Novosti Hrvatska

neprofitni mediji

Veseli natječaj: državni milijuni Mufu i "Vodiču kroz sise i guzice"

neprofitni mediji

Portal Muf, istoimene udruge za feminizam i kulturu, zadivio je članove povjerenstva

Za početak, upozorenje. Sadržaj koji slijedi nije primjeren za djecu i mlađe maloljetnike. Jest, svjestan je autor da u ruci držite tradicionalne obiteljske novine, potpuno ste u pravu, ali, kako biste shvatili o čemu je riječ i dokle sežu budalaštine iz državne nam radionice – budalaštine koje, kao u ovom slučaju, svi masno plaćamo, a znamo da novca doslovno nemamo ni za lijekove – naprosto sam primoran citirati dijelove, i to najmanje eksplicitne, određenih tekstova koji inače pripadaju nekom sasvim drukčijem žanru.

Dakle, što mislite koliko hrvatske porezne obveznike košta “Vodič kroz sise i guzice”? Ili, recimo, filozofski traktat na temu “Drkati ili biti”? Ili dubokoumna analiza nazvana “Zbog čega lezbijke doživljavaju više orgazama nego heteroseksualne žene”? Koliko, po vašoj računici, vrijedi temat “Mmm da, ženski orgazam”? Ili studija “Što sve treba znati o dildu”? Ili savjeti s autorskim pečatom pod naslovom “Upotpunite užitak seksualnim igračkama”?
 

Ništa za Tabaka

Što mislite? Koliko vrijedi, štajaznam, članak “Povijest vibratora” ili “Zašto lezbijke vole gay pornografiju”? Ne znate? Nemoguće je izračunati? O, da, moguće je, itekako. Portali koji objavljuju ovakve članke upravo su, naime, dobili novac iz fonda kojim raspolaže hrvatsko Ministarstvo kulture. Natječaj je okončan, žalbeni rok traje do 1. listopada, a nakon toga će 22 “neovisna medija” nepovratno dobiti ukupno, čekajte da izračunamo, 3.040.000 kuna.

A taj vam iznos, da vam je lakše pojmiti o kolikoj je vreći s parama riječ, otprilike odgovara iznosu koji je Splitsko-dalmatinska županija, samo da nije nesposobna kao što jest, mogla dobiti od Europske unije za financiranje asistenata u nastavi djeci s posebnim potrebama.

Portali, da budemo još konkretniji, koji se bave gore navedenom problematikom, od poduke u kvalitetnom samozadovoljavanju do recenziranja pornića, dobit će svaki po 70.000 kuna. A to vam – nikad dosta konkretnosti – dođe više nego što iznosi cjelogodišnja neto plaća, uključujući i putne troškove, većine državnih službenika.

Portali o kojima je riječ nose nazive Crol i Muf. Da, dobro ste pročitali, Muf. U žargonu ženski spolni organ. U obrazloženju Povjerenstva koje je odlučilo o dodjeli novca (Đurđica Klancir, Agata Juniku, Krešimir Krolo, Zdenko Duka, Marko Pekić, Nina Ožegović, Mima Simić, Lela Vujanić) piše kako Muf, medij iza kojeg stoji Udruga za feminizam i kulturu, zaslužuje potporu zato što, citiramo, “predstavlja hrabro, originalno i značajno medijsko osvježenje”.

“Visoko smo ocijenili različitost kuta gledanja odnosno pristupa u prikazu rodnih i kulturnih tema u odnosu na srednjostrujaške medije”, piše, među ostalim, u obrazloženju, a navodi se i kako Mufu treba omogućiti da poveća broj autora/ica i suradničkih tekstova.

Divno, je li tako? E, nije, jer upravo manjak autora/ica bio je glavni razlog – tako barem glasi prigodno službeno objašnjenje – što na natječaju nije prošao portal posvećen obrani i sigurnosti Obris.hr iza kojeg stoji ugledni vojni analitičar Igor Tabak.

– Na natječaju su, koliko vidim, prošli isti igrači kao i lani. Mi smo prošle godine aplicirali u kategoriji specijaliziranih medija, da bismo dobili pismenu odbijenicu u kojoj je, među ostalim, stajalo da nismo prošli jer smo “prespecijalizirani” medij u kategoriji specijaliziranih. Ove godine je prigovor da imamo mali broj suradnika, što je samo po sebi besmislica jer smo se i prijavili na natječaj kako bismo dobili novac da možemo proširiti suradničku mrežu – kaže nam Tabak.
 

H-alter na čelu

Na natječaju je najbolje prošao H-alter, Novine H-rvacke alternative će u škrabicu spremiti finih 250.000 kuna. Tu, kažu nam dobri poznavatelji prilika, nije bilo nikakvih iznenađenja. H-alteru je na ovakvim natječajima prvo mjesto zajamčeno, iako nikome nije jasno čime je to zaslužio, s obzirom da ni kvalitetom tekstova ni utjecajem (“... niti u jednom trenutku ne upada u zamku samodostatnosti...”, ingeniozno se izjasnio žiri) iz godine u godinu ne zaslužuje brdo love s kojim su, kako ispravno primjećuje konkurencija, već odavno trebali biti vodeći regionalni internetski medij.

Posebno bode oči što velika većina nagrađenih portala svoje stranice ne ažurira na dnevnoj bazi, pa je tako, primjerice, kod Kulturpunkta (250.000 kuna) u rubrici vijesti vodeća ona datirana 9. rujna. A nekima smeta i što je kriterij odabira bio “napadno ideološki”, pri čemu je posebno zgodno, okićene sa 70.000 kuna, vidjeti i “Mlade zagrebačke antifašiste” koji stoje iza časopisa “Nepokoreni grad” i emisije “Radio Borba”.

– S ovako jednostranim izborom, odnosno odlukom da u uži krug uđu gotovo isključivo ekstremno lijevi, prohomoseksualni i feministički portali, Ministarstvo je izvrgnulo ruglu samu ideju natječaja. Naime, trebalo bi podupirati medijski pluralizam, a odabrani mediji dolaze sa samo jednog idejnog spektra.

To je otvoreni iskaz idejnog jednoumlja i medijskog totalitarizma, financiranog novcem poreznih obveznika – ogorčeno će mr. sc. Petar Balta, glavni urednik vjerskog portala Bitno.net, koji, pogađate, nije prošao na natječaju.
 

Medijski totalitarizam

No, ima još specijaliziranih koji nisu prošli. Recimo, ekipa s portala nogometplus.net, čiji nam je glavni urednik Bojan Islamović ponudio nekoliko znakovitih rečenica.

– Žao nam je što komisija nije prepoznala naš portal, jer su u natječaju istaknuli da će posebno vrednovati autorske tekstove, kojih mi imamo stotinjak mjesečno u različitim novinarskim formama. Tražili su i pluralizam mišljenja, s posebnim naglaskom da se u mediju mogu pronaći stavovi, mišljenja i podaci kojih nema u mainstream medijima, a naš cijeli portal je upravo i nastao jer smo željeli više doznati o domaćem i stranom nogometu, te klubove promatrati kroz različite kutove njihova rada, a ne samo kroz praćenje sportskih rezultata – objašnjava umjesto zaključka Islamović.

 

 

                                                                                                                                                          Vinko Vuković

 

Zlatar pomogla Pilselu

Poseban je slučaj portal Autograf iza kojeg stoji Drago Pilsel. Autograf, naime, nije prošao na natječaju, dobio je loše ocjene, no ministrica Andrea Zlatar Violić uvažila je Pilselovu molbu, te mu svojom diskrecijskom odlukom donirala naših 70.000 kuna. Pilsel, inače, na pročelju portala već mjesecima drži broj računa i natpis “Situacija je izuzetno teška. Nemamo ni za hladni pogon. Prijeti nam gašenje. Molimo za vašu pomoć”. Eto, sad ju je i dobio.

 

ONI SU DOBILI NOVAC

250.000 kuna
H-alter
Forum.tm
Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija)
Lupiga.com
Kulturpunkt

170.000 kuna
Cenzura televizija
VoxFeminae.net
Radio Student
Tris.com.hr
Booksa.hr
In-portal.hr

70.000 kuna
gong.hr
Libela.org
RadioNet
Crol.hr
Pogledaj.to
Časopis Nepokoreni grad
Prosvjeta - novine za kulturu
Portal Stav
Časopis RAD
Muf.hr
Autograf

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last