Novosti Hrvatska

svečanost na markovu trgu

Kolinda Grabar-Kitarović sa suzom na licu prisegnula za predsjednicu: pljesak za branitelje i Tuđmana, zvižduci za Josipovića i Mesića

svečanost na markovu trgu
13:02 - Predsjednica se s Markova trga zaputila prema Kamenitim vratima, odakle će otići u palaču Dverce gdje će biti organiziran svečani ručak za brojne uglednike. U Dvercu će Grabar Kitarović održati i niz bilateralnih susreta s predsjednicima i premijerima koji su došli na inauguraciju.

12:55
- Umjetničkim programom završila je svečanost inauguracije na Markovom trgu.

Odu zemlji iz opere Mila Gojsalića Jakova Gotovca izvela je mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić uz Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zatim je tradicionalnu pjesmu iz Moslavine "Lijepo pjeva za lugom djevojka" izveo Ansambl LADO.

Uslijedila je pjesma "Oproštaj" Tina Ujevića koju je recitirao dramski umjetnik Joško Ševo, a zatim je Ansambl LADO izveo tradicionalnu pjesmu s otoka Krka "Sopci: Krčki tanac".

Nakon toga je pjesmu "Ljubim te do bola" (Dalibor Paulik/Jakša Fiamengo/Olja Dešić) izvela Radojka Šverko uz Orkestar Oružanih snaga i zborove, pod vodstvom Alana Bjelinskog.

Potom je uslijedio završni prizor opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca koji su izveli zborovi i Orkestar OSRH.

Kompozicija "Dream for the future" koju je izveo saksofonist Igor Geržina uz Zbor Izvor i zborove te pratnju instrumentalnog sastava zaključila je umjetnički program. Uz njezine zvuke, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović počela se rukovati i pozdravljati s okupljenim građanima i uzvanicima koji su nazočili svečanosti inauguracije na Trgu svetoga Marka u Zagrebu. 

12:49
- Na Markovom se trgu nastavlja predviđeni program, pjesmom 'Ljubim te do bola' u izvedbi Radojke Šverko.

12.44 -
Završen je inauguracijski govor. Cijeli govor možete pročitati OVDJE12.28 - Pljesak za branitelje i Tuđmana, zvižduci za Josipovića i Mesića


Uputivši pozdrav Hrvaticama i Hrvatima u domovini i svijetu te svim hrvatskim državljankama i državljanima, kao i gostima inauguracije, predsjednica Republike kazala je kako se upravo položenom prisegom obvezala da će služiti hrvatskom narodu i svim hrvatskim državljanima.

"S neizmjernim ponosom, ali istodobno svjesna velike odgovornosti, preuzimam dužnost hrvatske predsjednice", rekla je.

Uputila je i zahvalu svima koji su svoje živote tijekom tisućljetne borbe za hrvatsku samostalnost, ugradili u temelje moderne hrvatske države, a posebnu zahvalnost iskazala je braniteljima koji su, naglasila je, bili i ostat će zaglavni kamen naše domovine Hrvatske.

Najveći pljesak prolomio se na spomen branitelja i prvog predsjednika Franje Tuđmana, dok su se na spomen bivših predsjednika Mesića i Josipovića mogli čuti brojni zvižduci koje je nova predsjednica zaustavila podizanjem ruke. Iz prvog reda je premijer Milanović uzvratio odlučnim pljeskom... Spomenimo i da je Milanović čestitao Kolindi Grabar Kitarović neposredno prije penjanja na pozornicu.

Poručila je da će biti predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost te da će beskompromisno štititi socijalno najugroženije.

Potom se izravno obratila svim građanima Republike Hrvatske svjesna, kako je rekla, svoje odgovornosti prema njima jer je jedini visoki državni dužnosnik kojega građani izravno biraju.

"Hrvatice i Hrvati, građanke i građani Hrvatske! Vi ste mi ukazali povjerenje i vama ću polagati račune! Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica. Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada", kazala je Grabar-Kitarović na početku svoga inauguralnog govora.

'Naš strateški nacionalni interes moraju biti nova radna mjesta. Moramo napokon shvatiti kako nova radna mjesta ne stvara država, već privatna inicijativa, odnosno poduzetnici', kazala je predsjednica i Vladu pozvala na uklanjanje antipoduzetničke klime.

'Hrvatska je miroljubiva zemlja i nikada nikome neće biti prijetnjom, no suvremeni svijet donosi sasvim nove izazove, poglavito rastući međunarodni terorizam. Snažne oružane snage jamac su stabilnosti i čuvar demokratskih vrijednosti. S ovog mjesta pozdravljam naše vojnikinje i vojnike, časnice i časnike u Afganistanu i mirovnim misijama diljem svijeta', rekla je predsjednica i pozvala na nacionalno jedinstvo oko strateških pitanja.12.16
- Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju nešto iza 12 sati na Trgu sv. Marka svečano je prisegnula za prvu hrvatsku predsjednicu i time započela petogodišnji mandat.

Prisegom na Ustav RH pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda, Grabar-Kitarović je svojom čašću prisegnula na savjesno i odgovorno obavljanje dužnosti predsjednice Republike, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Obvezala se da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Svečanu prisegu je završila riječima "Tako mi Bog pomogao" uz gromoglasni pljesak i skandiranje okupljenih "Hrvatska, Hrvatska", a potom i potpisala prisegu te od sutkinje Omejec primila predsjedničku lentu.

U trenutku primanja lente prema svečanoj pozornici pristupili su pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a jedan od njih sa zastavom Republike Hrvatske došao je na pozornicu. Predsjednica Republike dala je počast zastavi, a istodobno su s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna.

Tijekom davanja počasti zastavi RH izveden je recital "Himna slobodi" Ivana Gundulića.

Jasna Omejec objavila je da nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stupa na dužnost 19. veljače 2015. godine. Čestitala je novoj predsjednici. Nakon toga čestitao joj je i suprug Jakov, te suci Ustavnog suda.

Na licu nove predsjednice mogla se vidjet i i suza...


12.14 - Pljesak mnoštva na Markovome trgu, zvonjava zvona fanfare, dočekale su predsjednicu Kolindu Grabar-Kiatrović kada je u podne stigla na Trg sv. Marka gdje će svečano prisegnut za prvu hrvatsku predsjednicui.

U elegantnom plavom kaputu, denver plave boje, sa klasičnom frizurom, predsjednica se srdačno pozdravljala s brojnim građanima.

Do svečane pozornice, na kojoj će položiti prisegu dopratio ju je suprug Jakov.

PSD, JL, H
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 14FirstPrevious[1]2345678910Last