Novosti Hrvatska

DINKO CVITAN PREBACUJE ODGOVORNOST ZA ESKALACIJU KRIMINALA

Ravnatelj USKOK-a Cvitan: Sudstvo koči progon mafije

DINKO CVITAN PREBACUJE  ODGOVORNOST ZA ESKALACIJU KRIMINALA

Dinko Cvitan / Arhiv CROPIX
Gostujući u emisiji Hrvatskog radija, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan odbacio je odgovornost USKOK-a za eskalaciju mafijaškog nasilja u zemlji, naglasivši da je usko grlo u rješavanju mafije sudstvo. Pojasnio je da je USKOK tijelo kaznenog progona, a ne detekcije.

- Čest je prigovor da Državno odvjetništvo sve započinje, a ništa ne dovršava. To jednostavno nije tako. Policija i USKOK su svoj dio posla odradili i žele doći do osuđujuće pravomoćne presude - rekao je Cvitan.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odgovornosti USKOK-a za porast nasilja u zemlji, Cvitan je kazao da je USKOK tijelo kaznenog progona, od čega treba razlikovati tijelo detekcije.

- Nije na istražiteljima USKOK-a da pronalaze počinitelje kaznenih djela, to je prije svega na policiji, ali i na drugim tijelima. Mogu reći da dajem sve od sebe, baš kao moje kolege i Državno odvjetništvo. Naravno, snosim dio odgovornosti za ovo stanje, međutim, napravili smo sve što smo mogli - rekao je Cvitan.

Izjavu Dinka Cvitana komentirao je Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

"Ne bih se mogao složiti, mislim da je to previše simplificirano stajalište. Ono što često pridonosi dugotrajnosti postupka jest i način na koji su pripremljeni."

ANA LUČIN / EPEHA

Naslovnica Hrvatska