Novosti Hrvatska

najmanje 200 radnih mjesta

Potpisan sporazum za Luku Ploče - postaju centar za istraživanje plina i nafte; Pavlović: Ovo je velika šansa za cijeli dio Dalmacije

najmanje 200 radnih mjesta

Ugovor je u ime Luke Ploče potpisati predsjednik Uprave Ivan Pavlović / Denis Jerković/Cropix

Danas 13.30 - Potpisan sporazum za Luku Ploče

Ravnateljica državne Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić i predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović potpisali su u četvrtak u Zagrebu sporazum prema kojem će Luka Ploče biti logistički centar za istraživanje i iskorištavanje očekivanih izvora nafte i plina u Jadranu.

Barbara Dorić iznijela je procjenu kako bi investicija u istraživanju svakog od mogućih nalazišta u Jadranu mogla biti između 50 i 150 milijuna eura od čega bi, tvrdi, 60 posto mogla kroz razne logističke poslove povući lokalna samouprava i država.

- Ovo je velika razvojna šansa ne samo za Luku Ploče i grad, nego za cijeli dio Dalmacije koji nas okružuje – ocijenio je predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović, iznijevši podatak kako će se u prvoj fazi u Luci otvoriti najmanje 200 novih radnih mjesta.

Ravnateljica Dorić ni ovom prilikom nije htjela otkriti koje su se multinacionalne naftne kompanije javile na natječaj za istraživanje jadranskog podmorja kao ni lokacije na kojima će one istraživati. Najavila je kako će lokacije istraživanja biti poznate za 14 dana.

- Činjenica da je Luka Ploče odabrana za logistički centar ne znači da je veći interes istraživača za južni, nego za sjeverni Jadran – kaže Barbara Dorić.

Predsjednik Uprave Luke Ploče izrazio je uvjerenje kako Luka ima sve uvjete da bude logistički centar i u slučaju da iskorištavanje nalazišta na Jadranu uzme najveći mogući zamah.

- Imamo pristup autocesti, željeznici i međunarodnom prometnom koridoru Vc. Kada je u pitanju zračni promet, u helikopterskoj bazi luke smo svojedobno mogli smjestiti sto helikoptera a imali smo i dnevnu zračnu liniju za Zagreb – naznačio je Ivan Pavlović, upozorivši i kako se razvojem nalazišta pruža velika poslovna prilika i za naša remontna brodogradilišta.

V. MARJANOVIĆ


Jučer, 20.36 - Tiho, daleko od medijskih reflektora i rastezanja po novinskim stupcima, u Zagrebu se priprema ugovor koji će, u to nema nikakve sumnje, preporoditi čitav jedan grad. Pretenciozno bi, naravno, bilo reći da će se svi njegovi građani, a nema ih niti 10.000, preko noći obogatiti, ali da će dobiti priliku za bolji život, takva su barem svjetska iskustva gradova čije su tvrtke potpisale sličan ugovor, i više je nego sigurno.

Grad o kojem govorimo su Ploče, a ugovor koji će Pločane razdrmati iz mrtvila i ubrizgati im ne samo nadu nego i pokoji euro, bit će potpisan u četvrtak. S jedne strane svoj će paraf staviti ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić - ako još niste čuli za ovo tijelo, nije do vas, jer Agencija je nedavno osnovana u svrhu realizacije i istraživanja eksploatacije ugljikovodika u Hrvatskoj - i predsjednik Uprave Luke Ploče d.d. Ivan Pavlović.

Velika šestorka

Službenih izjava nema. I gospođa Dorić i kapetan Pavlović riječi čuvaju za samu svečanost, kada će javnosti biti predstavljeni i detalji ugovora, odnosno njegovo značenje za Ploču, kako se u dolini Neretve taj grad izvorno naziva. Ipak, dileme više nema, Pločani već danas mogu ubaciti teletinu u pećnicu i otvoriti šampanjac, a mi ćemo i njih i vas uputiti u to kakav to gospodarski preporod očekuje grad.

Dakle, Luka Ploče d.d. postat će logističko središte za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Nedavno je obznanjeno kako se na natječaj za eksploataciju nafte i plina u hrvatskome dijelu Jadrana javilo šest velikih naftnih kompanija, koje su zatražile koncesiju na 15 istražnih polja, i sve će one biti smještene u Pločama. I sve što im bude potrebno za bušenje jadranskog podmorja dobivat će također u Pločama.

U bazi će biti smještene naftne kompanije, bušačke kompanije, radionice za popravke, logističke kompanije, inspekcije..., a Luka Ploče, kao i sam grad, pružat će im pomorske, brodarske, lučke, remontne, građevinske, smještajne, prehrambene i prijevozne usluge.

U zemljama koje se bave istraživanjem i eksploatacijom nafte, ajmo za primjer uzeti Norvešku, osnivanje ovakvih centara ustaljena je praksa. Razlog je veći stupanj kontrole i racionalizacije troškova, jer sve prolazi kroz jednu točku. A bitan faktor je i olakšana kontrola zaštite okoliša.

Otpali Split, Rijeka i Zadar

Naš izvor iz Agencije tvrdi kako je poseban uspjeh to što će baza biti smještena na hrvatskoj strani Jadrana - postojala je opasnost da se Talijani omaste, baš kao što su se omastili kada se obavljalo seizmičko snimanje podmorja i kada je norveška grupacija “Spectrum” za sjedište odabrala talijansku stranu - jer će tako profitirati i lokalna zajednica i država.

Uz Ploče, u igri su bile i luke u Rijeci, Splitu i Zadru, no one su otpale svaka zbog svoga razloga. Rijeka je predaleko, Split bez potrebnih kapaciteta, a Zadar s premalenim gazom. Uprava Luke Ploče mjesecima je surađivala s Agencijom, poslali su pismo namjere u kojem su istaknuli sve svoje prednosti (lokacija, dubina gaza, postojeći skladišni kapaciteti, udaljenost od istražnih polja), da bi na koncu ostali kao jedini ozbiljan hrvatski kandidat za logističko središte za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu.

Faza istraživanja, prema očekivanjima, trajat će pet godina, a procjenjuje se kako će ulaganje po svakom istražnom području ići od 50 milijuna pa sve do 150 milijuna eura. A kad u obzir uzmemo da je sada riječ o 15 istražnih polja, onda dolazimo do minimalno 750 milijuna eura, a realno i više od milijardu eura obrnutog novca, od kojeg će dobar dio ostati u Pločama.

Luka Ploče sada zapošljava nešto više od 500 radnika, a već od svibnja iduće godine, kada se očekuje dolazak prvih kompanija, taj broj bi se trebao rapidno povećavati.

- Nemoguće je točno reći koliko će novih radnih mjesta biti otvoreno, no 200-tinjak sigurno hoće. Uz to, profitirat će i čitav grad, jer će se otvarati i neizravna radna mjesta s nemjerljivim utjecajem na sve lokalne resurse. Dovoljan je primjer hotela pred zatvaranjem, a već sljedećeg ljeta će morati udvostručiti kapacitet. Bez pretjerivanja, milijuni eura su u pitanju, a ako nakon istraživanja dođe i do eksploatacije, onda ćemo moći pričati i o milijardama - uzbuđeno govori naš izvor.

Samo jedna logistička baza u Norveškoj, a ta ih naftom blagoslovljena i preporođena zemlja broji devet, ima više od 300 zaposlenih, a godišnji prihod joj iznosi 35 milijuna eura. Logistički centar NorSeaTananger bio je, na primjer, ključan za razvoj grada Stavangera i čitave okolice, pa je tako upravo zahvaljujući naftašima u tom kraju otvoreno više od 100 tvrtki s 5000 zaposlenih. I sve rade. Dnevno 24 sata. Godišnje 365 dana.

Vinko Vuković

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last