Novosti Hrvatska

koliko dalmatinske županije i gradovi uplaćuju iz proračuna kleru

Zadar Crkvi daje 27 puta više novca nego Split

koliko dalmatinske županije i gradovi uplaćuju iz proračuna kleru

Gradovi i županije kleru izravno uplaćuju desetke milijuna kuna, a novac odlazi na veselice, gradnju crkava, poboljšanje voznog parka, plaćanje hodočašća... Zadar je tako Crkvi uplatio osam milijuna kuna, a Split 300 tisuća kuna

Gradovi i županije kleru izravno uplaćuju desetke milijuna kuna, a novac odlazi na veselice, gradnju crkava, poboljšanje voznog parka, plaćanje hodočašća... Zadar je tako Crkvi uplatio osam milijuna kuna, a Split 300 tisuća kuna

Država Katoličkoj crkvi svake godine, sukladno ugovoru s Vatikanom, daje oko 300 milijuna kuna, ali Vlada pored toga na račun klera u Hrvatskoj i Bosni zna uplatiti godišnje i do sedamdeset milijuna kuna.

Zanimljivo je da HDZ-ova Vlada odluke o uplatama Crkvi donosi tajno, na zatvorenim sjednicama Vlade, primjerice kada je prije izbora Crkvi donirano 71 milijun kuna, a javnost o tome nije bila obaviještena.

No, to nije sve - gradovi, općine i županije u Dalmaciji Katoličkoj crkvi, dodatno iz gradskih proračuna, uplaćuju desetke milijuna kuna, a novac odlazi na crkvene veselice, gradnju crkava, malonogometne turnire, plaćanje hodočašća i putovanja svećenicima i vjernicima...

Istražili smo koliko zaista Dalmacija izdvaja za potrebe Katoličke crkve.

Grad Vrgorac je od 2005. godine do danas župama na svom području uplatio milijun kuna, a gradonačelnik Željko Pervan napominje da je novac utrošen na obnovu, sanaciju i izgradnju crkvenih objekata, te za crkvene manifestacije. Grad Hvar u istom je razdoblju uplatio milijun i 239 tisuća, dok drugim vjerskim zajednicama nisu uplatili ni kunu.

Novac samo katolicima

Grad Šibenik od 2005. godine do danas također nije uplatio nikakav novac drugim vjerskim zajednicama, dok su Katoličkoj crkvi donirali milijun i 200 tisuća kuna. Grad Benkovac je u 2005., 2006. i 2007. godini za Crkvu dao 424 tisuće kuna, a novac su uplaćivali izravno župnim uredima.

Grad Kaštela je za obnovu crkvenih objekata od 2005. godine do danas izdvojio čak dva milijuna i 700 tisuća kuna, a Grad Metković, ističe gradski tajnik Tonći Jerković, u istom razdoblju izdvojio je oko 700 tisuća kuna. Metkovčani su, kaže tajnik, novac dali za izgradnju i obnovu crkvenih objekata i organizaciju crkvenih svečanosti.

Grad Ploče je od 2005. do danas izdvojio oko 400 tisuća kuna, a Grad Omiš milijun i 800 tisuća kuna. No, najveći donator Crkve u Dalmaciji sigurno je Grad Zadar koji je od početka 2005. godine do danas dao čak osam milijuna kuna, ali, za razliku od ostalih gradova, Zadrani ističu kako taj novac odlazi Caritasu, pučkoj kuhinji, te oni, napominju, ne daju novac za crkvene veselice, kao ostali gradovi u Dalmaciji.

Grad Solin je, ističe gradonačelnik Blaženko Boban, u 2005., 2006., 2007. i 2008. godini za adaptaciju i izgradnju vjerskih objekata dao dva milijuna i 800 tisuća kuna, a udrugama koje djeluju pri župnim uredima donirali su 90 tisuća kuna. Zanimljivo je da u Gradu Splitu, kažu u uredu gradonačelnika, nemaju predviđeno financiranje ni za jednu vjersku zajednicu.

Jedino što je Split dao za Katoličku crkvu, kažu, 300 je tisuća kuna za obnovu zvonika crkve sv. Križa u Varošu. U Gradu Dubrovniku su crkvi donirali 550 tisuća kuna u zadnjih nekoliko godina, a ističu da su dali i 100 tisuća kuna za obnovu pravoslavne crkve.

Splitsko-dalmatinska županija također daje velike iznose Crkvi, pa su tako od 2005. godine do danas donirali oko šest milijuna kuna. Kad smo upitali na što odlazi taj veliki iznos, odgovaraju da je novac odobren za gradnju i uređenje crkava i župnih ureda, a Županija je financirala hodočašća vjernika i crkvene proslave.

Zanimljivo je da Županija niti jednu kunu nije izdvojila za druge vjerske zajednice, ali je zato doznačila novac katoličkim župama u BiH. Dubrovačko-neretvanska županija, kako nam je kazala županica Mira Buconić, za Crkvu je dala milijun i 400 tisuća kuna od 2005. godine do danas, uz napomenu kako će se taj iznos do kraja ove godine, rebalansom proračuna, i povećati. Od 2005. do 2007. godine Zadarska županija je crkvi donirala milijun i 200 tisuća kuna.

Iako smo zatražili podatke i od ostalih gradova u Dalmaciji, deset gradova i Šibensko kninska županija nam nisu htjeli dostaviti informacije o financiranju crkve.

Koliko su dali gradovi i županije

- VRGORAC - 1 milijun kuna
- SPLIT - 300 tisuća kuna
- ZADAR - 8 milijuna kuna
- HVAR - 1,2 milijuna kuna
- ŠIBENIK - 1,2 milijuna kuna
- BENKOVAC - 424 tisuće kuna
- KAŠTELA - 2,7 milijuna kuna
- METKOVIĆ - 700 tisuća kuna
- PLOČE - 400 tisuća kuna
- SOLIN - 2,8 milijuna kuna
- DUBROVNIK - 550 tisuća kuna
- SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA - 6 milijuna kuna
- ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA - nisu dostavili podatke
- ZADARSKA ŽUP ANIJA - 1,2 milijuna kuna
- DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA - 1,4 milijuna kuna

Put u raj za 2000 kuna

Osim novca iz proračuna države, županija, gradova i općina, Crkva značajne iznose dobiva naplaćujući svoje usluge. Sukladno internom taksovniku - cjeniku kojeg je za područje Splitsko dalmatinske nadbiskupije propisao nadbiskup Marin Barišić, usluge zapadaju od 20 do čak 2000 kuna za gregorijanski ciklus misa za umrle.

Ova potonja usluga naručuje se ako želite da pokojnik “brže” dođe u raj, a ciklus se sastoji od 30 misa uzastopce koji se ne smije prekidati; ako se pak jedan dan misa ne održi, ciklus mora krenuti iz početka. Krizmu, stoji u cjeniku, trebate platiti 80 kuna, vjenčanje 200 kuna, sprovod 200 kuna, a “obična” misa je 50 kuna. Naplaćuju se i razni oprosti - od maloljetnosti, zapreke krvnog srodstva.

Novac bez nadzora

Zanimljivo je da nitko ne provjerava jesu li svećenici zaista namjenski utrošili darovani novac. Gradski poglavari tvrde da nema potrebe provjeravati svećenike jer su, ističu, uvjereni da kler ne bi pronevjerio novac građana.

Financiranje malog nogometa

Splitsko-dalmatinska županija financira i Katoličku malonogometnu ligu, putovanja vjernika i hodočašća, te proslave, a iz proračuna se finacira i snimanje CD-ova. Županija izdašno pomaže i katoličke župe u Bosni.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last