Novosti Hrvatska

ekskluzivno

Kirurg koji je operirao Dubrovčanku: Suprug ju je izmasakrirao - mačetom!

ekskluzivno

Slaven Lupi Ferandin

Kod naše pacijentice radilo se o osobito teškim ozljedama lica, čeljusti i glave, bila su nužna dva operativna zahvata kako bi se “popravila” nanesena šteta - kaže nam dr. med. Slaven Lupi Ferandin, maksilofacijalni kirurg iz splitskog KBC-a, koji je obavio dvije operacije nad M.K. (35) iz Župe dubrovačke, koju je u noći s 12. na 13. kolovoza, u snu, dok je spavala, napao i doslovno izmasakrirao I.K. (41), njezin suprug.Rane, koje je alkoholizirani suprug u trenutku “ludila” nanio svojoj supruzi, vjerojatno su joj nanesene mačetom, sjekirom ili pak kosirom. Nikako nožem.

- Prema mojoj procjeni, nož nije mogao nanijeti takve ozljede kostiju i zubi, jer se kost ne može prerezati nožem, a ženi su kosti donje čeljusti doslovno prerezane. Bilo je potrebno što prije napraviti prvi operativni zahvat, jer kosti vrlo brzo počinju zacjeljivati i same se fiksirati. Da se ne bi dogodila takva situacija i da kosti ne bi same srasle u lošem položaju, trebalo je obaviti prvu operaciju. Ona je trajala oko tri i pol sata i tijekom operacije uspjeli smo namjestiti ulomke kostiju lica u prirodan položaj - objašnjava dr. Lupi Ferandin.

Operativni zahvat sam po sebi bio je vrlo zahtjevan.
- U toj je “kaši” najteže bilo da se svi ti polomljeni ulomci vrate u normalan položaj. Tijekom operativnog zahvata iskorigirana joj je mandibula, odnosno donja čeljust, pa mogu kazati da će žena imati dobru simetriju lica. Sve smo napravili kako treba. Fraktura donje čeljusti sastojala se iz sedam, osam komada, a prijetilo je da se i cirkulacija zbog tih lomova ne poremeti. Uz ozljede donje čeljusti, ženi je nanesena i teška ozljeda na desnoj strani glave, od oka do uha. Tu se ne radi samo o reznoj rani, već joj je napadač nanio i frakturu kosti, što je također sanirano - veli dr. Lupi Ferandin.

No, puno veći problem bit će ženin kapak desnog oka, koji je, zbog velike porezotine, za sada spušten, a još se uvijek ne može znati je li to posljedica postojeće otekline ili ozlijeđenog živca.

Tijekom drugog operativnog zahvata, koji je obavljen u ponedjeljak, ženi su sanirane ozljede jagodične kosti i očne šupljine s desne strane lica.
- Radi se o ozljedi bez velike rezne rane, pa se dade pretpostaviti kako je napadač nije udario ili zarezao oštrom stranom nekog predmeta, već tupom stranom. U drugoj operaciji mi je asistirao kolega dr. Saša Ercegović, također maksilofacijalni kirurg, a radili smo na vraćanju jagodične kosti u prvobitni položaj, jer je ona bila polomljena. Obavili smo i rekonstrukciju orbitalne šupljine, odnosno očne šupljine, koja je također napadom uništena. Moram istaknuti da je žrtva imala sreću jer u napadu nije izgubila to desno oko. Ujedno, žena ima i ozljedu dušnika, koju također treba sanirati. U svemu ovome napadnuta je imala ogromnu sreću jer nije puno iskrvarila - priča dr. Lupi Ferandin.

U napadu joj je suprug nanio i rezne rane po vratu. A od gotovo sigurne smrti nesretnu M.K. spasila je čista sreća. Da joj je, kojim slučajem, suprug u lamatanju sjekirom, kosirom ili mačetom, zarezujući je po vratu presjekao karotidu, ili venu jugularis, zasigurno bi je ubio.

O kakvoj se silini napada radilo najbolje govori podatak da joj je napadač presjekao dva zuba.
- Mislim da je žena trpjela iznimnu fizičku bol prouzročenu ovim napadom, a o psihičkoj boli ne želim govoriti jer za to nisam stručnjak. Samo želim naglasiti da je ona od dolaska u KBC Split pod pažnjom psihijatara, koji su joj i prepisali određenu terapiju kako bi se njezino stanje primirilo - kaže dr. med. Slaven Lupi Ferandin.

Nesretna M.K. i dalje jede uz pomoć sonde.
- Mislim da će normalno moći početi jesti za dva tjedna. Budući da se s njom još uvijek ne može razgovarati, jer komunicira samo pisanjem, zanimalo me bole li je ozljede još uvijek jako, na što mi je napisala da je boli, ali puno manje - za kraj govori dr. med. Slaven Lupi Ferandin.

Nakon što je izmasakrirao suprugu, “junačina” ju je ostavio da leži u krvi. Izišao je iz kuće, da bi tek naknadno jednom prijatelju rekao što je uradio, pa je taj čovjek pozvao Hitnu pomoć.


IVICA MARKOVIĆ
FOTO: B. VUKIČEVIĆ / CROPIX

Zahvala kolegicama

- Želio bih istaknuti kvalitetnu suradnju s kolegicama radiolozima, dr. Marijom Lahman i dr. Gordanom Glavinom, koje su napravile izvanrednu MSCT dijagnostiku, bez koje ne bi bilo moguće napraviti kvalitetni operativni zahvat, a želim istaknuti i ulogu medicinskih sestara istrumentarki koje su bile od velike pomoći pri operacijama - kaže dr. med. Slaven Lupi Ferandin.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last