Novosti Hrvatska

najtraženiji čovjek u ukrajini

Otkrivamo zašto je Putin ljut samo na Hrvate: naredba je - zapovjednika iz "Azova" uhvatiti živog!

najtraženiji čovjek u ukrajini
Taman kad su u hrvatskoj Vladi pomislili da će veliko gospodarsko izaslanstvo koje sljedećeg tjedna putuje u Moskvu olabaviti nategnute hrvatsko-ruske političke odnose, neočekivano je iskrsnuo problem hrvatskih plaćenika u ukrajinskom ratu.

Naime, nakon što je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić otvoreno priznala da hrvatski ratni dragovoljci sudjeluju u ratnim akcijama na teritoriju Ukrajine, a protiv proruskih snaga, službeno je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije, koje je zbog toga izrazilo “nedoumicu i uznemirenost”.

“Pritom se ne stavlja pod sumnju zakonitost sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama ukrajinskih vojnih struktura. Pozivamo Zagreb i čelnike drugih država čiji su građani vrbovani u oružane snage Ukrajine da spriječe tu nepravilnu praksu”, stoji, među ostalim, u depeši ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Međutim, u kabinetu ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova očito su smetnuli s uma da hrvatska država ne stoji iza privatnih ratnih avantura hrvatskih državljana i da je tu odgovornost – privatna. No, jasno je da unajmljeni “psi rata” nisu ugodni za imidž hrvatske države.

Na zlu glasu

Postavlja se pitanje zašto je službena Moskva neuobičajeno oštro prozvala Hrvatsku i pozvala je da spriječi odlaske hrvatskih plaćenika u Ukrajinu.

Prema ruskim izvorima koje smo kontaktirali, Moskvi je za oko zapela, manje brojnost, a više pozicioniranost pojedinih plaćenika za koje se sumnja da su iz Hrvatske. Naime, kako doznajemo, ruske službe presrele su komunikacije nekoliko jedinica brigade “Azov”, koja je uglavnom sastavljena od stranih plaćenika, a koja se bori na strani Kijeva, uz zloglasan ugled među proruskim snagama.

Konkretnije, zapovjednik 13. rezervnog bataljuna unutar brigade “Azov” često sa šefovima nekih postrojbi na terenu komunicira na jeziku za koji Rusi pretpostavljaju da je hrvatski. Nije poznat identitet zapovjednika te postrojbe, no proruski vojnici dali su mu kodno ime “Horvat”, odnosno “Hrvat”.

Taj se neznanac nedavno uživo telefonski javio u program televizijske postaje “Ukrstream TV”, pri čemu je na ukrajinskom jeziku govorio o uspjesima svojih vojnika u borbama kod Mariupulja i grada Chervonyy Granita.

Zadnji veliki uspjesi te jedinice bile su borbe za mjesta Širokine, Pavlovo, Kominternovo i Novoazovsk, gdje su proruske snage natjerali u bijeg. No, dalje od te crte nije se moglo jer su proruske postrojbe bile dobro ukopane, s većim arsenalom oklopnih vozila i dalekometnog naoružanja.

Oprost za zločine

Zbog velikih uspjeha 13. rezervnog bataljuna u borbama protiv separatista, proruski su zapovjednici, prema našim ruskim izvorima, organizirali posebnu jedinicu koja će, barem dok službeno ne stupi primirje na snagu u ponoć 15. veljače, pokušati uhvatiti zapovjednika “Horvata” te ga živog privesti “nadležnim sudskim instancijama Novorusije”.

No, prema stavkama nove verzije mirovnog sporazuma iz Minska, brigada “Azov” bit će raspuštena, a eventualni ratni zločini neće biti procesuirani. Ako u Ukrajini sada utihnu topovi, nameće se pitanje daljnje sudbine čuvenog zapovjednika “Horvata”, za kojeg Rusi vjeruju da je Hrvat. Hoće li objesiti pušku o klin i vratiti se u domovinu, ili će, pak, otići u neke nove daleke zemlje, u nove ratne avanture?

Denis Krnić

Na nišanu Srbi u armiji Novorusije

Ukrajinski web-site “Podrobnosti” objavio je kako je u borbama oko Donjecka i tamošnje zračne luke poginulo dosta Srba koji se bore u redovima proruskih vojnih formacija. Posve je izvjesno da su se u ovom ratu preko nišana susreli Hrvati i Srbi. Prvi kao članovi brigade “Azov”, a ovi potonji kao vojnici armije Novorusije.


U okruženju Poljaci, Amerikanci, Izraelci...

Među stranim plaćenicima koje proruske snage drže u okruženju u Debaljcevu, prema ruskim i zapadnim medijima, ima Poljaka, Amerikanaca, Britanaca, Izraelaca i Hrvata. Pretpostavlja se da je dio stranaca pobjegao iz Debaljceva tijekom jednodnevnog primirja prošlog tjedna koje je ugovoreno radi evakuacije civila.


Pusić iznenađena reakcijom Moskve

Hrvatska ni na koji način ne podržava odlazak svojih građana na ratovanje u Ukrajinu, rekla je u petak u Saboru potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, te dodala da je iznenađuje oštra reakcija ruskog ministarstva vanjskih poslova. “Hrvatska ni na koji način ne podržava to što se neki hrvatski državljani bore u Ukrajini i radi na tome da se taj mali broj ljudi vrati kući”, rekla je Pusić.


Izgubili samo bitku za zračnu luku u Donjecku

Jedan od poraza “Horvatovih” vojnika bio je nedavni gubitak strateški važne zračne luke u Donjecku. Hoće li nadležne ruske službe pružiti logističku podršku u lovu na “Horvata”, može se samo nagađati. Nije poznato znaju li u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) tko je zapovjednik pred kojim Rusi strepe.


Četnici na bojišnici zarade 1000 dolara

Pedesetak srbijanskih dragovoljaca ratuje na strani proruskih snaga u Ukrajini, ali njih Moskva nije upozorila da se vrate u Srbiju, kao što je to poručila hrvatskim dragovoljcima, a takav poziv nije stigao ni iz Srbije, kao što je to učinila ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Srbijanski dragovoljci, uglavnom pripadnici četničkog pokreta u Srbiji, ratuju na ukrajinskim bojišnicama za dolare.

Prema nekim informacijama, koje prenosi beogradski “Telegraf”, srbijanski plaćenici i četnici zarađuju četiri dolara na sat. To znači da bi za “puno radno vrijeme” od osam sati mogli mjesečno zaraditi oko 950 dolara, a ako bi radili “prekovremeno”, za svoje usluge mogli bi dobiti i oko 1500 dolara.

Međutim, ima i onih koji tvrde da plaćenici na ukrajinskim bojištima zarađuju od 1500 pa čak do 10.000 dolara.
Neki od srbijanskih dragovoljaca u Ukrajini tvrde kako ne primaju novac za svoje “usluge”, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavljuje kako je njih oko 90 posto u Ukrajini zbog dolara. Svojom prisutnošću nanose štetu Srbiji, koja je donijela zakon po kojem se zabranjuje srbijanskim građanima da odlaze na strana bojišta, ali to četnike ne uzbuđuje previše. Oni koji se vraćaju iz Ukrajine bivaju odmah uhićeni u beogradskoj zračnoj luci “Nikola Tesla” te privedeni pred suce.

Pripadnici četničkog pokreta bore se na području Donjecka, gdje je i najviše srbijanskih dragovoljaca.

J. PARIPOVIĆ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last