Novosti Hrvatska

otkrivena priča kako se ubijeni general odmetnuo i nakon smjene s dužnosti zapovjednika ZP-a varaždin

Miljavac: Korade je bio režiser varaždinskog vojnog puča iz 1997.

otkrivena priča kako se ubijeni general odmetnuo i nakon smjene s dužnosti zapovjednika ZP-a varaždin

Pavao Miljavac / CROPIX
General Pavao Miljavac, bivši zapovjednik Glavnog stožera OSRH, u četvrtak nam je iznio detalje dramatične akcije iz 1997. godine kad je uhićen i razriješen dužnosti general Ivan Korade, tadašnji zapovjednik Zbornog područja Varaždin.

- U to su vrijeme zaredali Koradeovi incidenti, prometne nesreće, zlostavljanje potčinjenih časnika i maltretiranje župana, a on je odbijao svaku komunikaciju s Glavnim stožerom i sa mnom kao izravno nadređenim u vojnoj hijerarhiji. Štitili su ga neki politički krugovi, no, kao načelnik GS-a bio sam odlučan da se narušeni sustav zapovijedanja mora vratiti u normalu. Otišao sam predsjedniku Tuđmanu i predočio mu svu dokumentaciju o Koradeu, koji je jedno vrijeme bio praćen i prisluškivan od strane kontraobavješatjnih službi. Predsjednik ga je odmah potom odlučio razriješiti dužnosti i udaljiti ga iz HV-a, a ja sam tu odluku trebao provesti - kaže Miljavac.

Slučaj je tada počeo izmicati kontroli jer se Ivan Korade odlučio pod svaku cijenu suprostaviti nečasnom okončanju vojne karijere.

- Iz vojarni je udaljio vojnu policiju i na ključna mjesta postavio svoje ljude iz 7. gardijske brigade, pa nam je tada bio gotovo onemogućen ulaz u varaždinsku vojarnu. Kad sam naredio da ga privede vojna policija, kako bismo mu uručili odluku o smjeni i umirovljenju, Korade se odlučio na odmetništvo zapovjedivši osmorici svojih časnika koji su bili uz njega da se s petstotinjak vojnika spremaju za izmještanje vojnih snaga na planinu Ivančicu - prisjeća se Miljavac.

Ključnu ulogu u akciji “oslobađanja Zagorja” imao je general Mate Laušić i vojna policija koja je u profesionalnom “blitzkrieg” zahvatu uspjela bez žrtava ući u vojarnu. Time je izbjegnut najcrnji scenarij na koji je bio spreman tadašnji vojni vrh - brdski rat odmetnutih i regularnih postrojba HV-a. Kako je Korade zapovijedao s više od 4000 aktivnih vojnika i još 20-ak tisuća pričuvnih, strahovi su, mišljenja je Miljavac, bili itekako opravdani.

- Napušten od svojih poslušnika, koji su bili smijenjeni u akciji vojne policije, Korade se zabarikadirao i izbjegavao kontakte s javnosti. Praćenjem smo doznali da će ići na jednu utakmicu i odmah smo krenuli u akciju. Na prilaznom putu smo inscenirali prometnu nesreću i uhvatili Koradea u klopku, uhitili ga i transportirali u Divulje čime sam izvršio svoj zadatak. No, zašto mu nikad nije suđeno za djela koja je prije toga počinio, zaista ne znam niti bih to želio posebno kometirati. To je trebala odraditi pravna država - tvrdi Pavao Miljavac.

Vojniku koji ga je uhitio Korade je rekao da će ga poštedjeti, ali da će ubiti načelnika Miljavca.

- Taj me vojnik nazvao sav u panici i prenio mi Koradeove prijetnje. Nije bilo svejedno, no, nisam bio nespreman za takav razvoj događaja - sjeća se general.

Kad je čuo da je Korade osumnjičen za zločine u Zagorju, Miljavac se prisjetio prijetnji koje su mu upućene prije 11 godina, tim više jer se u javnosti odmah kalkulirali s tim da je Korade počeo obračun sa svima koji su mu se zamjerili.

- Nije me bilo strah, no, uzimajući u obzir događaje iz 1997., ovih sam dana bio spreman na sve - kaže Miljavac.

- Sustav je kriv što taj čovjek nije na vrijeme zaustavljen - zaključuje Miljavac.

Danijel Tuškan / EPEHA

Koradea tražio i Haag

- Jedno se vrijeme za Koradu interesirao i Haag, no i tada je poručio da im se nikad neće predati, te da ima skloništa gdje ga nikad neće pronaći. Treba imati na umu da je to kraj gdje je uživao podršku mnogih bivših suboraca - mišljenja je Miljavac.

Naslovnica Hrvatska