama.

No, za takvo nezarezujuće uredničko usmjerenje “Zareza” bio je važan drugi kanal, točnije “Druga strana”, trgovačko društvo koje je nakladnik časopisa i koje je davalo ono što se gubilo na marketingu i na kioscima.

A, jedna od njegovih suvlasnica, sa 6,67 posto vlasništva, bila je i dojučerašnja ministrica Andrea Zlatar Violić, čije je ministarstvo “Zarezu” dodjeljivalo i po 600 tisuća kuna.

No, i s ministricom na blagajni, “Zarez” je morao dijeliti sudbinu i drugih, običaja da ugovori, uplate i utršci kasne. A kada je tako kasnilo za vrijeme ministrice, kako će tek bit sada, zbrojilo je uredništvo i odlučilo se za odgovorno gospodarenje, troši koliko imaš, na čemu se baš ministrica poskliznula.
Hoće li nova-stara ekipa u Ministarstvu i dalje davati “Zarezu” ili će se dvotjednik morati upustiti u “kompromis” s marketingom i čitateljima, rano je prognozirati. Sada je pravi čas za zarez. Ili za točku.


SINIŠA KEKEZ

Naslovnica Hrvatska