Novosti Hrvatska

Bandić nakon pola sata u USKOK-u vraćen u Remetinec

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je iz zatvora u Remetincu doveden u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici gdje je istražiteljima dao iskaz o posljednjem proširenju istrage u slučaju Agram.

Pred Uskokove istražitelje Bandić je doveden oko 8,15 sati, a nakon polusatnog ispitivanja vraćen je u istražni zatvor u kojem je završio u utorak, 10. ožujka. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Bandića je vratio 'iza rešetaka' prihvativši tvrdnje Uskoka da je na slobodi "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo".

Sudac je stoga donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Obrana je na tu nepravomoćnu odluku najavila žalbu, o kojoj bi izvanraspravno vijeće Županijskog suda trebalo raspravljati idući tjedan.

Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nakon izlaska iz Uskoka nisu željeli davati izjave pa nije poznato je li zatvoreni gradonačelnik iznio obranu ili se branio šutnjom.

Bandić vlast predaje Kusin?

Bez obzira na to što se nalazi u Remetincu, Milan Bandić i dalje svoju političku sudbinu drži u svojim rukama. Ako do 2. lipnja podnese ostavku, u Zagrebu će doći do prijevremenih izbora. Na njima se on može pojaviti kao gradonačelnički kandidat i, uz malo sreće, dosta novca i status žrtve koji mu polako ali sigurno gradi domaće pravosuđe, ponovno premoćno pobijediti. Čak i u slučaju pravomoćne sudske presude – kao što je to ovih dana zorno pokazao slučaj dubrovačkoga gradonačelnika Andre Vlahušića – to neće omesti njegovu kandidaturu jer hrvatski zakoni ni u jednoj svojoj odredbi to ne zabranjuju.

Ipak, čini se da će Bandić s ovom odlukom ipak sačekati i u međuvremenu ovlastiti svoju zamjenicu Vesnu Kusin da upravlja Zagrebom. Sa svojom prvom zamjenicom Sandrom Švaljek, koja ga je na dužnosti mijenjala do sada, Bandić se posljednjih nekoliko mjeseci potpuno razišao. Puklo je, kažu upućeni, kada je Švaljek odlučila ne dodijeliti gradski prostor udruzi Kluba birača Milana Bandića, pravdajući se da bi to bio sukob interesa. Gradonačelniku se nije svidjelo ni njezino koketiranje kako s Milanovićevim SDP-om, tako i s Karamarkovim HDZ-om, pa je sasvim izvjesno da ubuduće neće obavljati posao gradonačelnika u njegovoj odsutnosti.

No, ta bi odluka mogla biti kratka vijeka. Ako Vesna Kusin bude mijenjala gradonačelnika i nakon 2. lipnja, što je točno dvije godine od početka Bandićeva mandata, onda do prijevremenih izbora neće niti doći. Vesna Kusin nastavit će obavljati svoj posao do 2017. godine i novih, redovnih izbora u Zagrebu. A Bandić, davao on ostavke ili ne, sve do tada neće se moći vratiti u gradonačelničku fotelju.

To je i razlog zbog kojega se odlučio aktivirati na izborima za Sabor, i time premostiti dvije godine ili do povratka u fotelju koju je oduvijek najviše želio, ili do pravomoćne sudske presude. Ma kakva ona na koncu bila.


PSD, Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ
Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last