Novosti Hrvatska

uzimam!

U Splitu sklopljen prvi gay brak - slavlje održano u najužem krugu obitelji i prijatelja

uzimam!

Ilustracija AFP

U Splitu je u četvrtak sklopljeno prvo homoseksualno vjenčanje! Mjesec i pol dana od kada je stupio na snagu Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola, “led” su probili, odnosno sudbonosno “da” jučer su po prvi put u Dalmaciji izgovorila dvojica muškaraca u srednjim godinama.

I to nakon dva duga desetljeća, koliko traje njihova ljubavna romansa, koju su sada odlučili potvrditi i pred zakonom. Daleko od medija i očiju javnosti, no unatoč tome svejedno je do nas stigla ova vijest koja je u petak ujutro službeno potvrđena i u splitskom Matičnom uredu.

Uspjeli smo doznati da su zaljubljeni muškarci odlučili ozakoniti svoju vezu u najužem krugu obitelji i prijatelja, da su, kako već i priliči mladencima bili presretni i uzbuđeni, a malobrojni svatovi vrlo ganuti ovim činom. Nakon ceremonije vjenčanja istospolni ženici ovaj veliki dan proslavili su u svom najintimnijem krugu.

Prema neslužbenim saznanjima, u Splitu će već sljedećeg tjedna još jedan homseksualni par, i opet muški, također pred matičara, a za očekivati je da će broj istospolnih partnerstava, kako u Splitu, tako i u ostatku Hrvatske u budućnosti sve više rasti.

LGTB osobe ocjenjuju kako je Zakon o životnom partnerstvu velik korak naprijed za ljudska prava u Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava homoseksualnih osoba.

Prvi istospolni brak u Hrvatskoj, koji je okarakteriziran kao povijesni događaj, sklopljen je između dvojice muškaraca u Zagrebu 5. rujna, a podsjetimo i to da svi gay parovi u Hrvatskoj sklapanjem životnog partnerstva dobivaju sva ista prava kao i muškarac i žena u braku, osim onog na posvajanje djece.

Piše Anita Matić
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 17FirstPrevious[1]2345678910Last