Novosti Hrvatska

VRHUNSKI plaćeni i bahati

Gafovi političara: "Dajte 75 milijuna eura, ali ne znam kamo će to otići"

VRHUNSKI plaćeni i bahati

Sandra Artuković Kunšt, Zoran Milanović, Gordan Jandroković neki su od političara različitih stranačkih dresova koji su se u posljednje vrijeme u javnosti proslavili gafovima /CROPIX

Sandra Artuković Kunšt slovi kao ozbiljna, stručna i poslu predana osoba. Kćerka većinskog vlasnika tvornice “Frank” Milana Artukovića okrenula je leđa uhodanom obiteljskom biznisu i posvetila se pravosuđu. Na posao zamjenice ministra došla je s mjesta sutkinje zagrebačkog Općinskog suda, gdje je, među inim, donijela i presudu o razvodu Josipa Radeljaka Dikana i Vlatke Pokos.

Prošle je godine završila u rubrikama crne kronike jer je alarmirala policiju zbog krađe mercedesa. Nekoliko sati kasnije sjetila se da ga je, zapravo, parkirala na drugom mjestu. Da joj “tehnikalije” nisu jača strana, pokazao je i njezin nastup u Saboru o novom Ovršnom zakonu.

Blamaža za govornicom

Za parlamentarnom je govornicom, očito vođena pogrešnom listom zastupničkih amandmana koju je donijela iz matičnog ministarstva, pomiješala stavke, odobravala krive amandane, a borila se protiv onih koji su trebali dobiti zeleno svjetlo. Kada je od predsjednika Sabora Josipa Leke posudila “pravu” listu amandmana, ponovno je zagospodarila situacijom. No, šteta je već bila učinjena.

Dobro plaćena državna administracija, a ponajviše ljudi koji su joj na čelu, kumovali su nizu blamaža nad kojima se zgraža čitava zemlja. Prije samo tjedan dana, pomoćnica novog ministra zdravlja, Splićanka Dijana Cimera upriličila je jednu od njih. Na parlamentarnom Odboru za financije došla je braniti zajam od 75 milijuna eura, koliko Hrvatska treba dobiti od Međunarodne banke za obnovu i razvoj za podizanje kvalitete zdravstvenih usluga.

Deset posto zajma trebalo je ići kroz Ministarstvo zdravlja, a 90 posto kroz Ministarstvo financija. HDZ-ovac Ivan Šuker ju je pitao na što će se točno potrošiti novac koji će dobiti Ministarstvo financija, a Cimera mu je, mrtva-hladna, rekla da je “pomoćnicom ministra postala tek nedavno, da osobno nije sudjelovala u pregovorima o zajmu, te da zato ne može ni reći na što se on odnosi”. Bila je to zvučna pljuska bahate administracije Saboru koji bi joj, po Ustavu, trebao biti formalno nadređen.

Odgovor na jedno važno pitanje svojedobno nije znao ni tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Taj HDZ-ovac “zablokirao” se u najgorem mogućem trenutku: kada se u listopadu 2008. u Bruxellesu, u jeku bitke za ulazak u Europsku uniju, a u prisutnosti povjerenika za proširenje Ollieja Rehna, nije mogao sjetiti koja dva poglavlja Hrvatska treba otvoriti u idućih nekoliko mjeseci.

Drobnjakova pomoć

U pomoć mu je iza Rehnovih leđa priskočio glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, koji je pojasnio da je na redu industrijska politika, te da u idućem razdoblju još nekoliko poglavlja može doći u obzir.

I SDP-ov premijer Zoran Milanović početkom godine otkrio je da ništa ne zna o nabavi luksuznih automobila za potrebe Vlade i Sabora. Iako bi posao ukupno vrijedan pola milijarde kuna trebao dobiti zeleno svjetlo užeg kabineta Vlade – jer nabava skupih limuzina na koncu je uvijek politička odluka – on je mirne duše izjavio da “ne zna tko ih kupuje ni tko o tome odlučuje”.

Veliki propust napravilo je nedavno i Ministarstvo socijalne politike i mladih. U Saboru je koncem lipnja proguralo novi Obiteljski zakon iako odredbe staroga vrijede do 1. rujna. Kako je u normalnoj zemlji nedopustivo da postoje dva različita zakona s istim imenom, morao je intervenirati Ustavni sud i novi zakon privremeno staviti izvan snage. I tako u posljednji trenutak spriječiti da Hrvatska i formalno ne postane – apsurdistan.

Marina Karlović Sabolić

I stranci griješe

Dobro plaćeni političari griješe i vani. Tako je početkom srpnja britanski ministar financija, konzervativac George Osborne, odbio odgovoriti na izravno pitanje jednog sedmogodišnjaka koliko je 7 puta 8. I zaradio kolektivne pogrde na društvenim mrežama. Njegov nadređeni, premijer Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron, gostujući u TV showu američkog voditelja Davida Lattermana, otkrio je da ne zna što na engleskome znači Magna Charta, jedan od najznačajnijih dokumenata u povijesti Velike Britanije. Bivši američki predsjednik George W. Bush proslavio se pogrešnim oslovljavanjem državnika kojima bi dolazio u posjet.

Naslovnica Hrvatska