Novosti Hrvatska

povratak u Remetinec

Odvjetnik Hanžeković: Bandiću je ovo šok - ne želi mu se dozvoliti da ponovno bude gradonačelnik

povratak u Remetinec

FOTO: TOMISLAV KRIŠTO / DAMIR KRAJAC / GORAN MEHKEK / CROPIX

19.30 - Odvjetnik zagrebačkog gradonačelnika Marijan Hanžeković za Dnevnik Nove TV iznio je iduće sljedeće planove danas uhićenog Milana Bandića.

Milan Bandić je imao jasne uvjete ponašanja, USKOK ga sada sumnjiči da je kontaktirao neke svjedoke i tjerao ih na lažne iskaze. Što znate o tome?
Bandić je imao jasne uvjete i on ih se držao. Nikoga nije ni na što nagovarao. Gospođa Demarin nije bila svjedok s kojim on nije smio razgovarati.

Znači s drugim svjedocima nije razgovarao?
Nije s drugim svjedocima razgovarao, samo se stavlja ona na teret, ali po našem saznanju, ona uopće nije trebala biti svjedok.

Što je s jamčevinom? Što će biti s tim novcem?
Vjerujem da će drugostupanjsko vijeće Županijskog suda sve razloge koje ćemo staviti u žalbu ozbiljno razmotriti. Jedino što mogu zaključiti jest da se ne dozvoli gospodinu Bandiću da ponovno bude gradonačelnik i da ga se pokušava onemogućiti u njegovom političkom djelovanju. S druge strane, ja vjerujem da će drugostupanjsko vijeće, kada pogleda sve te argumente, ukinuti ovo rješenje.

Kako je Bandić primio odluku o povratku u pritvor?
Ne moram vam puno govoriti da je to za njega bio šok. Ponašanje prema njemu cijelo vrijeme, pritisci na svjedoke. Svako malo PNUSKOK je dolazio u kuće svjedoke i pitao jesu li s njim kontaktirali. Kod ispitivanja se svjedocima na razne načine prijetilo. Na žalost, mi ćemo morati s tim saznanjima izaći van. Ne bih želio da hrvatsko pravosuđe ostane u ovakvom ozračju jer smatram da je to neprimjereno i opasno za sve i da iza toga stoje vrlo snažni politički magovi. Mislim da se krše prava koja se ne bi smjela kršiti najobičnijem čovjeku, a kamoli gradonačelniku.

Hoće li Bandić podnijeti ostavku? Razmišlja li o tome?
Sad uopće o tome ne razmišlja. Ne vidim razloga, idemo pričekati prvo rješenje, još ga nisam dobio. Nakon toga imamo rok od tri dana za žalbu, nakon toga ćemo vidjeti odluku drugostupanjskog vijeća, a onda možemo o bilo čemu drugome razmišljati.


18.30 - Milana Bandića su ubrzo nakon završetka ročišta sa Županijskog suda kombijem dovezli u zatvor u Remetincu.

Udruga liste birača Milana Bandića u poslijepodnevnim je satima održala izvanrednu konferenciju za novinare. Novinarima se obratila predsjednica udruge Jelena Pavičić Vukičević.

- Okupili smo se u znak podrške Milanu Bandiću. Kao što znate, jučer mu je ukinuta mjera opreza te je vraćen na funkciju gradonačelnika, a u zadnjih 20 sati bili smo svjedoci neviđenog pritiska, a današnja odluka Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda da ga se vrati u pritvor baca sumnju da je sve ovo napravljeno kako bi se Milana Bandića ponovno pritvorilo.

- Smatram da je ovo presedan u svjetskoj praksi, šaljemo lošu poruku o stanju ljudskih prava. U ovoj državi USKOK je očito i policajac i tužitelj i sudac, rekla je Pavičić Vukičević.

U udruzi su istaknuli kako trenutno broje oko šest tisuća članova te da se tijekom dana zbog aktualne situacije prijavilo novih 100 građana.

- Do kraja ožujka osnovat ćemo stranku i od ove represivne i depresivne države gradit ćemo društvo rada, mira i solidarnosti, zaključila je.

Inače, na pressici se pojavila i zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, dok druga zamjenica Sandra Švaljek nije došla.

JL / PSD  

15:30 - Preokret: Bandić ponovno ide u istražni zatvor!

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vraća se u Remetinec, jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio zahtjev Uskoka da mu se ponovno odredi istražni zatvor.

Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je sudac istrage prihvatio prijedlog i Bandiću odredio istražni zatvor, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti nedjelo. Sudac je donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Što se tiče odluke izvanraspravnog vijeća koje je u međuvremenu objavilo da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti, tužiteljica je kazala da ona više nije relevantna. "Istražni zatvor ponovno mu je određen, a ukinute su i mjere koje su ranije bile zamjena za boravak u zatvoru", kazala je Krizman.

Sat i pol od početka ročišta na kojemu je sudac istrage Zdenko Posavec odlučio o zahtjevu tužiteljstva sa suda su najprije izašli Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković, ali bez svoj klijenta. Novinarima nisu željeli davati izjave, a pitanje vraća li se Bandić u Remetinec Hanžeković je tek klimnuo glavom. (H)


14:40 - Bandić smije obavljati dužnosti gradonačelnika

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je mjeru opreza zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika Milanu Bandiću, te izdao priopćenje:

"Izvanraspravno vijeće je, na sjednici održanoj 09. ožujka 2015., ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću. Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena jamčevina, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi."


14:05 - Bandić došao na ročište o istražnom zatvoru


'Suspendirani' gradonačelnik Milan Bandić došao je nešto prije 14 sati na zagrebački Županijski sud gdje će sudac istrage odlučivati o novom zahtjevu Uskoka da se Bandiću oduzme jamčevina te da ga se vrati u istražni zatvor u Remetincu zbog sumnje da je svjedoke poticao na davanje lažnog iskaza, ali i da je krivotvorio službene isprave te sprječavao dokazivanje.

Bandić je u zgradu suda na Zrinjevcu došao u pratnji svojih odvjetnika Krešimira Krsnika i Marijana Hanžekovića te nije želio davati izjave okupljenim novinarima. "Hvala lijepa nemam komentara", kratko je kazao Bandić ne odgovorivši na pitanje je li utjecao na svjedoka u aferi Agram.

Uskok je ranije izvijestio kako sumnja da je Bandić, od prosinca 2014. do veljače 2015. od svjedoka ispitanog u Uskoku "u dva navrata zatražio da promijeni iskaz" kao i da "potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti". Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina.

Stoga su zatražili da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor i naplati jamstvo od 15 milijuna kuna, jer je "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo".

Ako sudac istrage Zdenko Posavec prihvati Uskokov prijedlog Bandić bi odmah nakon ročišta trebao biti prevezen u Remetinec, jer njegova moguća žalba o kojoj bi trebalo odlučiti izvanraspravno vijeće ne odgađa izvršenje odluke.

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi "U ime obitelji" kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Krajem veljače sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je Bandićev zahtjev da mu se ukinu tzv. mjere opreza. On se na tu odluku žalio, a danas bi trebalo biti objavljena i pravomoćna odluka izvanraspravnog vijeća.9:50 - USKOK traži da se Bandića vrati u zatvor

Uskok je zatražio da se 'suspendiranog' zagrebačkog gradonačelnikaMilana Bandića vrati u istražni zatvor te da mu država oduzme uplaćenojamstvo od 15 milijuna kuna zbog sumnje da je svjedoke poticao nadavanje lažnog iskaza, ali i da je krivotvorio službene isprave tesprječavao dokazivanje.

Novo rješenje o proširenju istrageprotiv Bandića Uskok je donio na temelju kaznene prijave policijskogureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, izvijestiloje državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik, od prosinca 2014. doveljače 2015. godine, od svjedoka ispitanog u Uskoku u kaznenom predmetuu kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga, u dvanavrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpišedokumente za koje je znao da nisu istiniti", izvijestilo je državnoodvjetništvo.

Sumnjaju i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015.kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobamaoboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisaoantidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike iskulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište naadresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao danavedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nijevlasnik istih, već da su njegova imovina.

"Takav krivotvoreni dokument je, u cilju da u žalbenom postupkupred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikaže da predmetneumjetnine nisu njegovo vlasništvo, te time značajno oteža postupakdokazivanja i osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenimdjelom, putem odvjetnika dostavio sudu", navode u priopćenju.

"S obzirom na navedeno, a imajući u vidu da je okrivljenikpostupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da nećeometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponovitikazneno djelo, Uskok je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanjeistražnog zatvora protiv okrivljenika i naplatu jamstva u iznosu od 15milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske",izvijestilo je državno odvjetništvo.

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim jeupravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacijeprimljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državniproračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijunakuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnicakojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi "U imeobitelji" kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanjereferenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno priskrbionezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. studenoga nakon štoje uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao daneće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage uaferi Agram.

Uplata pologa na račun suda omogućila mu je brži izlazak izzatvora, u kojem je proveo mjesec dana, no nakon toga je njegovodvjetnik Marijan Hanžeković podnio sudu prijedlog da se polog zamijenizaložnim pravom na nekretnine, što je sud odbio. Nakon što je neslužbenoobjavljeno da je za Bandićivu jamčevinu novac osigurao Hanžeković, kojije za tu namjenu navodno podignuo kratkoročni kredit, u javnosti seotvorilo pitanje je li riječ o sukobu interesa.

Krajem veljače sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbioje Bandićev zahtjev da mu se ukinu tzv. mjere opreza. On se na tu odlukužalio, a danas bi trebalo biti objavljena i pravomoćna odlukaizvanraspravnog vijeća.

H

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last