Novosti Hrvatska

Josipović uručio odlikovanja u prigodi Dana neovisnosti

Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je danas odlikovanja i priznanja te uputio čestitku u prigodi dana Dana neovisnosti u kojoj je građanima Hrvatske zaželio dobru budućnost.

"Poštovane građanke i građani Hrvatske čestitam vam Dan neovisnosti. To je jedan od najvažnijih dana hrvatske povijesti, s ponosom ga se sjećamo i ovo je sasvim sigurno nova prilika da Republici Hrvatskoj, građankama i građanima naše domovine zaželimo dobru budućnost", kazao je Josipović u čestitki upućenoj nakon svečane dodjele odlikovanja.

Hrvatska sutra obilježava Dan neovisnosti, a Josipović ističe kako je riječ o danu kada se u dramatičnim okolnostima, 1991. godine, donijela definitivna odluka o osamostaljenju Hrvatske.

"Sjećamo se da je odluka donesena pd pritiskom oružane sile koje je napadala na Hrvatsku. Ali, evo i povijest je dokazala da su domoljublje, želja za slobodom i neovisnošću jači od svake agresije", kazao je.

Josipović je na svečanosti istaknuo da su svi odlikovani primjer da požrtvovnost, ustrajnost, marljivost i pošten rad imaju trajnu vrijednost i zaslužuju javno poštovanje cijele zajednice.

"Ističem to i ovom prigodom jer u našem javnom prostoru još nažalost prevladava praksa isticanja loših primjera. Potrebno je međutim što više isticati uspješne i požrtvovne ljude jer su oni poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja. A to su temeljni uvjeti za uspješno suočavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti", naglasio je.

Izrazio je zadovoljstvo što su među odlikovanima i strani državljani kazavši kako time "svjedočimo da granice nisu zapreka da se prepoznaju uspjeh, znanje i ljudske vrline".

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovao je profesora Milorada Nikčevića za doprinos proučavanju razvoja hrvatsko-crnogorskih veza te profesorici emeritusu Biserki Cvejić za osobiti doprinos u glazbenoj umjetnosti.

Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu odlikovao je vlasnika turske korporacije Dogus Holding Ferita Faika Sahenka, direktoricu obućarske tvornice iz Goričana Snježanu Dominić te menadžera Milana Bajića.

Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za zasluge u inovatorstvu odlikovani su Zoran Bašić, Petar Čovo i Mladen Marušić.

Redom hrvatskog pletera odlikovani su Nikola Kezić i Dinko Mikulić za doprinos u razminiranju, Silvana Svilar za inovatorstvo, Mladen Pokrajčić za doprinos u skrbi za starije osobe, Zlatko Križanić za doprinos u vatrogastvu te Branko Perković za doprinos u skrbi za žene oboljele od raka dojke.

Hrvatsku državnu nagradu za promicanje glazbe i pedagoško djelovanje dobio je posmrtno maestro Milan Horvat, a nagradu je primila njegova supruga Nevenka.

Povelju Republike Hrvatske predsjednik Josipović uručio je KUD-u Branimir Bošnjaci, a Priznanje Republike Hrvatske dobili su Društvo inovatora Varaždinske županije, Savez udruga inovatora Istarske županije, Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva i primarijus Nenad Javornik za zasluge u radu Hrvatskog crvenog križa.

U ime odlikovanih i nagrađenih zahvalio je profesor Nikčević kazavši kako se u priznanjima koja su primili sublimira njihov cjelokupni rad i prosudbe njihova rada.

"Stoga neka današnja odličja budu poticaj i zahvalnost i nama i vama i svim drugim pregaocima na stvaralačkom putu", kazao je Nikčević upućujući zahvalu predsjedniku Josipoviću.

(H)
FOTO: CROPIX
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last