Novosti Hrvatska

PRAVDA NA ČEKANJU

Suprug ubijene Omišanke Nataše Božić: Policija je sukrivac za njezinu smrt i ignoriraju moju pritužbu već 18 mjeseci!

PRAVDA NA ČEKANJU

Petar Božić policiju smatra sukrivcem za smrt njegove supruge

U godinu i pol dana Povjerenstvo za rad po pritužbama Ministarstva unutarnjih poslova nije uspjelo provjeriti pritužbu Petra Božića na rad Policijske postaje u Omišu. Kada se požalio ministru Ranku Ostojiću preko maila, iz kabineta ministra MUP-a dobio je odgovor da se za sve daljnje obavijesti obrati upravo Povjerenstvu, koje ignorira njegovu pritužbu već 18 mjeseci.

– Iz MUP-a su se bar udostojili odgovoriti. Kada sam početkom prošlog mjeseca poslao mail Ranku Ostojiću, poslao sam i ministru pravosuđa Orsatu Miljaniću i novom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. Oni mi se nisu ni javili, odgovor sam dobio samo iz policije – kaže nam Petar Božić.

Njegova potraga za istinom počela je sredinom 2011. godine, kada je njegova supruga Nataša Božić u dobi od 37 godina ubijena hicem iz lovačke sačmarice u grudi. Ubojica Milan Kalajžić (64) počinio je zločin u stanu u Vukovarskoj ulici u Omišu dok su tamo bila njezina dva sina, tada stari 18 i 13 godina. Kalajžić je zatim pokušao samoubojstvo prislonivši pušku sebi o bradu, ali je preživio zadobivene ozljede.

Uzrok zločina je neuzvraćena ljubav jer je Nataša pokušavala prekinuti vezu s Milanom. Međutim, na sudu se on branio kako mu je Nataša bila dužna novac. Njegove razloge prihvatio je Vrhovni sud, iako tijekom suđenja nisu nikada izneseni dokazi koji bi potvrdili njegovu priču.

Ocijenili su kako se osjećao izmanipuliranim te mu je kazna umanjena s 15 na 14 godina zatvora i kvalifikacija je promijenjena s tzv. teškog na tzv. obično ubojstvo.

Dugo prije zločina Petar Božić upozoravao je na mogućnost nasilnog završetka odnosa između njegove supruge i Kalajžića, međutim nije shvaćen ozbiljno. Na dan zločina u rano poslijepodne Kalajžić je čak bio priveden u policijsku postaju Omiš jer je dolazio pred zgradu u kojoj je živjela Nataša i pijan prijetio noseći pištolj za stoku.

Nije zadržan ni u policiji ni u Domu zdravlja Omiš, nego je uz preporuku da po potrebi pije normabel i javi se psihijatru, pušten kući. Te noći se vratio s pravom puškom i ubio majku dvoje djece.

Ismijan u Splitu

– Prvo sam se žalio u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku gdje su me doslovno ismijali. Tada sam u prosincu 2012. godine poslao pritužbu MUP-u. Oni su moju pritužbu poslali Povjerenstvu za rad po pritužbama. Pola godine kasnije, u srpnju 2013. godine, iz Povjerenstva MUP-a me obavještavaju kako su zaprimili predmet, ali mi zbog velikog broja zaprimljenih prigovora neće biti u mogućnosti uputiti odgovor na pritužbu u roku od 90 dana.

Napisali su mi tada kako ću dobiti odgovor kada donesu odluku u mom predmetu – kazuje naš sugovornik.

Odgovor nije stigao do svibnja ove godine, kada se požalio ministru, koji ga je ponovno stavio na čekanje.

– Ne znam zaista ima li Povjerenstvo MUP-a toliko pritužbi da ne mogu stići pregledati slučaj otprije godinu i pol ili misle kako nije hitno provjeravati nesavjestan i nezakonit rad policije – pita se Božić, uvjeren kako se sustavno prikriva loš rad omiške policije.

Katarina Marić Banje

Nije nikad saslušan

Kao suprug ubijene, Petar Božić se smatra diskriminiranim jer tijekom kaznenog postupka nije saslušan kao oštećenik.

– Oni su jednostavno smatrali kako moja sada pokojna supruga i ja nismo više u braku jer je u tijeku bio postupak razvoda na Općinskom sudu u Splitu. Međutim, ona je ubijena prije okončanja postupka i ja imam pravomoćnu odluku u kojoj stoji kako je naš brak okončan njezinom smrću, što znači kako sam ja u vrijeme ubojstva bio njezin zakoniti suprug. Ne znam zašto su Državno odvjetništvo i sud u Splitu postupili protivno zakonu i nisu me pozvali kao svjedoka tijekom suđenja Milana Kalajžića – pita se Petar Božić pokazujući rješenje Općinskog suda u Splitu i izvadak iz matice rođenih Omiš u kojima je vidljivo kako je u vrijeme ubojstva još bio u braku.
Naslovnica Hrvatska